Du er her

Anonyms bilde
Gjest
Hva trenger jeg til 250mål dyrket?

Jeg har ca 250 mål dyrket. Ligger 300-400 m over havet og det er kun korndyrking. Ikke vanningsmuligheter. Er på indre østland. Det jeg har av "utstyr" fra før er en mf6255 med laster, en gammel 35x og en gråtass som egentlig ikke er og regne med. Jeg har lyst til og ta over jorda selv mest pga av at jeg har lyst. Ser ikke for meg og tjene så mye mer enn de 60 000,- jeg får i forpaktningsavgift. Men så kommer det store spørsmålet. Hva trenger jeg av utstyr? Tenkte for meg selv at jeg skulle ta utgangspunkt i 6255 og kjøpe utstyr som den taklet. Jeg jobber utenom og er avhengi av at det går litt unna når jeg kommer igang. Hva lønner det seg og leie inn av det hele? Bare tresking f.eks? Og hva slags utstyr vil dere anbefalle? Ser for meg: trommel, skålharv, såmaskin osv, men hva slags prisklasse og hvilke merker.

Takker på forhånd for alle svar. Jeg er så si uerfaren på jordbruk. Kjøpte gården på odel da jeg fikk mulighet!

Anonyms bilde
Fergus6255_1
Gjest
Hva trenger jeg til 250mål dyrket?

Jeg har ca 250 mål dyrket. Ligger 300-400 m over havet og det er kun korndyrking. Ikke vanningsmuligheter. Er på indre østland. Det jeg har av \&quot\;utstyr\&quot\; fra før er en mf6255 med laster, en gammel 35x og en gråtass som egentlig ikke er og regne med. Jeg har lyst til og ta over jorda selv mest pga av at jeg har lyst. Ser ikke for meg og tjene så mye mer enn de 60 000,- jeg får i forpaktningsavgift. Men så kommer det store spørsmålet. Hva trenger jeg av utstyr? Tenkte for meg selv at jeg skulle ta utgangspunkt i 6255 og kjøpe utstyr som den taklet. Jeg jobber utenom og er avhengi av at det går litt unna når jeg kommer igang. Hva lønner det seg og leie inn av det hele? Bare tresking f.eks? Og hva slags utstyr vil dere anbefalle? Ser for meg: trommel, skålharv, såmaskin osv, men hva slags prisklasse og hvilke merker.

Takker på forhånd for alle svar. Jeg er så si uerfaren på jordbruk. Kjøpte gården på odel da jeg fikk mulighet!

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: Hva trenger jeg til 250mål dyrket?

Eg ville skaffa meg mest mogleg kunnskap om det du skal dyrke før du tek att jorda di. Det er ikkje berre å setja i gang utan å vita kva ein skal gjera for at det du skal produsera vert bra!

Anonyms bilde
Fergus6255_1
Gjest
Re: Hva trenger jeg til 250mål dyrket?

Jeg har ikke tenkt og starte opp fra neste år så dette er en langtidst planlegning. Jeg har god kontakt med han som forpaktet før han som har det nå og har planlagt og spørre han om råd. Det jeg er ute etter er hva jeg trenger og kjøpe av utstyr og hva som lønner seg og gjøre selv. Naboen f.eks harver, så kommer det en og sår deretter tromler han så har han ikke noe mer med det bortsett fra sprøyting.

OS_1s bilde
OS_1
Logget av
Innmeldt: 24.09.2008
Re: Hva trenger jeg til 250mål dyrket?

En bra plog er en fordel å ha! Samt ei såbedsharv, 4.5-5m bredde. Kanskje også en slodd, men det spørs på jordarten. Kan være greit hvis det er leire, mindre aktuelt med lettere jord. Såing og tresking er ting som det kan være greie å leie, utstyret koster også forholdsvis mye. Slites også endel slik at det kan være greit med nyere utstyr.. Dette kommer selvfølgelig an på hvor lett det er å få tak i folk til å leiekjøre og til hvilken pris. Ang såing så kan det være greit å velge seg ut en som er litt nøye, ikke bare se på pris. Er kjedelig å ergre seg over usådde områder hele sommeren!

Idefox_1s bilde
Idefox_1
Logget av
Innmeldt: 23.09.2008
Re: Hva trenger jeg til 250mål dyrket?

Du trenger plog!.den holder ugress i sjakk bedre en skalharv og på sikt vil den være et viktig redskap for å holde kvaliteten på kornet oppe sålenge du ikke har vekstskifte.

Da har du et godt grunnlag for å produsere korn av beste kvalitet i fremtiden. Sier ikke at du ikke kan få god kvalitet uten plog, men jeg mener den er bedre og viktig.

Det er mangel på kvalitetskorn med lavt DON nivå.
6255 klarer nok fint en 4 skjær vendeplog.

Anonyms bilde
Fergus6255_1
Gjest
Re: Hva trenger jeg til 250mål dyrket?

Bygg eller havre det dreier seg om her oppe. Hvis det hjelper noe.

Larss bilde
Lars
Logget av
Innmeldt: 27.09.2008
Re: Hva trenger jeg til 250mål dyrket?

Om du ikke er alt for kresen, så kan du finne mye prukt utstyr som ikke koster all verden.

Skal du ha plog er det mer enn bra nok å kjøpe en teigplog, her kan du få en 4-skjæring til overkommelig pris.

Synes du det er greit nok med en trepunktsslodd, finnes disse i 3-4 metersbredder til +/- 5.000,- kroner. Slike slodder er enkle å sveise på om noe må utbedres.

Kjøper du ei gammal kvernelandharv eller lignende(wiberg, potila), så kan du finne ei 4,5 meters stindeharv til 10.000-15.000,- kr. Men du må antagelig regne med å harve to ganger.

Såmaskin er det kanskje værre med(som nevnt over), men en finner 2,5-3 meters løftemaskiner fra 3.000,- kroner og oppover. Disse er billige fordi de begynner å bli umoderne.(feks norsten, tume, simulta kongskilde)

Trommel er en redskap med høy kapasitet og brukes lite iløpet av året, kanskje du kan få leid/kjøpt deg inn i en i nabolaget ditt (styr unna Vamo trommel om du har stein.) (solid trommel er feks gammel moelven)

Ønsker du deg opp i prisklasse, er det f.eks mye fin Vâderstadredskap å få kjøpt hos jemblie import på Stange.

Ellers så ligger det jo mye ute på finn.no, du kan jo også skjekke ut rubrikkannonsene på fk.no, de er gratis å legge ut, derfor finnes det også mye billg brukt der.

Eldre skålharv synes ikke personlig jeg er spesielt god i kornproduksjon, så vil ikke meine spesielt mye om denne. ( kverneland har to eldre typer, lett og tung skålharv, begge er av god kvalitet, men den lette er ikke så god til å arbeide dypt fordi den ikke har tyngde nok(kan legge på lodd))

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: Hva trenger jeg til 250mål dyrket?

Til 250 mål korn ville jeg helt klart ha kjøpt en brukt Kverneland vendeplog. Med vendeplog sparer du deg mye kjøring på vendeteigene og du slipper å kjøre igjen aurfår på midten. Du kan få en bra vendeplog til en grei pris.
Hvor stor er traktoren din? Har den laster? Hva slags jord har du? Mye stein?
Hvis du skal kjøpe mye redskap ville jeg vurdert å handle av noen som legger ned drifta. Disse er det mange av og du kan få en god \&quot\;pakkepris\&quot\;. Jeg ville uansett hatt med meg noen som har peiling. Sats på å kjøpe pent brukt ihvertfall!