Gå til innhold

Rs2-GTi

Bruker
  • Innlegg

    8
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Rs2-GTi

  1. Har en Ford 3000 som vi bruker på et småbruk hvor drift av dyrketmark er satt bort til en annen bonde. Selv om marka tas vare på av bonden, så er det alltids noe som trenger vedlikehold, herunder graving, grøfting av adkomstvei, vei til låvebru, ringmur til naust etc. Er ingen rik mann, men mye arbeidslyst har jeg, og så langt har jeg klart å samle opp gravearbeid og leie/låne maskin når det trengs. Men det koster, det er knotete mtp transport, så det blir jo sånn at man bare tar seg råd til de store tingene, og mye som skulle vært gjort blir gjerne hoppet over. 

    Så jeg har vært å sett på en brukt Sesam 180 som visstnok skal ha stått på en Ford 3000, branketter følger med. Den har stått i 5-6 år uten å ha vært i bruk hos han som har det nå (skulle tilpasse til en 4000, men endte med å kjøpe en annen), men han hadde kjøpt den fra en Ford 3000. Finner ingen info om dette graveaggregatet på nett, og ingen erfaringer. 

    Har noen erfaringer med dette i bruk? Og eventuelt i bruk på en Ford 3000? Og har noen anelse på vekten på noe sånt, for transportens skyld? (Står bare 5 mil unna) Er litt spørsmål om jeg kan bruke flakhenger på personbil, eller om jeg må få tak i en lastebil. 

  2. Småbruk i Bodø Kommune, brukes som fritidsbolig men er ikke definert som det, drift av dyrketmark leid ut. Siden 2012 har vi med masse arbeid klart å sette denne gården fra 1800-tallet i tålelig god stand igjen. Selve fjøsen ble bygget på nytt i 1953, antageligvis på den orginale fyllingen. Men til saken! 

    Siden jeg bor i sentrum uten garasje og er bilinteressert, så vil jeg gjerne bygge en garasje på gården, for å kunne drive med bilprosjektene mine innimellom. Fjøsen er 12x6 meter. På østveggen (kortvegg) er det en gammel garasje som har stått der siden i hvertfall 70-tallet som ikke er på noen tegninger som jeg kan se. Den er på ca 4,5x2,4m - altså til en gammel småbil. Innenfor denne kortveggen er den gamle høysiloen / djupstålet på 6m x ca 2,4m. Jeg har slått ned veggen allerede i mellom garasje og djupstål for å ha en midlertidig carport til lagring med innkjøring fra kortvegg-siden. Altså 6 m bred og nesten 5m dyp. (Jeg forlenget taket på carporten så den ble like lang som veggen) 

    Garasjen tenkte jeg å bygge i 6 x 8 (dyp) meter. Altså 48 kvm. Av dette er djupstålet ca 14,4m og garasjen 10,8 kvm - totalt 25,2. Så jeg skal bygge på 22,8 kvm. 

    Er dette søknadspliktig? Jeg antar ja? I så fall, hva er enkleste vei å gå. Når jeg ikke skrur så kommer traktoren til å bo her. Kan jeg gjøre det enklere for meg selv ved å kalle det redskapsgarasje eller noe sånt? Er ikke rik, men har utrolig med pågangsmot og er løsningsorientert, så jeg er helt avhengig av å holde utgiftene nede. Var å kjørte litt vikar lastebil denne uka, og ordnet meg 30 kubikk pukk, så hadde håpet å begynne på grunnarbeid til sommeren. 

    Takk på forhånd for tips! Vil gjerne komme til kommunen med best mulig kort på hånden. Har lest andre plasser at siden det er småbruk at det kanskje holder med byggmelding..? 

  3. Har revet djupstålet i en gammel fjøs, tatt hull i kortveggen og skjøtet på med tak for å få "carport" til båt og campingvogn for vinteren. Ønsker å bygge garasje her, og er litt usikker på hva jeg må gjøre av grunnarbeid, om jeg må gjøre masseutskifte på de ca 2,5x6m i det gamle djupstålet, og om jeg må gjøre grunnmuren på nytt på 2x2,5m, eller om løsningen som er i dag er "frostfri nok". 

    Har i dag gått til verks med krafsen, ser ut som fjøsen ser satt på en steinfylling sammen med finsand. (mye skjellsand i området) Er dette typisk byggeskikk for en fjøs i Bodøområdet fra 1953, ca 200 meter unna strand/hav? Eller kan jeg forvente å finne noe annet etterhvert? 

    Og hva hva bør jeg gjøre før jeg bygger garasje her? Om jeg kan gjøre minst mulig med den gamle fjøsdelen, så gjør jeg selvfølgelig det.

    Og på den nye garasjedelen, hvor det ikke har vært noe bygg tidligere - her er det et tynt lag med matjord, som går over i finsand som ender på fast blåleire. Jeg har hørt andre som bare har laget ringmuren frostfri, isolert under/rundt og ikke tatt full masseutgiftning på platen, isolert og støpt her. Kan det være en god fremgangsmåte? 

    Ønsker å holde kostnadene nede på grunnarbeidet, samtidig så er det vanskelig å komme til med lastebil til dette småbruket for å kjøre inn masser. (Må kjøre inn når det er tele i marka) 

×
×
  • Opprett ny...