Du er her

NOR_1s bilde
NOR_1
Logget av
Innmeldt: 04.07.2009
Tokvam eller Dalen?

Lurer på om det er noen som har erfaringer fra både Tokvam 240 THS Big, og Dalen 2012. Lurer på; hvordan de takler forskjellige typer snø (tung snø, fokk snø, gammel snø, sørpe osv), hvor mye snø det kan være før fresene ikke klare å ta unna (kommer ut på sidene), hvordan kaste evnen er og ikke minst slitestyrken på fresene. Kanskje det er merkbar forskjell på disse to snøfresene?

NOR_1s bilde
NOR_1
Logget av
Innmeldt: 04.07.2009
Tokvam eller Dalen?

Lurer på om det er noen som har erfaringer fra både Tokvam 240 THS Big, og Dalen 2012. Lurer på\; hvordan de takler forskjellige typer snø (tung snø, fokk snø, gammel snø, sørpe osv), hvor mye snø det kan være før fresene ikke klare å ta unna (kommer ut på sidene), hvordan kaste evnen er og ikke minst slitestyrken på fresene. Kanskje det er merkbar forskjell på disse to snøfresene?

SJ_1s bilde
SJ_1
Logget av
Innmeldt: 23.09.2008
Re: Tokvam eller Dalen?

kjøp dalen vi har en 2010 kjempe god fres tar alle typer snø uten problemer, kjenner noen som har en 2012 det skal hvist være en kjempe god fres. Dalen uten tvil =)

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: Tokvam eller Dalen?

Kan si at Dalen 2010 er suvuren! Tar store snømengder og kaster den utrolig bra. Utrolig god å kjøre front montert. Også god å kjøre med bak. Siden det er en 2 trins fres er den jo litt tung å dra. Har 2 stk. En V-fres og en 2 trins. Bruker 2 trinsen framme når jeg har behov for det. V fresen står på den andre traktoren hele vintern. Dalen 2010 er utrolig god på gangfelt og til plass rydding : )

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: Tokvam eller Dalen?

Uten tvil dalen.

jijohans_1s bilde
jijohans_1
Logget av
Innmeldt: 22.02.2011
Re: Tokvam eller Dalen?

Hva med Nokka Tume sin Urban booster? Noen som vet av tester på nett mellom de forskjellige merkene?

Vegard_1s bilde
Vegard_1
Logget av
Innmeldt: 23.09.2008
Re: Tokvam eller Dalen?

Bedre Gardsdrift hadde en snøfresertest for noen år siden, og der kom Tokvam veldig bra ut. Også Westbjørn S-2450 gjorde det veldig bra. Kontakter du bladet får du nok greie på når den stod på trykk.

Runes bilde
Rune
Logget av
Innmeldt: 23.09.2008
Re: Tokvam eller Dalen?

Kjørte en Nokka Tume 4271, den er en Finsk direkte kopi av Dalen 2010.
Denne er det bare å holde seg unna, er bare ett nordnorsk ord for denne: mannskit!
Den kaster ikke langt, den pakker på tørrsnø, på våt snø kan den i beste fall brukes som et skjær, den har problemer med å mate inn snø grunnet sentermontert gearkasse og når du har freset ut og løfter fresen ligger det mye snø igjen.
Å stoppe kraftuttaket, dra snøen noen meter og så starte = garantert pakking.
Når jeg kjørte denne fresen på mellom 800-900 O/min (skal ha 540) kaster den bra og da pakker den ikke så mye, men da drar den MYE effekt og diesel, bør da ha minst 130Hk og beregne mye diesel.
Byttet til en Nordtech ATP250, selv om denne bare er en halvproff fres har den mye større kapasitet , det er nesten umulig å pakke den og jeg har halvert dieselforbruket.
Skal du ha stor proff fres anbefaler jeg Tokvam 260 THS Monster, stor kapasitet og nesten umulig å pakke, kjørte denne en del sist vinter.
Tokam 240 THS BIG vant testen som BG hadde for et par år siden, dette blir nok ihvertfall min neste fres.

NOR_1s bilde
NOR_1
Logget av
Innmeldt: 04.07.2009
Re: Tokvam eller Dalen?

Har hørt om at Westbjørn er noe ”spinkle”, kjenner en som har en Westbjørn S-2450 som blir dratt av en John Deere 6820. De klaget på at westbjørnen var spinkel, hadde blant annet bøyet ut ene sideveggen. Kapasiteten var vell heller ikke av den aller beste. Muligens noe svak konstruksjon, så på en slik en gang og det var vesentlig tynnere stål i den kontra Tokvamen. ”Fjærutløserne” som hindrer at en f.eks. blir hengende fast ved ”huking” av kommelokk og fortauskanter, ble vissnok etter kort tid veldig slakke, resultatet av dette var at når fresen ble kjørt på plan veg med 20-30 cm snø var det som om at en på et vaskebrett.
Har selv kjørt John Deere 7920 med Tokvam monster, med en slik traktor og fres bør det være bra med snø før en bruker fresen, ellers kan det jo kanskje betegnes som noe u-økonomisk?. Men selve fresen var fantastisk i bruk, både kasteevne og ikke minst en enorm kapasitet pluss at det er jo en drøm å kjøre en slik fres på 7920en. Har prøvd å kjøre den tett med å dra på med høy fart i mye snø, dette var vist seg å være særdeles vanskelig..

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: Tokvam eller Dalen?

Er ikke fornøyd med nordtec,da lager på vifteaksel, og svingmotor på tut er for dårlig.En svingmotor på en duunfres koster 1200kr,mens nordtec tar 2500.Forholdet på pris/kvalitet er helt feil på nordtec.Dalen er en trofast sliter.

Runes bilde
Rune
Logget av
Innmeldt: 23.09.2008
Re: Tokvam eller Dalen?

Skal ikke være noen stor misjonær for Nordtech, men min er 8 år gammel, har vært kjørt mest på en 130Hk traktor, nå går den på en 200Hk. Har ikke byttet ett lager enda. Har byttet slitestål og opphengsbukken for støttelageret måtte sveises/forsterkes. Tannkransen for svingen begynner å bli slitt men tåler et par sesonger til. Har ikke opplevd at sikkerhetssplinter ryker når de ikke skal det (fremmedlegemer) så alt i alt er jeg fornøyd med denne.

Men tilbake til debatten:
Tokvam og Dalen 2012 er to helt forskjellige freser med forskjellig bruksområder. Dalen 2012 må sammenlignes med Tokvam 260 Monster.
Tokvam har skrå sideskjær, dette gjør at fresen vil leve sitt eget liv når sideskjæret tar tak i brøytekanten, den vil da dra traktoren sideveis ut i grøfta. Dette er spesielt plagsomt hvis en monterer den foran. Samme problemet vil oppstå i fokkskavler, den er som regel høyere i ene siden og fresen vil jobbe seg ut. Denne effekten vil forsterkes mye hvis du kjører Valtra med forhjul midt under traktoren, prøv å ha minst mulig avstand mellom forhjul og fres. Denne fresen vil også kreve høyere kraft for å skyve den inn i snøen. Fordelen med skrå vinger er når du freser opp en vei første gang har du klaring bakover til å svinge. Den har en mindre innmaterskrue som gjør at den får med seg nesten all snø når du løfter opp fresen, men blir jo mindre effektiv i høye skavler.

Dalen 2012 har rette sider og vil ikke dra ut til siden like mye og den vil kreve mindre kraft for å skyve den inn i snøen, men med oppfresing av veier vil den jobbe seg rett fram grunnet rette sideplater. Den har stor innmaterskrue som er effektiv i høye skavler, men den legger igjen mye snø når en løfter opp fresen.

Disse faktorene kan ikke kombineres (med mindre en har hydrauliske sidevinger), dette må vurderes ut fra hva en skal bruke fresen til.
Dalen 2012 er fin til seriøs fresing av høye skavler og for å ta opp veier, men er ikke like fin til \&quot\;vanlig\&quot\; fresing på plasser der det ikke er så mye snø, Tokvam er helt motsatt. Valgets kvaler...

jijohans_1s bilde
jijohans_1
Logget av
Innmeldt: 22.02.2011
Re: Tokvam eller Dalen?

Skal den som stillte spørsmålet ha en to-trins eller v-fres..?
Hører dere sier at Nokka er dårlige greier. Lurer da på hvorfor Forsvaret har handlet inn en Nokka 3291 for å rydde med i et skytefelt i indre troms der det kan falle over 1m snø i døgnet..? Har dem blitt lurt av FK?

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: Tokvam eller Dalen?

Men så veit vel alle kor mykjy domt forsvaret driv me å da!Kjøp dalen!

Runes bilde
Rune
Logget av
Innmeldt: 23.09.2008
Re: Tokvam eller Dalen?

Sier ikke at Nokka Tume er dårlige freser, sier at Nokka Tume 4271 er helt ubrukelig som snøfres.
De har vel sikkert lært litt av den også, går kraftig ut fra at den er forbedret nå, fabrikken var her og fikk se fresen testet, der kjørte vi den gamle 4271,den forbedrede 4271, begge fungerte dårlig, også kjørte vi samtidlig Nordtech ATP250 og Tokvam 260 Monster.
Nokka Tume 4251 ser grei ut som en mellomklassefres.
Problemet med den Nokka Tume jeg har hatt var i hovedsak konstruksjonen på viften, alt for stor klaring mellom viften og huset og den sentermonterte gearkassen som ga problemer med å mate snø inn i viften, den bare kastet snøen forover til det bygde seg opp så mye snø at snøen gikk til siden av fresen.
Jeg ville ihvertfall hatt en Nokka Tume på prøve før jeg kjøpte den.
Spørsmålsstiller spurte også om tips mellom to proffe 2-trinnsfreser, jeg forstod det ikke slik at det var aktuelt med en V-fres.
Min neste fres blir ihvertfall en Tokvam 240 BIG.

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: Tokvam eller Dalen?

Nokka har tradisjon med v-fres som har 2 utløp,og dette skal vere vanlig i finland.2-trinns og fres med svingbar tut generelt,kom vell etter at samarbeidet med FK startet.De vil sikkert utvikle seg, og bli enda bedre med tida.

AS_1s bilde
AS_1
Logget av
Innmeldt: 23.09.2008
Re: Tokvam eller Dalen?

VALTRA T191 ADVANCE.Er det en traktor for entrepenører som kjører 1500t++ iåret på samme måte som CASE IH CVX,JD 7530 autopower,FENDT 820,CASE IH PUMA 210,MF 7495?Eller er den gått ut på dato?

MB_1s bilde
MB_1
Logget av
Innmeldt: 23.09.2008
Re: Tokvam eller Dalen?

Hadde nok valgt dalen foran tokvam. Tokvam har skruen for nærme slitestålet slik at han vert veldig utsatt for småstein/pukk som kilar seg mellom. køyrde samme ruta med dalen og tokvam i vinter og tokvamfresen tygde i seg 10 boltar der dalenfresen klarte seg med ein. Tykkjer ellers at dei er omtrent like effektive på alle typar snø. Har ein liten forkjærleik for dalen sin opne skrue og sentermonterte girkasse pga. lite effekttap og \&quot\;smekrare\&quot\; konstruksjon.
Det stemmar at dalen ikkje kastar veldig langt pga reduksjonsgir i girkassa, men det har eg aldri sett på som noe problem. Tar krefter å kaste snø unødvendig langt og...
Men skal ein ta pris med i berekninga vil nok tokvam vere eit betre kjøp. Dei nevnte fresane er ths 240 big og 2010

valtra_1s bilde
valtra_1
Logget av
Innmeldt: 23.09.2008
Re: Tokvam eller Dalen?

AS, kan anbefale T Advanse. Har gammeldags girkasse, ellers mener jeg at den er på høyde med de andre. Kommer med nye girkasser til neste år.

SJ_1s bilde
SJ_1
Logget av
Innmeldt: 23.09.2008
Re: Tokvam eller Dalen?

JD: mener du i blåtind skyte fellt? der har de en Nokka fres front montert på en jd 6920 Ap tror jeg.

Runes bilde
Rune
Logget av
Innmeldt: 23.09.2008
Re: Tokvam eller Dalen?

Valtra T191 Advance er gått ut på dato, og det før den kom. Det eneste som er moderne på denne er motoren, resten ligger minst 10 år tilbake i tid.
Ville ikke engang vurdert denne før de kommer med trinnløskasse og ny bakstuss og greier å kutte fronten/flytte forhjul forover uten tillegg i prisen.
Den er like dyr som de du nevner, og med minst 10 år gammel teknikk sier det seg selv at du skal være rimelig blind Valtra fan for å kjøpe denne.

valtra_1s bilde
valtra_1
Logget av
Innmeldt: 23.09.2008
Re: Tokvam eller Dalen?

Hei Rune. Har vel diskutert dette før, har du peiling på det du diskuterer? Har du prøvd den?

ottar_1s bilde
ottar_1
Logget av
Innmeldt: 07.10.2008
Re: Tokvam eller Dalen?

Hallo AS og valtra: Opprett ein eigen tråd for Valtradiskusjonen. Her snakkar vi om snøfres!

jijohans_1s bilde
jijohans_1
Logget av
Innmeldt: 22.02.2011
Re: Tokvam eller Dalen?

Sindre: Nei, tenkte på Setermoen Skytefelt. Hadde førstegangs tjenesten min på Blåtind 97-98, samt jeg har vært med å bygget det nye automatiske skytefeltet der.

SJ_1s bilde
SJ_1
Logget av
Innmeldt: 23.09.2008
Re: Tokvam eller Dalen?

JD: Ok =)

NRFs bilde
NRF
Logget av
Innmeldt: 12.10.2008
Re: Tokvam eller Dalen?

Har ville kjøpt tokvam.
beklager utrykket, men dalen er noe forbanna dritt i forhold til tokvam. dette er min mening, men det behøver jo ikke andre å mene.
Hvorfor tokvam?
-Tar kramsny bedre.
-letter å dra.
-bedre kvalitet på lager.
-så noe om at tokvam kunne dra traktoren ut, TULL.
-Mere positift, spør, det er mer.

Dalen er ikke dårlig, har hadd begge, men tokvam eer best.