Gå til innhold

Doffx

Bruker
  • Innlegg

    57
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Doffx

  1. Får foringsliggebåsen en renesanse når byggekostnadene tvinger oss til å tenke ekstra arealeffektivt? Både Bedre Gardsdrift og Norsk Landbruk har hatt reportasje fra et fjøs som tydeligvis er en suksess. Der nevnes det at vanlig kortbås ikke var bra , men at alt gikk bedre når det ble montert innredning som er laget for formålet. Skyldes dette heving av liggepall eller utforming av selve innredningen?  På 10-meters fjøs vil dragerne under fjøsgolvet vanligvis gå på tvers av bygget. Hvor viktig / uviktig er det å ha spalteplank liggende tvers eller langs på båsrekka?    

  2. Må bare tilføye en sak vedrørende Heattime / sensehub: Geno og Os ID kjører kampanje på overgang fra Heattime til sensehub for de som handlet Heattime for inntil fem år siden. Tilbudet betinger at vi leverer Heattime- utstyret til destruksjon . Så tjener produsenten mer på å selge mer nytt. Jeg antar at tesla hadde gjort det samme dersom det var lov å gjøre sånt i privatmarkedet . Skikkelig sleipt syns jeg. Men en annen sak som også må vurderes i dette bildet er eiendomsretten til data. Og retten til å bruke utstyret uten å betale stadig økende lisenser . Mulig jeg er paranoid .men det kjennes ikke greit å betale mange titalls tusen kr for noe som egentlig er verdiløst dersom produsenten vil at vi skal over på nytt "billigere " system enda en gang . De starter og stanser karusellen så ofte som de vil. Vi må betale .

  3. Med multigraf menes aktivitetskurve og drøvtyggingskurve . Altså samspillet mellom disse. En ekte / normal brunst vil gi omvendt proporsjonalitet mellom disse to. Når aktivitet  svinger opp går  drøv ned. Gir du kyrne en lykkelig stund med nytt og mer spennende beite eller stress av noe slag vil bare aktivitet få oppsving. Generelt kan du si at hvis detektoren sier "13 kyr brunstig" så må du kvalitetssikre datagrunnlaget før du bestiller inseminering på alle sammen . Det kan like gjerne være at kyrne har hatt en fartsfylt opplevelse av noe slag den natta.  Brunst og reproduksjon er det artigste med gårdsdrifta syns jeg . Det ligger veldig mye belønning i å lykkes med det . Jeg bruker Heattime , og den har fjerna stresset fra brunstkontrollen . Vel verdt pengene!

  4. Sensehub vil oftest snakke sant . Vær obs dersom kyrne blir utsatt for stress, skrekk eller glede. F.eks når de flytter beite eller får noe annet fôr som endrer aktivitetsmønsteret. 
    Vedr. slim , så er det en indikator, men slim med bobler er sterkest tegn på brunst .  
    jeg ville først sett etter
    ståbrunst . Ha sensehub-infoen i bakhodet . Se på multigrafen. Se så etter boblende slim. Noter blødning. 

  5. Vredo er antagelig den maskinen som gir sikrest plassering av frøene. Hvordan går maskinen i myr? Eller på berglendt terreng ? Tenker spesielt der det er sånn råttent fjell oppe i dagen . Typisk grunnlendt kulturbeite / overflatedyrka jord. Er deleprisene like høye som prisen på maskinen? Er den ok å kjøre med en traktor i str 4 tonn / 80hk?

  6. Sjekk "frost seeding" på YouTube . Eller se film med vredo, guttler, einbøck m.fl. Resultat er alt fra fiasko til TOPP . Alle faktorer spiller inn. Flerårig raigras funker bra. 
    dersom målet er å ikke pløye eller rote i jorda så vil jeg sterkt anbefale glyfosat og kalk før du sår. Ha på husdyrgjødsel og tromle sånn at frøet får jordkontakt. 

  7. Bekken & Strøm har dunlop-støvler . De er etter min mening best. Særlig de som koster fra 1000kr og oppover . Kan suppleres med skikkelige dempesåler . Logg inn med Tine eller Nortura -bruker så får du muligens bedre pris .

  8. Dyra står på bås til de skal kalve . Da flytter jeg dem til et hus med talle . Ikke helårs i talla pga begrenset tilgang på strø. Med litt strekk i kalvingsperioden fungerer dette ok. Dersom sein vår og lite trivelig ute flyttes dyra til et område med tilgang på et annet hus de kan ligge i . Et slags avlastningshus med tre vegger og talle . Foring ute. Grov flis er bra underlag her. Økonomien i å bygge skikkelig ammekufjøs er alt for dårlig til å være annet enn en drøm på et krølla ark.

  9. Charolais med veldig strekk i kalvingstid pga overmodig bruk av semin på kyr. Vanskelig å oppdage brunst selv med heattime. Bruker inseminering på kvigene. Okse på kyrne. Kviger som er født seint på sommeren får gå over en vinter før inseminering. Dette gir høy rekrutteringskostnad. har hatt mer enn nok prakk med kyr som går ut av ALLE årsaker : Fruktbarhet, mastitt, lynne, botulisme, børframfall og mer , dessuten dødfødte kalver, kalver som dør av koksidiose, ihjelligging, avliving pga beinbrudd , og ødelegging ved tung fødsel. OkseKalvene selges . Isolert sett er det god butikk, men Veien til pengepungen er så hompete at det ikke ville vært mulig å drive uten sterk vilje. Kanskje vi i landbruket skulle begynne å plante trær i Oslo i stedet? https://www.nrk.no/osloogviken/12-nye-traer-kostet-3_8-millioner-kroner-1.15402404

     

  10. Når du begynner med ammeku så må du ta høyde for allehånde uhell. Dette er en produksjon med så treig økonomi at det nesten ligner på skogbruk. Lykke til! Vi trenger alle som vil satse . Markedet roper etter kjøtt. Hilsen en som er lykkelig med 17 ammekyr. Men som etter 7 år ennå ikke føler på noe særlig økonomisk løft. 

  11. Spenegummiene sprekker av og til . Det kan også skje på andre merker enn AHI sin. Den gummien ikke er produsert i Kvinesdal men i Italia , og heter Spaggiari. Mulig AHI selger spenegummiene uten kjempestort påslag . Men prøv f.eks å bestill lager til vakumpumpa . Da sender AHI helt enkle skf-lager som du får for 40kr på Felleskjøpet . AHI tar 280kr pr stykk. Bare et eksempel på at den bedriften ikke eier magemål . Er 7-gangen normalt påslag på alt vi kjøper så er det på tide å slutte å melke og å begynne i handelsbransjen i stedet...
    selgeren hos AHI har talens gave og greier alltid å selge mer til meg enn jeg opprinnelig hadde tenkt å kjøpe. Veldig irriterende . Ringer ganske ofte og spør om hvordan det går. -om noe har frosset i stykker i melkerommet og om de korte pulsslangene er hele. Jeg har en haug med korte pulsslanger liggende pga påprakking. De trenger ikke å skiftes like ofte som AHI vil ha det til. De har en boks med måleutstyr som kan leies sånn at det går an å måle inn melkanlegget sjøl. Jeg sparer mye på det. Forrige gang westfalia-mannen var her kom det regning på 30store pluss moms. Så ja, jeg sparer noen kroner på å handle med AHI , men jeg misliker sterkt at de selger smådeler så sinnsykt dyrt. Har noen erfaring med den finske spenegummmien som Bole selger? 

  12. Min fc850 raper i revers . Kjedet klatrer over på det store tannhjulet for framre nedre innmatingsrull.

    kjedehjulet er splitter nytt . Kjedet var nytt til førsteslåtten. Det gamle kjedehjulet fikk deformerte tenner a la haukenebb av denne rapinga i revers . Jeg mistenker at kjedet er feil, men det ligger veldig pent på hjulene. Og stramming er ok.

    dessuten ryker bruddbolten i KrF-akslingen hele tiden. Det hevdes at det ikke skal være brytebolt der, men hva skal gi seg dersom belastningen blir for stor?

×
×
  • Opprett ny...