Gå til innhold

Oppkomm av vann på jorde..Tiltak?


optimist

Anbefalte innlegg

Leier en teig med  ett par omr  som har mye oppkomm av vann.  Det er forøvrig  tegelsteinsrør som drenering.  Aner ikke tilstanden på disse.  Men jorda er en sandbanke.   Er det noen som har gode tips, for å få bukt med dette oppkomme av vann?    Det er forøvrig god helling på denne teigen, og   flere kanaler rundt  som det renner godt med vann igjennom.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Når du har gravd opp. Sjekk retningen på rørene å se etter at det ikke har skjedd noe med rørene der de går ut i bekken. Tegelstensrør er korte og det skal ikke mye graving til før de forskyver seg, da tetter røret seg oppover for jorden som følger med hoper seg opp i kantene som oppstår. Er du ekstra uheldig kan bekken gjort en sving og gått bort fra rørenden da er enden helt tett. Du må da grave opp her også å spyle opp over, eller grave opp hele strekket og legge nytt drensrør avhengi av hvor langt det er tett oppover.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Etter du har sjekket de foran nevnte punkter, og du eventuelt kommer på en vannåre har jeg god erfaring med følgende:

Grav opp, og legg en duk ovet oppkommet. Fyll så på pukk eller fin stein, ca 20 cm. tykkelse. Legg så på drenering (83/100) som kobles til øvrig drenering på jordet.

Fyll så på mer pukk/stein , ca. 20 cm. Legg på duk over etterpå, slik at det ikke kommer jord inni steinen.Deretter fyller du igjen . Dette bruker å fungere !

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Jon Bonde

Start der det er verst og finn røret som er tett. Sannsynligvis må du grave deg etter røret et stykke for å finne blokkeringen. Det blir alltid mye mer graving enn du tror, erfaringsmessig. Jeg trodde også det var bare å grave seg ned på "oppkommet" og stikke en pinne gjennom blokkeringa, men som regel ender en opp med å grave noen titalls meter.

Om jeg skal gjette vil du finne teglsteinsrør som er padde flate. 50-60 år gamle teglsteinsrør blir sprø, og traktor og redskap blir bare større. Jeg har gravd opp flere slike strekninger på eget bruk de siste åra, den eneste langsiktige løsningen er dessverre å grave ny drenering.Har hatt noen skifter der vi har drevet og lappet mer eller mindre hvert eneste år i lengre tid, der jeg nå har kostet fulldrenering. Har brukt noen hundretusen på drenering de siste åra, og det eneste jeg angrer på er at jeg ikke har gjort det før, for all lappinga blir dyrere i lengden. Det blir bare ikke bra...

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Grav minst mulig, men pass på at det er et godt lag med pukk rundt røret !

Min erfaring er at teglsteinsrør ofte er i forbausende god forfatning , er de det , suger de fortsatt. Det som er svakheten er at det ikke er bra nok koblet sammen med grenrør, og da kan det ofte bli stopp etter 30-40 år.Jeg bruker derfor grenrør av plast i passende dimensjon ved reparasjon.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for svar, men ett tilleggsspørsmål som det er litt usikkerhet om,  om det legges ny drenering, må du da fjerne helt alle tegelsteinsrørene som ligger der fra før?   Kan det bli ett problem i ettertid..?    Noen sier at  de gammle må fjernes først, før ny drenering graves.     (  Før tenker ikke grave akkurat der den gammle dreneringen går, men ved siden av 2- 3 m imellom kansje)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er ikke nødvendig å fjerne gamle tegl rør,men kommer du borti drenering som det renner vann i,mener jeg det er lurt å koble de til ny drenering.

Hvis du ikke gjør det, kan du fort få et nytt oppslag av vann .

Lykke til.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

×
×
  • Opprett ny...