Du er her

DuraAces bilde
DuraAce
Logget av
Innmeldt: 29.11.2008
Stokland såmaskin - kombinert såing av grasfrø og korn

Hei dere,
jeg kjøpte meg helt nylig en gammel men fint holdt Kverneland (Globus) Stokland 2.25m med 19 labber. 2.25m fordi jeg driver med grasproduksjon og 2.5m ikke har flere labber (det skal vistnok finnes noen 2.5m med 23 labber?).

Men da jeg tok maskina i nærmere ettersyn ser jeg at den mangler utstyr for å så grasfrø og korn samtidig. Dette trodde jeg var standard men der tok jeg feil. Min far hadde en slik maskin på 80-tallet.

Jeg fant bilder av dette ekstrautstyret som vist her på side 19 i håndboka. Spørsmålet er, hvor finner man slikt for salg i dag?

http://www.yrjarheimbygdslag.no/bilder_bibliotek/bruksanvisninger/stokla...

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: Stokland såmaskin - kombinert såing av grasfrø og korn

Da tror jeg nok at du må lete opp et vrak som har grasfrøapparat som du kan plukke av. Vi har forresten ei slik maskin selv (gul kasse) med 19 labber og bredde 2,25. Vi har sluttet å så grasfrø med denne, da grasfrøet har tendensen til å komme for dypt. Sår heller to ganger, først dekkvekst med stoklandmaskina og deretter grasfrø med ei Tume grasfrømaskin. Blir mye bedre gjenlegg med denne metoden, og en ekstra kjøring tjenes raskt inn etter mitt syn.

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: Stokland såmaskin - kombinert såing av grasfrø og korn

Jeg har to sånne såmaskiner og vurderer å kjøpe en ny 3m grasfrømaskin av noe slag.
Kom gjerne med tipps til ny maskin!
Jeg er ikke veldig godt kjent med disse stokkland maskinene, men det er såd grasfrø med den ene av dem.
Begge er til salgs om jeg finner en ny maskin til ok pris!

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: Stokland såmaskin - kombinert såing av grasfrø og korn

Du trenger ikke grasfrøaggregat for å så grasfrø med denne maskinen. Noe mer nøyaktig maskin er det vanskelig å finne, så lenge man husker å stramme til justeringsskruen under. Bruk en f.eks. 5kgs sekk først, og kontroller at du ikke sår for mye på målet. Det fine med denne såmaskinen er at den fordeler jevnt grasfrøet uansett hvor mye eller lite som er i kassa. Vi pleide å bare la hjula gå nedi bakken, og de bakre labbene såvidt subbe i jorda.
...angrer på at jeg solgte 2,5metern jeg hadde....
Lykke til! :-)

Runes bilde
Rune
Logget av
Innmeldt: 23.09.2008
Re: Stokland såmaskin - kombinert såing av grasfrø og korn

Jeg har kassert to av disse maskinene. De var vel litt slitt, men grunnen til at de ble kassert er at den er veldig unøyaktig.
Den sår fint i bredden, men såfrø/da er ikke nøyaktig.
Når vi kjørte dreieprøver med den fikk vi forskjellig resultat hver gang, og det varierte mye. Tror dette har med turtall å gjøre. Ihvertfall ble denne byttet ut med en Fiona 3 meters med ekstra grasfrøkasse. Denne fungerte perfekt, og gir helt stabil utmating uansett hastighet. Kornet går ned i sålabber, bak sålabbene slippes såfrøet som bredspredning mens det er en lett etterharv som molder ned såfrøet. Men den begynner å bli slitt også, så vi investerte igjen.
I fjor kjørte vi med en Einbøck 6 meters luftassistert ugrasharv/såharv. Den sår bare en sort i gangen, men til gjengjeld er det 6 meters arbeidsbredde.
Det som er litt kinkig ved den er at en bør så kornet først for å få det litt dypt. Når en så skal så såfrøet etterpå er det vanskelig å se hvor en har kjørt. Dette løser jeg ved hjelp av GPS, mens naboen tromler mellom de to sårundene. Men alt i alt er vi fornøyde med denne, og den er meget enkel å ta dreieprøve med.

Anonyms bilde
Nils
Gjest
Stokland såmaskin

Hvis man får forskjellig resultat for hver dreieprøve kan det være at skiva med skalaen står opp ned. Det skjedde her på landbruksskolen - vi skjønte mindre og mindre. Det som skjer da er at den åpner fra motsatt side - da blir det en rektangulær åpning - og de skal bare en tienedels millimeter i justering for å få store utslag. Når vi ved en tilfeldighet snudde skiva så ble alt som det skulle være. Da åpnes den fra riktig side med en tre-kantåpning som blir større og større.

Olas bilde
Ola
Logget av
Innmeldt: 23.09.2008
Re: Stokland såmaskin - kombinert såing av grasfrø og korn

Hei
Vi sår med stokland. Bruker da bare kornkassa..
Har aldri prøvd det grasfrøapparatet.

Dersom vi skal så korn også sår vi det først.
Stokland er flott til sitt bruk, men man bør vite om begrensingene. Det er viktig å følge godt med når man sår grasfrø (sjefsjobb). Man må holde den litt på hydralikken. Man må slippe ned maskina &quot\;passe&quot\; før draget begynner så matinga kan begynne.

Vi dreier alltid. Må som regel dreie tre ganger, ikke så lett og bli klok på skalaen, men har inntrykk av at det blir likt vær gang på samme innstilling, men frøet er jo ikke likt vært år..

Det er nok lurt å kjøre jamn hastighet, for den mater nok en tanke fortere til fortere du kjører, selv om det tror jeg utgjør lite.

Synes likevel dette er en veldig driftsikker og nøyaktig sak sett i forhold til prisen. Er også utrolig lett og handtere samt at den sår likt i alle lapper helt til maskinen er dønn tom (har prøvd flere ganger:))

Tida har selvfølgelig passert den hvis man planlegger å så hundrevis av mål i året...

Kornbondens bilde
Kornbonden
Logget av
Innmeldt: 18.03.2013
Re: Stokland såmaskin - kombinert såing av grasfrø og korn

Vi bruker en gammel nordsten til å så gjennlegg med, men vi sår kornet først, og kjører over etterpå med nordsten maskinen. Vi er veldig fornøyd med nordsten til gjennlegg og slike maskiner får man får slikk og ingenting på finn.no

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: Stokland såmaskin - kombinert såing av grasfrø og korn

&quot\;Finn&quot\; er nok plassen for grasfrøapparatet til Stokkland nå, om du vil ha det. Skal du så korn og grasfrø samtidig så havner grasfrøet alt for dypt da det går ut i samme sålabben som kornet. Men ellers er det forsåvidt en grei maskin når du har fått stilt den. Og den har stor kapasitet på grasfrø om du sår det alene, for det rommer mye frø i beholderen. Men som det er sagt så varierer den mye med utsådd mengde/da med varierende hastighet. Den sår mindre pr da. med økende hastighet fordi reguleringa bestemmer hvor mye frø som kommer inn i utmateren.