Gå til innhold

Fòrkrise og salg av korn på rot


Holmen_1

Anbefalte innlegg

Nå som det er tørke i store deler av landet er det mange som får lite og dårlig fòr. Men undertegnede har vært heldig i år, jord som har holdt godt på fuktighet og jeg rakk å så såpass tidlig at kornet fikk et godt rotsystem da tørka satte inn for alvor. Så jeg har en frodig åker (bygg og havre)

Og idag kom jeg på tanken om å selge kornet på rot for å hjelpe kollegaer som har dyr. Kanksje selge det nå mens det ennå er grønt. Men selvsagt er økonomi en viktig faktor hvis jeg skulle selge det på rot. Og jeg er heller ikke interessert i å selge det til blodpris for å skumme fløten av en krise.

Vil det være økonomisk samsvar med mine interesser som kornbonde og naboens interesser som husdyrprodusert?  Eller vil det for begge parter være mest lønnsomt å satse på å treske kornet og bruke kun halmen som fòr?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kostpris for din del vil vel være rundt 1100-1600 kr/daa (4-600 kg korn x kornprisen) + redusert tilskudd, dvs avviket mellom arealtilskudd for korn til modning og grøntfôr. I tillegg må du trekke fra treske- og innhøstingskostnader (og transport av kornet), og legge til kostnader med å slå/presse/pakke. Sistnevnte går kanskje opp i opp? Og i tillegg reduserer du selvsagt risikoen for egen del, for ta deg fan på at det blir en dritthøst etter denne sommeren... 

Om vi sier en kostpris på avlinga på mellom 1200-1800, og "snitter den" til 1500? 

Hvor mye mer avling (i fôrenheter, helst...) vil en få ved å slå nå kontra å treske og pakke halmen? 

Jeg ser at NILF beregner 314 FE/daa på grønnfôr (bygg + raps) for Nordland 2015, men jeg synes det hørtes litt lavt ut i utgangspunktet... Da kommer en på en forenhetskostnad på 4.70 og da er det billigere å legge haugen med kraftfôr på fôrbrettet og dosere på med tørrhalm for struktur... Og det betyr forsåvidt også at en skal ganske MYE opp i avling før en kommer på en fornuftig fôrenhetspris. 

Ser også at det beregnes ca 0.30 FE/kg tørrhalm og en FEkostnad på ca 3kr, mens ammoniakkbehandla halm skal ha ca 0.68 FE/kg og en FEkostnad på ca 2.50. Da er det lagt til grunn ei avling på ca 400 kg halm/daa og 50 øre til korndyrkeren for halmen. (Som nok er riktig, ser tydelig på jordprøvene at det kreves kraftigere gjødsling når halmen fjernes). Det vil altså si at en får ut 272 FE/daa ved å presse halmen og ammoniakkbehandle, slik at spranget opp til å slå kornet som grønnfôr er relativt lite. Hvis tallet fra NILF er sammenlignbart, da. 

Dette er grovregning og min drodling på temaet, uten allverdens praktisk erfaring med dette. Jeg har 65 daa meget pen byggåker og 150 daa meget stusselig eng sjøl, og en liten skokk med bøffel og sau som skal spise seg gjennom vinteren, så andre innspill er meget nyttige... Men jeg tror jeg baserer meg på å daske kornet ut av halmen før jeg lager fôr av det. 

 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

×
×
  • Opprett ny...