Gå til innhold

Krossing av korn


Gjest

Anbefalte innlegg

Hei,

 

Vi har ca. 200daa med korn som vi bruker til fôr til dyra.

Tidligere har vi tørka det hos en nabo og lagret det på et betongdekke.

Men egentlig måtte det vel vært mye bedre å krossa det?

Da tenker jeg å fått valsa det med en gang og ensilert det i storsekk, pølse

Jeg ser disse pølsene ligger overalt i Sverige og Danmark nå, det er ikke bare korn de blir brukt til da men.

 

Noen som har erfaringer med dette?

 

 

xXx

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei,

 

Vi har ca. 200daa med korn som vi bruker til fôr til dyra.

Tidligere har vi tørka det hos en nabo og lagret det på et betongdekke.

Men egentlig måtte det vel vært mye bedre å krossa det?

Da tenker jeg å fått valsa det med en gang og ensilert det i storsekk, pølse

Jeg ser disse pølsene ligger overalt i Sverige og Danmark nå, det er ikke bare korn de blir brukt til da men.

 

Noen som har erfaringer med dette?

 

 

xXx

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Apple_farmer_1
Har vært med på det, men ikke i så stor skala. Her oppe brukes det vanligvis storsekker med gammeldagse rundballesekker inni for lagring. Disse henges i pallegaffel, eller spesiallaget stativ i frontlaster på traktor. Krosseren holder så vidt unna for en liten Sampo når det ikke oppstår problemer. Når jeg har vært med på det har det vært brukt Melasse blandet med litt varmt vann (for å bli flytende nok), men det kan være fordi det ofte blir sent i september før det treskes her i N-Østerdalen og da kan det være ganske kaldt. Bygget treskes før det er helt fullmodent, ellers blir det for hardt for krosseren. Jeg mener det har blitt en to-tre sekker pr. da hvis det har vært brukbare avlinger. Dette har vært dyrket økologisk, brukt 2-3 tonn storfegjødsel/da. Med 200 mål ville det fort jo bli flere hundre sekker, og da er det ganske mye arbeid. Jeg tror forsøksringen her oppe har noe skriftlig på dette, med litt mere tall osv. Jeg brukte noen sekker på kua for noen år siden, men hadde ikke noe system for mekanisk utforing, så det ble bare å slumpe med bøtter. Kua var helt vill etter det, men siden jeg ikke hadde så mye kunne jeg ikke erstatte noe kraftfor, og det ble for mye styr med manuell tildeling, så jeg sluttet med det. Hvis du har så stort areal og kanskje mulighet til å blande det i fullformix elns kan det jo bli noe annet.
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har aldri prøvd krossing selv, men ser ikke bort ifra at det kan være aktuellt i frbindelse med korndyrking som vekstskifte i grasproduksjon. Da blir det nok mest aktuellt med storsekk. Vet om en på Lesja som la i plansilo. Det er sikkert det mest rasjonelle om det blir store mengder. Går kanskje an å legge det sammen med gras også???

Han på Lesja tok kornet noe mer modent enn anbefalt for å få brukbar halm og høyere konsentrasjon. Tror han brukte propionsyre på toppen.

Ellers såg jeg engang i Sverige at de bahandlet kornet med propionsyre. da blir det lagerbestandig. De kjørte kornet opp i haug gjennom en lang skrue. Syra ble tilsatt i dyser i skruen. Virket som de var veldig nøyaktige med doseringen. Ulempen med dette er jo at man må ha mølle/valse for å få det nytbart for vomma.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 uker senere...

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

×
×
  • Opprett ny...