Du er her

Anonyms bilde
Gjest
Det evige spørsmålet: Pris på brøyting?

Selv om dette er et spørsmål som sikkert dukker opp flere ganger hver høst, ønsker jeg å spørre igjen, slik at svarene kanskje kan tilpasses mitt aktuelle tilfelle.

Hvilken pris skal jeg ta for brøyting?

Jeg bor på vestlandet der det forøvrig er ganske lite snø om vinteren. Likevel ønsker jeg å starte opp med litt brøyting da jeg har en traktor tilgjengelig, som ikke blir brukt til mye annet på vinteren.
Jeg trenger ikke nødvendigvis å ta alt for høy pris, da jeg også ser litt på det som hobby. Men jeg vil jo selvsagt gå i pluss så sant det er mulig.

Jeg har en Ford 7740, ca 90 hk og et ganske nytt Igland skjær på 2,8m
Veiene som skal brøytes er ganske varierte, alt mellom 250 og 10 meter med enten asfalt eller grus, samt et lite boligfelt med 9 hus og felles vei på ca 170m.
Estimert tidsforbruk på ruta (avhengig av snømengde selvsagt) er ca 1,5 time.

Hvordan burde jeg regne pris på dette for å få en "rettferdig" prisforskjell mellom de som har lang innkjørsel og de som har kort?
Og hvordan burde jeg fordele kostnadene for boligfeltet? (tenkte en viss fast sum for felles veg, og en ekstra sum for eventuelt å brøyte privat parkering..)

Kommer til å satse på å brøyte ganske tidlig ved behov, da jeg regner med de fleste ønsker det.
Hva burde jeg da ta i beredskap? (en viss sum ønsker jeg å få inn på forhånd slik at jeg ihvertfall er sikra en liten sum...)

Håper noen ihvertfall kan gi meg en pekepinn. :)

HansA_1s bilde
HansA_1
Logget av
Innmeldt: 07.03.2013
Re: Det evige spørsmålet: Pris på brøyting?

Når man skal dekke alt selv ville jeg satt det opp så du i snitt har ca 1000,- / timen brutto.

Dette må dekke:

* Diesel
* Slitestål
* Service/vedlikehold traktor &amp\; utstyr
* Verditap traktor &amp\; utstyr
* timelønn

Så må man være &quot\;tøff&quot\; og prise hva det faktisk koster. Ingen er tjent med å drive veldedighet i brøytebransjen.

Larss bilde
Lars
Logget av
Innmeldt: 27.09.2008
Re: Det evige spørsmålet: Pris på brøyting?

Ei stund sida jeg har brøyta snø nå. Tror folk har fra 120.000 Kr for ei åttetimersrute i Oslo. Dvs, kommer det 5 cm, tar det kanskje 6 timer, kommer det 20 cm snø, tar det kanskje 10-12 timer. I tillegg kommer det Ann på trafikken. Disse folka man kjører for er jo underentreprenører i et til to ledd, sitter med kontorbygg, ansatte til papirarbeid Osv, og med et visst ansvar. Så hva folkene egentlig betaler for å få brøyta plassen sin er i realiteten mye dyrere.

Tenk også på hva det vil koste deg, om du skulle bli sjuk, og du må leie inn stedfortreder. Det er snart 10 år sia jeg fikk 300 Kr pr time pluss mva som sjåfør.

Egentlig synes jeg det bør vara så godt betalt, at det vil vara morro, uansett når du må stå opp, om du er på juleferie, ødelegger et dekk, sneier atti en bil, eller et eller annet galt som kunne finne på å skje går feil.

Kornbondens bilde
Kornbonden
Logget av
Innmeldt: 18.03.2013
Re: Det evige spørsmålet: Pris på brøyting?

Er en stund siden jeg har drevet med brøyting også. Jeg hadde bare plasser til bedrifter, direkte kontrakt med de. Jeg lå vel på litt over 1000 kr timen, pluss beredskapsum på ca 25k totalt i året. Gårdsplasser gadd jeg ikke å brøyte, folk tror de skal få det gratis, og da får de heller skuffe ut snøen selv.

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: Det evige spørsmålet: Pris på brøyting?

Takk for innspill!

Må jo nevnes at jeg kun kommer til å ta private innkjørsler og småveier.
Så lite snø som det pleier å være her, så tror jeg privatpersoner ikke ønsker å betale en høy sum for beredskapsdelen. Så det blir nok uaktuelt, selv om det selvsagt kommer til å bli dårlig butikk ut av dette.

Dersom jeg hadde hatt en &quot\;gjennomsnittlig&quot\; pris på ca 300-350 kroner per gang jeg brøyter en privat vei på ca 100 meter, så hadde jeg vel klart å komme over en timepris på 1000 kroner.... Ville det vært godt nok?

Er vel som Kornbonden sier at\; folk tror de skal få det gratis....

Hvor mye snø burde jeg satt som grense?
Er nok få personer som vil betale for konstant svart asfalt, men er ca 8 cm en grei grense å sette? Da blir en ihvertfall våt på dress skoene når en skal utenfor døren....

Kornbondens bilde
Kornbonden
Logget av
Innmeldt: 18.03.2013
Re: Det evige spørsmålet: Pris på brøyting?

Det du må tenke litt på er hvor lang tid du vil bruke mellom plassene, er det 2 min eller 20 min? Jeg ville vel ikke tatt mindre enn 250 kr for en vanlig gårdsplass, bør vel greie 4 stk i timen. er den veldig kronglete og snøen må fraktes ett stykke vekk, ville jeg tatt mere. Gårdsplass med litt vei, ville jeg tatt litt mere for. De fleste er vel kanskje glade for at det blir brøytet når det er mellom 5-8 cm ett sted. Spørs litt hva slags snø det er og hva slags vær det er meldt.
Om folk ikke vil betale, så la de måke snøen selv, så kanskje de angrer når de ser hvor lettvint naboen har det, til en ok pris. om det er lite snø hos det, la oss si 10 snøfall, så koster det jo ikke mere enn 2500 kr. Alle priser er selvsagt pluss mva, men du har det kanskje som en hobby, og da er det vel kanskje RILUM. \;-)

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: Det evige spørsmålet: Pris på brøyting?

Spørsmålet mitt er egentlig hvorfor du skal brøyte??? Hva ønsker du å oppnå?

Skal du ha ett levebrød og tjene penger? Skal du ha hobby så kan du gjøre det gratis..? Har du familie, kone og barn og skal brøyte om natten gratis eller for noen tusenlapper. Husk du har vakt i hvertfall 5 mnd. Du kan ikke ta ei uke i syden i denne perioden uten at du har backup. Hva hvis du blir syk??

Mitt råd som heltidsbonde og eier av tre traktorer i brøyting på østlandet er:
La vær.. Hvis du ikke brøyter/ strør inn mer enn 250.000 -300 pr traktor.
Så kan situasjonen din være at du skal brøyte med vegskrape bak. Ok men skal du ha en omsetning på 50.000 totalt feks fordelt på 5 mnd. Altså 10 lapper i mnd. Nettoen blir liten av dette og jeg hadde ikke giddi. Lykke til!

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: Det evige spørsmålet: Pris på brøyting?

Godt spørsmål Heltidsbonde!...

Min interesse for traktor er kun basert på hobby, en ganske dyr hobby..
Da jeg ikke har tilknytning til noe slags gårdsdrift og en traktor som blir brukt forholdsvis lite året gjennom, tenker jeg det kan være greit å utnytte det at jeg faktisk har en traktor.
For øyeblikket er det ingen som brøyter de private veiene jeg vurderer å ta fordi personen som gjorde det flyttet. De som har brøyting ellers i området har ikke kapasitet til å ta på seg mer.
Jeg har fulltidsjobb i tillegg, men har ingen problem med å stå opp tidligere for å brøyte før jobb. Så jeg skal ikke ha det som ett levebrød.

Her på Vestlandet (ihvertfall i mitt område) tror jeg vi kan si at 5 betydelige snøfall er ganske mye iløpet av en vinter. Med andre ord tror jeg ikke det er spesielt lønnsomt med brøyting uansett, men mindre man opererer med høy fastpris eller veldig stiv timepris.

Det eneste jeg ønsker å oppnå med brøytinga er flere trivelige timer på traktoren men samtidig få dekket alle utgifter + litt til, og samtidig være til hjelp for de som trenger brøyting.
Jeg kommer ikke til å ta på meg mer jobb enn det jeg kan klare uten å bli dritt lei.

At ikke det er lønnsomt i det hele tatt er jeg fullt klar over.

Likevel ønsker jeg å forhøre meg om hvilke priser folk opererer med, slik at jeg kan ligge litt på samme nivå, og på den måten kanskje få litt mer igjen for arbeidet - til tross for at jeg til syvende og sist ser på det som en hobby.

Takk til Kornbonden for å ha svart litt mer på mine spørsmål! :)

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: Det evige spørsmålet: Pris på brøyting?

Hei igjen!

Da skjønner jeg mer situasjonen....
For å hjelpe deg litt så vil jeg anbefale deg å ta per tur ferdig med det.. Ta deg heller litt bedre betalt og forklar med at du sitter med all risiko og har &quot\; vakt&quot\;. Anbefaler at du avklarer om kunden skal være prioritert slik at han skal ha brøyta julaften og alle dager eller om det er en kunde som sier at så lenge du kommer innen ett døgn så er det greit.. Hvis du ser forskjellen. Dette sier noe om forventningene til utført jobb fra kundens side. Så slipper du å få sinte naboer. På kun fem til 10 turer ville jeg ha tatt fra 400 og oppover i din situasjon per kunde for gårdsplassen. ( som sagt tidligere hadde jeg aldri brøytet for så liten inntjening men men) Og viktig.. Husk å send regning med moms. Gjør det konsekvent fra dag en. Hvorfor..? På grunn av at det oppfattes som seriøst. Du kan gå med hevet hode og ingen har noe på deg i bygda..!! Og alt kommer for en dag... ingen av mine kunder tørr å spørre meg om uten moms. Jeg leverer som avtalt, alt hvitt og trenger ikke å være redd for noe. Ingen skal få gleden av at jeg blir tatt for noe... Mange har slapp holdning til dette men husk at du vet aldri hvem som prater. En i området her ble tatt så øra hang for svart kjøring... Lite kult!

Runes bilde
Rune
Logget av
Innmeldt: 23.09.2008
Re: Det evige spørsmålet: Pris på brøyting?

En annen viktig faktor er å kun ta fast brøyting. Avtal at du brøyter hos alle på en brøyterunding. Det er bestandig noen som sier at de kan ringe ved behov, men da kan du være bra sikker på at de ringer akkurat når du har kommet inn etter endt brøyterunding og må starte på nytt igjen. Husk nå også på at er det tett mellom husene kan du lett greie 10-15 hus i timen og for 200 Kr/hus blir det en grei timebetaling...
Du nevner ikke totalt antall hus, men er det 20 hus og du greier det på 1,5 time vil det jo bli 4000 for 1,5 time hvis alle betaler 200 kr/gang.
Tidspunkt for brøyting blir aldri perfekt. Brøyter du før arbeidstid får folk veien brøytet men ikke parkeringsplassen. Brøyter du litt utpå dagen får du brøytet alt ordentlig, men er det mye snø vil kanskje folk slite med å komme frem på veien?

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: Det evige spørsmålet: Pris på brøyting?

Mange som sitter på en traktor som gjerne skulle hobbybrøytet litt. Tror illusjonen får seg en knekk etter kort stund.

Brøyting går fort bra hobby til jobb. Og en jobb du har null kontroll på.

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: Det evige spørsmålet: Pris på brøyting?

Takk igjen for innspill!

Tror også det vil være best å ta betalt per tur.
Svart arbeid er uansett noe jeg ikke er spesielt fan av, nettopp på grunn av konsekvensene det kan få.

Det er vel ikke mye mer enn 3 km maks å kjøre til husene som er lengst vekke, stort sett ligger det jevnt spredd. Akkurat antall hus er fortsatt litt usikkert, men totalt sett vil jeg nok estimere tidsbruken likt som deg.
Tror de fleste ønsker å få brøytet før de skal på jobb, ihvertfall ved betydelige snøfall...

Hobbygartners bilde
Hobbygartner
Logget av
Innmeldt: 21.02.2016
Prøver å dra opp igjen denne

Prøver å dra opp igjen denne tråden da det nå nermer seg brøytesesong igjen.

Jeg startet opp denne tråden før jeg fikk lagd profil her på forumet, så fortsetter nå diskusjonen under dette navnet.

Jeg har fått spørsmål om jeg vil gi pris på og eventuelt ta på meg brøyting rundt en lokal butikk i bygda. Brøytinga innebærer parkeringsplass på ca 25 plasser, oppstillingsplass ved siden av to bensinpumper og innkjøring for varelevering på ca 50 meter. Vil tro mye er gjort innen 30 minutter.

Hvordan burde jeg regne pris her? Burde jeg ha en minstepris som inneholder x antall turer for så å ta betalt pr. gang når dette overskrides, eller burde jeg bare ta betalt pr. gang. og eventuelt hvor mye?

Ønsker å skrive en skikkelig kontrakt når det gjelder denne brøytinga. Har dere noen tips til hva som bør avklares i kontrakten sett bort ifra pris selfølgelig? Noen som har et oppsett på kontrakt de har lyst å dele?

Hobbygartners bilde
Hobbygartner
Logget av
Innmeldt: 21.02.2016
Beredskapspris

Er en beredskapspris på kr 750 kr pr vinter for private kunder for mye/lite å be om?

Her jeg bor må jeg kanskje stille vekkerklokken ekstra tidlig 5-6 dager gjennom vinteren. Er også 5-6 dager som er maks med snøfall andre tider på døgnet... Ellers er det jo greit å få noen kroner for ikke å kunne ta seg en liten ferietur dersom det skulle vere fare for snø...

Noen med innspill?

HansA_1s bilde
HansA_1
Logget av
Innmeldt: 07.03.2013
Akkord/fastpris.

Hei.

Jeg har tatt over en gammel og akterut-priset rute i spredt tettbebyggelse.
Per i dag er det ren akkord, pris per gang, og ingen beredskapsinnbetaling.
Ulempen med denne ordningen er at man får gjøre all jobben før man vet om kunden betaler eller har flyttet. (ja det skjer).
Her er hva jeg ville ha gjort.

Lag en ryddig sjekkliste for deg selv for å sette pris.
Jeg har målpris på ca 1000,-/time på brøyting.
Dette skal dekke opp til halve transportetappen til/fra adressen og brøytetiden.
Dette tallet justerer jeg etter risiko og bekvemlighet.
Er det paddeflatt og snøen skal rett frem, 0 i tillegg.
Er det skjevt/bratt, kumlokk, kantstein, blinde hjørner osv. så legger jeg til litt for dette.
Husk at det du tjener på selve kjøringa også skal dekke:
-Påmontering og klargjøring av utstyr.
-Vask, smøring og generelt vedlikehold av utstyr.
-Fornying av utstyr.
-Slitestål.
-Fakturatimer, konvolutter og frimerker.
-Bomturer og eventuelle reklamasjoner.

Før sesongen vil jeg sende ut et akonto krav på f.eks 5 ganger med forbehold om at dette er minimumskravet for sesongen om det, mot formodning, aldri skulle komme snø den vinteren. Utstyret må fortsatt betales.
Så vil jeg trekke fra dette beløpet igjennom sesongen, hvor det ved endt sesong vil være et nytt grunnlag for "sluttfaktura".

På denne måten vet man på forhånd hvem som betaler, og da hvem man skal kjøre for. (Dette gjelder vel spesielt private adresser).

 

Anonyms bilde
Andre
Gjest
Jeg brøyter en del privat

Jeg brøyter en del privat personer å tar 450 i timen +moms bare husk å skriv ned hvor lang tid du bruker per plass 

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
450 kroner timen + mva??? Er

450 kroner timen + mva??? Er du gal, menneske?? Det kan ikke være med traktor det da, håper jeg.... Det er mange år siden jeg tok 750,- kr timen pluss mva. Den gang med 100 hk traktor. 

Furubergets bilde
Furuberget
Logget av
Innmeldt: 16.06.2017
Brøytekontrakt

I tillegg til pris, er det nokon som har ein form for kontrakt/avtale? Gjeld oppmot private kundar. Og kor legg det lista for når de dreg ut? 5, 10, 15cm? Og pleier de å spesifisere slikt i ein kontrakt (med den usikkerhet som vil vera oppmot kor mykje det snør, vind etc)

Liksombondes bilde
Liksombonde
Logget av
Innmeldt: 25.08.2010
For min del har jeg funnet ut

For min del har jeg funnet ut at beredskap på skjønn (minimum 1000kr for en enkel innkjørsel) og fast lik timespris til alle er det beste.

Holder en forholdsvis lav timespris på 800 pluss mva og fakturerer minimum 30 min. Starter klokka når jeg kjører hjemmefra og avslutter når første kunde er ferdig brøytet. Starter da ny klokke til neste er ferdig osv.

Likt for alle og ingen sure miner, samt jeg slipper og tenke på riktig pris i forhold til hva nabo betaler osv når nye kunder dukker opp.

lik pris for alle, og de fleste betaler kun for 1/2 time PR gang. Det beste med systemet er at det ansporer meg til effektiv drift og til og samle mest mulig kunder så nær hverandre som mulig!

Etterhvert som jeg har fått roda mer og mer innsnevret til ett forholdsvis lite område fakturerer jeg for mellom 15-18 timer PR 12 timers skift.

 

 

PettASs bilde
PettAS
Logget av
Innmeldt: 29.01.2018
Hei.

Hei.

Har en liten ting du også bør ta i betraktning: Havari, kanskje totalavari. F.eks alvorlig feil på maskin, som maskinskade eller kollisjon/utforkjøring/velt.

Ta en god turpris av den enkelte. Avtal at ved sykdom eller alvorlig skade/feil på maskin, kan du ikke gjøres ansvarlig..jmf.hobbydrift. De fleste går nok med på dette. 

Kan til og med avtales at i ferier/helger blir det null brøyting, event. lavere frekvens.  F.eks. 15-20 cm før brøyting igangsettes.