Du er her

torgeir12s bilde
torgeir12
Logget av
Innmeldt: 12.02.2019
Begynne med Potet

hei, bor på Sørlandet og har lyst til å begynne med potet, men har ingen erfaring om hvordan man dyrker, lagrer og selger potet. Er det noen som har noen tips til hvordan jeg kan komme i gang?

kan låne ca30 mål med dyrka mark. Noen som vet om det er god økonomi i potet?

Krihens bilde
Krihen
Logget av
Innmeldt: 22.11.2016
linker
torgeir12s bilde
torgeir12
Logget av
Innmeldt: 12.02.2019
Begynne med potet

hei, takk for svar

Lågendalsbondes bilde
Lågendalsbonde
Logget av
Innmeldt: 11.08.2019
Potet kan være god økonomi,

Potet kan være god økonomi, om man får det til. Det er langt mer krevende å dyrke enn korn og gras. Uten vanningsmuligeter er det de fleste år veldig vanskelig å få gode avlinger, så vann bør du ha på plass. Om du skal ha et godt vektskifte må du ha minst tre år mellom hver gang du har potet samme sted, og da har du på 30 da, kun plass til 10 da potet i året. 10 da kan gi 20-60 tonn potetavling i året, avhengig av hva slags potet som dyrkes og hvor god du er til å få stor avling.

Jeg ville kanskje begynne med å sjekke med fabrikker og potetpakkerier om det er noen som trenger poteter. Du bør ikke begynne å produsere potet uten en leveringsavtale, med mindre du vil selge dem på torget eller liknende. Den du evnt gjør en avtale med vil som regel ha ønsker i forhold til potetsort, størrelse, kvalitet og leveringstidspunkt. Kanskje må du også ha et godt lager hvis du skal lagre potetene gjennom vinteren for levering på våren.

Potet krever en del utstyr, som setteutstyr, gjødselutstyr, sprøyteutstyr, vanningsutstyr, opptaksutstyr, potetkasser og kanskje også lager. Dette gjør at det kan bli veldig kostbart å komme i gang, og det kan være vanskelig å få økonomi i det med såpass lite areal som du har tilgang på. Ønsker ikke å ta helt motet fra deg, men det kan også være at pakkerier og fabrikker ønsker leverandører som kan levere større volumer enn det du ser for deg å produsere.

Jeg ville også kontaktet Norsk Landbruksrådgiving. De kan tilby rådgivning og kurs innen potetdyrking. Det koster litt å være medlem, men det kan fort vise seg veldig lønnsomt å ha disse på laget. De kan trolig hjelpe deg med alle spørsmål du har i forhold til oppstart, dyrking og lagring.

torgeir12s bilde
torgeir12
Logget av
Innmeldt: 12.02.2019
Potet

takk for svar 

Høres ut som det kanskje kune vært mere lønnsomt å start å dyrk noe annet en potet. Skal kontakte ta kontakt med norsk landbruksrådgiving. 

Har også tenkt lit frukt og bær produksjon siden jeg har så lite arial

Lågendalsbondes bilde
Lågendalsbonde
Logget av
Innmeldt: 11.08.2019
NLR er er bra sted å begynne.

NLR er er bra sted å begynne. Der kan du nok få hjelp til å finne ut hva som passer for deg å satse på.

Kanskje er dette opplegget noe som kan fungere for deg. : https://www.nlr.no/raadgivingstilbud/nlr-oekonomi/24675/ 

 

Lykke til!