Du er her

Furubergets bilde
Furuberget
Logget av
Innmeldt: 16.06.2017
PTO-aksel

Treng ein liten innføring i PTO-aksel, då det fins både med friløp, høgre/venstre, smatre og ulike vinkler mm. 

Når må ein ha noko meir enn kun aksling med brytebolt? Og friløp til venstre, er det beregna for kraftuttak der akseltappen går mot klokka, når ein står bak traktoren og ser?

Prøvde å søke litt info på nettet om dette, men fann lite. Savner ein liten guide for nybegynnere på dette. Særleg når det ligg an til fullt havari på girkassa viss ein brukar feil aksling...

LANs bilde
LAN
Logget av
Innmeldt: 11.05.2018
PTO-aksel

Brytebolt er vanlig på redskap som plutselig kan kjøre seg fast, f.eks. snøfreser, gjødselvogn eller gjødselpumpe. 

Friløp brukes på redskap som har stor masse i bevegelse som trenger lang tid på å stoppe, slik at redskapen kan roe seg ned uten å dra rundt kraftuttakstappen på traktoren mens det foregår, f.eks. rotorslåmaskin.

Det er ulike typer smatrekoblinger, disse skal gi etter når belastingen blir for stor, men samtidig kunne ta tak igjen når belastningen avtar. Derfor er det av største viktighet at smatrekoblingen er tilpasset det aktuelle redskapet, og at man ikke flytter akslinger vilkårlig fra redskap til redskap. En jordfres kan ha aksling med overbelastningsvern som ikke "smatrer", men bare kobler ut.

Når det gjelder vinkler, så har det vært vanlig at vanlig kryssledd tåler å være rotasjon opp til 15 grader vinkel. Vidvinkelaksling skal tåle 45 grader, noe som gjør det mulig å svinge hengerredskap under drift.

Så er det selvfølgelig viktig å huske på at dimensjonen på akslingen skal passe til kraftbehovet og arbeidsbelasting til redskapet. En liten kunstgjødselspreder klarer seg med en nokså spinkel aksling, sammenlignet med ei steinrive.

En faktor som er vel så viktig for å unngå girkassehavari er lengden på akslingen. Det er ikke morsomt å miste kraftuttakstappen inn i bakstussen på traktoren...