Du er her

Anonyms bilde
Gjest
Sein våronn...

Har igjen 70 da å så, og det er havreareal. Har Belinda havre...
Ligger nok bedre an enn mange da det meste er i bakken og på vei opp igjen.

Spørsmålet er om noen har erfaringer med sein våronn og når grensa nås?

Hva er det seineste noen har sådd og fått treska?
Belinda er forholdsvis sein sort også.

Har kommet 25mm i går og i dag og værmeldinga er ikke bra så går minst en uke til før det er aktuelt å tenke på såing.

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: Sein våronn...

Har sådd Belinda 6. juni. Gikk bra det. Det som er fint med havre er at den fryser og tørker etter et par gode frostnetter.

Larss bilde
Lars
Logget av
Innmeldt: 27.09.2008
Re: Sein våronn...

Vi er stadig ikke ferdig med våronna, det blir liksom ikke mer enn en halv til en dag vi får kjørt våronn om gangen før det begynner å regne igjen. Mange som har mye igjen? evnt mange som er ferdig?

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: Sein våronn...

Jeg skrev dette i en annen tråd for noen dager siden...:
Har sådd 100da Edel bygg og 250da Ringsaker havre. Ble ferdig 20/5. Det er sørgelig å se hvordan været er sørover i år.

Hvor sent man kan så? Tja, det kommer jo mye an på hvor man bor, hvordan jorda er, hvor hardt man gjødsler, hvilken art/sort man har og hvordan sesongen blir. Har selv sådd havre på nyland 1. juni som gikk helt fint. Naboen sådde tidlig bygg 11. juni og tresket sent i oktober. Vi ligger ved fjorden, og de aktuelle skiftene som ble sådd sent ca. 100 m.o.h. Det er vel vanlig å justere mengden N med 1 kg. opp eller ned pr. uke ut fra avvik i f.h.t. vanlig sådato

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: Sein våronn...

hei. har igjen 200 mål med helium bygg å så, og 100 mål gulrot. har fått 200 med potet, 190 med hvete og 80med gulrot i bakken. har heldigvis ikke fått pløyd opp enga som egentlig var planen, den blir liggende ett år til! holder til i vestfold, og har ALDRI vært med på værre vår!

Anonyms bilde
Bullseye_1
Gjest
Re: Sein våronn...

Kornbonde fra Trd\; nei, det er vanlig å øke såkornmengden med en kilo eller to pr.uke etter det du regner som normalt siste sådato. Gjødsler du for hardt i seint sånn grøde, ber du om legde.

Men, jeg må komme med et lite stikk til mine yrkesbrødre her. Hva har dere drivi med? Klar over at det er klimaforskjeller og lokalt nedbør over østlandet altså, men vi hadde 1680da å så i vår, og ble ferdige rett før midnatt 18/5. Klokka fire morran etter fylte vi såmaskina igjen, og sådde for andre hele den dagen, og fortsatte dagen etter.

Jeg har mange norske yrkesbrødre jeg ser opp til, og lærer av, men snittet lurer jeg på noen ganger.
Som en av mine svenske kollegaer sa en gang\; &quot\;varfør ser man inga traktorer på netterna i Norge?&quot\;
Legitimt spørsmål. Virkelig ikke alle som er klare for å stå på overalt.

...vi har forresten kun én tre-meters Rapid....

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: Sein våronn...

Juster i allefall ned gjødsla, og eventuelt opp såkornmengden.

Er jo greit å stille spørsmål med hva vi har drivi med, men for min egen del har jeg ikke hatt en dag som har vært egnet for såing. Har alikevel klart å så 2/3 av arealet ved å sette igjen kanter å kjøre rundt de største blauthøla og vanndammene.

Anonyms bilde
Bullseye_1
Gjest
Re: Sein våronn...

Hva slags såmaskin har du? Kanskje din krever tørrere forhold?
Vi har kjørt så fort det har latt seg gjøre, og sådd (hvertfall prøvd) å så litt grunnere enn vi gjør under mer normale forhold.

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: Sein våronn...

Jeg er klar over dette med kornmengden, men det jeg skriver om ovenfor er mengden Nitrogen pr. da, som jeg (og mange fler) justerer med 1 kg. pr. uke hvis sådatoen er forsinket ut fra normalen. Normalen er for så vidt definert i gjødselplanen, men det kan også være at jeg øker N-mengden hvis jeg får sådd tidligere enn normalt. Legda er nå en ting, Bullseye, men det handler jo om å få kornet modent for mange av oss.

OS_1s bilde
OS_1
Logget av
Innmeldt: 24.09.2008
Re: Sein våronn...

Her jeg holder til (Vestfold) har det vært utrolig få dager å gjøre våronn på. For oss som liker å kjøre på jorda når den er lagelig så har det ikke vært mange dager som det har vært mulighet.. Selv har jeg kjørt natt også for å få mest mulig i bakken, men er fortsatt ikke ferdig. Har heldigvis bare 90 mål igjen. Ser ut som de som har en del flate jorder sliter mer i år da disse ofte tørker litt seinere opp. Forsøksringen her anbefaler å øke såkornmengden og gå ned på gjødselmengden ved sein såing. Dette pga redusert busking og fare for lengde ved for hard gjødsling.

Anonyms bilde
Bullseye_1
Gjest
Re: Sein våronn...

Det er ikke nytt for meg at det dreier seg om å få kornet modent, Kornb. fra Trd.

Hadde jeg kunne velge fritt, er det nok forhold i år som jeg normalt ikke hadde hverken kultivert eller sådd i, men såkornet må i bakken til rimelig tid. Jeg er ikke bekymret for etablering så langt hvertfall.
...også kjører vi selvfølgelig med tvillinghjul rundt baut.

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: Sein våronn...

Bullseye: Jeg skjønner ikke hvorfor du svarer &quot\;nei&quot\; på mitt første innlegg. Jeg mener å ha godt belegg for det eg skriver om gjødsling, men det er selvsagt lov å være uenig. Dette er jo et debattforum. Trolig er det en av oss som misforstår her.
Selvfølgelig vil alle ha modent korn, men det jeg mener i siste innlegg er at dette er et helt annet fokus i mer marginale klimatiske strøk, f.eks. mange steder i Trøndelag, der det kan holde hardt å få tidligbygget modent i en noe mer en gjennomsnittlig vanskelig sesong. Selv sliter jeg med den tidligste havresorten der det er mest marginalt og er nødt til å tilpasse gjødslinga så godt jeg kan.

Vi har for øvrig sprøytet nå og det første kornet er på 4-bladstadiet langs fjorden her

Ønsker alle som ikke er ferdige lykke til!

Kornbondens bilde
Kornbonden
Logget av
Innmeldt: 18.03.2013
Re: Sein våronn...

SKal man hele tiden vente på at jorda blir 100% lagelig så er det mange som aldri får sådd. Vi pleier å harve lett over når vi syns det er tørkt nok, man må ofte lea litt i overflaten for å få igang tørken skikkelig. I år har vi feks harvet veldig grunt for å ikke rote opp for mye rått. Det var jo skikkelig fint i pinsehelgen, fra Torsdag til søndag, med en tørk man sjelden ser. Om man ikke utnytter slike dager så blir man aldri ferdig.

Anonyms bilde
Bullseye_1
Gjest
Re: Sein våronn...

Jeg skriver &quot\;nei&quot\; fordi jeg er uenig. Jeg mener det er helt feil å øke gjødslinga når sådato'n blir utsatt. Det jeg har lært meg er at man heller øker mengden såkorn, og lar N-mengden være eller t.o.m reduserer. Gjødsler du for hardt nå, løper du stor risk for legde, og får du det i stort monn i august, så hjelper det ikke om det var fart i veksten.

Jeg ville gjødsla moderat nå, og heller delgjødsla seinere isåfall.

Har sprøyta endel her og....

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: Sein våronn...

Da er vi enige. Jeg skriver at jeg justerer opp hvis såinga blir utført tidligere enn normalt og ned om den blir senere enn normalt. I år har jeg justert litt ned her oppe også. Hva som er normalt kan jo variere med over en mnd. Tommelfingerregelen sier 1 kg. N pr. uke forskyving, men det blir jo litt bingo med når vi ikke vet hvordan vekstsesongen blir

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: Sein våronn...

enig med bullseye! Det er alt for mange som ikke får gjort ting til rett tid!

Dette henger sammen med mange hobbybønder i full jobb, ingen interrese, men driver fordi de gamle lever, ingen kunnskap, dårlig utstyr osv...

MEN: man skal ikke sparke dem som ligger nede...!

Er så heldig at jeg er ung heltidsbonde og når man lever av yrket gjør man også sitt beste for å drive ordentlig og godt!

Det har vært utrolig mye dårlig vær her i området på østlandet men har fått sådd 830 daa, har i tilegg 200 daa høsthvete og har igjen 20mål med Helium bygg å så. Dette er mye takket høstpløying og effektivitet i onna! De med redusert jordarbeiding her i området har utrolig mye igjen! Ikke har dem avlinger heller...

Anonyms bilde
Henke_1
Gjest
Re: Sein våronn...

&quot\;Kanskje din krever tørrere forhold?&quot\; Sier han som sitter her med den tyngste kombisåmaskina på markedet.. Rapiden er solid og fin å kjøre, men Rapiden på bløt jord er enkleste måten å lage dårlige spireforhold for kornet ditt.
En lettere såmaskin vil på vårer som denne kunne settes i sving litt før det er tørt og kjøres lenger inn i regnskura.
Bare noe jeg måtte få sagt, beklager avledningen.

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: Sein våronn...

Det er nok ikke innsatsen det står på mange plasser. Det er mangel på kunnskap hvis det er noen som påstår at alle kunne vært ferdig med vorånna nå. Her har vi igjen 80 daa pga at det har vært for bløtt. Håper å få sådd det i dag. Her har det ikke vært en så bløt vår i manns minne. Hveten ble sådd 7 og 8 mai på et tørrere skift. Ønsker alle lykke til med det som er igjen av våronna. Så får vi håpe at det modnes før snøen kommer.

Anonyms bilde
Bullseye_1
Gjest
Re: Sein våronn...

Joda, Henke, men det balanseres ut ved at den ikke har problemer med å bli dratt i 15-16 km/t. Så merka du deg vel at vi har den minste utgaven?
I all beskjedenhet, så ser etableringen hos oss, minst like bra ut som hos de som sår med f.eks Tume HKL 2500.... Minst like bra.

Ang. det å bare få gjort unna arbeid, joda, går det ikke så går det jo ikke. Men, det er ikke alle som bruker dagene like effektivt.

Kornbondens bilde
Kornbonden
Logget av
Innmeldt: 18.03.2013
Re: Sein våronn...

Jeg tror vel ikke rapiden er så ille, vi har selv en 3 meter rapid, får plass til 2 sekker kunstgjødsel og 1 sekk såkorn. Altså 1800 kg. Selve maskinen husker jeg ikke hva veier, men man må huske på at alle skålene og sloddeplankene tar en del av vekta, samt det er jo tett i tett med hjul bak som og vekta blir fordelt på. Vi sådde når det var litt fuktig og det spirer så fint her så. Ser ikke det spirer så godt hos de som ikke har fått ut fingeren og ikke fått pløyd enda en gang.

Anonyms bilde
Henke_1
Gjest
Re: Sein våronn...

&quot\;Den minste Rapiden&quot\; veier mellom 4 og 5 tonn med fulle tanker, hvis jeg husker riktig? Skal du dra den så fort som du sier i litt helling trenger du en traktor som antakelig veier 6 tonn? Vogntogvekt på 10 tonn er et beskjedent estimat. Skålene tar noe vekt, ja. Sloddeplanken øker bare motstanden og fører til at bakenden på traktoren din leses ned. Som sagt - solid og fin i bruk, men for meg stopper fordelene der.

Forøvrig tror heller ikke jeg det står på innsatsen. Når det regner litt hver dag og en har jordstruktur i bakhodet har det ikke vært mange dager å gjøre på i Stange, Hamar, Løten-området.

Anonyms bilde
Bullseye_1
Gjest
Re: Sein våronn...

Jeg tror'n t.o.m blir like over fem tonn, jeg, med system disc og full tank.
Ang. det å ha jordstruktur i bakhodet\; joda, mange som snakker om det, gjerne som du hvor de gjør Rapid'n til en skurk, men så ser man dem aldri på åkern med tvillinghjul.....

Vi har tidligere dratt Rapid'n med en 6620, lett oppskrudd til 135hk, mens fra i år har den gått bak en MX170 og en Fendt 820.
Den krever krefter hvis man vil opprettholde farta, men jeg syns den gir et stabilt godt resultat.
Jeg ville f.eks ikke bytta i Nova Combi.

Christian_1s bilde
Christian_1
Logget av
Innmeldt: 20.11.2008
Re: Sein våronn...

Jaja... Skriv nå 30.mai, og pløye enda neppå tæla enkelte plassa der det e myrlent og bløtt. Må væl færra over med hårtørrer`n... :-)

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: Sein våronn...

Hallo!
Til dere som står på og er effektive og flinke,hvordan klarer dere å kjøre døgnet rundt i flere dager?? Resept?
Kroppen min klarer ikke mere enn 20timers arbeisdag den..
Rundt her,ett drøyt steinkast fra Oslo S er nok 50% sådd.

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: Sein våronn...

Det er utvilsomt mange flinke bønder her i landet! Forholda i år på østlandet er helt utrolig vanskelige... Har som sagt tidligere fått sådd mye men det er masse vi også ikke får gjort i andre produksjoner.... Døgnet strekker ikke til og det tar på fysisk når man må jobbe som en gærning de få dagene det er tørt! Det er ihvertfall viktig med kapasitet også huske på at det sjeldent blir så godt som man tror og heller ikke så ille som man frykter! Hold motet oppe! Været får vi ikke gjort noe med!

Til diskusjonen om Rapid. Vi kjører en rapid 3meter, ny i fjor med crossboard. Den draes med JD6230 på 100 hp. Vi har bakker også... Går fint men holder selvsagt ikke topp hastighet da! Har hatt tume hkl3000 i to runder før det og jeg går aldri tilbake! Rapiden er gjennomtenkt, solid, lettkjørt, raske dreieprøver og ikke noe plastmikkel. Den sår perfekt og går og går. Tumen sådde ikke fint fordi armene på såskålen presses sammen og da blir det to og to sårader tett mens det er større avstand mellom neste. Kjører med tvillinger og breie hjul på traktorene!

OS_1s bilde
OS_1
Logget av
Innmeldt: 24.09.2008
Re: Sein våronn...

Er jo også en kjennsgjerning som en lærer seg etterhvert at kjører en hele natta så blir en ikke like effektiv dagen etterpå. Men har en flere til å kjøre så kan det være en fordel å kjøre døgnet rundt for å utnytte redskapen maks.. :) jeg har også nok med 20t i strekk, og planlegger en godt så får en gjort mye på disse timene. Rundt her så er det enkelte som ikke har begynt å så, de vil jeg vel si har somlet litt. Ellers så har de fleste stått på og gjort sitt beste. Hvis en er tidlig ferdig så kan det jo være greit å spørre naboen med litt mindre utstyr om han/hun trenger hjelp? Med slike vårer må vi holde i sammen og hjelpe hverandre! \;)

Anonyms bilde
Henke_1
Gjest
Re: Sein våronn...

Det er da vel kjent, Bullseye, at tvilling ikke hjelper på jordpakking nedover i jorda? Kun i de øverste cm har nytte av tvilling. Selvfølgelig skal vi bruke det, men du kan ikke gjemme et vogntog på 12 tonn bak tvillinghjul.
Forøvrig enig ang Nova. Kjøper Rapiden hvilken dag som helst framfor den.
Tume hkl med slepelabber her. Etter min mening spirer det raskere og like pent hvis labbene er rette.
Kommer til å seriøst vurdere Amazone d9 neste gang. Ser at kapasitet blir viktig i tillegg til behagelig vekt og effektbehov. Gjødsla kan fint kjøres på når det blir tid til overs. Forsommertørke er ikke lenger noe argument for kombimaskin hvis dette er normalvåren framover.
Beklager nok en avsporing!

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: Sein våronn...

Sådde det siste i går, 20 mål ompløyd eng der det ble tyra, og 20 mål til naboen der det ble sådd edel. Skal også ha grasgjenlegg på det siste stykket.

Ang diskusjonen om rapid, så må jeg innrømme jeg er frelst. Har tidligere vært overbevist om at dette blir for stort og tungt, men å gå fra tume 2500 på trepunkten til rapid ble litt av en overgang. Sparer utrolig mye tid, tror jeg klarer tre ganger så mye areal på samme tid nå. Og vekta? Tja, den fordeles jo ut over hjulene på rapiden og etter såing er det jo traktorspora som vises, så jeg tror nok jeg heller vil satse på tvilling på traktoren for å redusere pakking.

Ulempen her er at jeg må over ei jernbanebru, og der går det ikke med tvilling... (men har omkjøringsmuligheter)

Her på Innherred begynner nok det meste å være sådd nå, både hos heltids- og deltidsbønder. Har hatt 20+ og strålende vær ei uke nå, og begynner vel egentlig å ønske litt kaldere og regn for buskinga sin del...

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: Sein våronn...

Hvis traktorhjula synes etter såing er vel vekta på det du drar med deg (traktoren og såmaskina) for stor i forhold til hjulutrustningen.......

Anonyms bilde
Henke_1
Gjest
Re: Sein våronn...

GH: Hvis du prøver å snu det litt over fra mekanisering til agronomi finner du kanskje at i vel så mange tilfeller er det jorda som ikke er lagelig?

Anonyms bilde
Bullseye_1
Gjest
Re: Sein våronn...

En god regel jeg har lært meg, Henke, er ikke overstig fire tonn pr. aksel. (Der ryker jo alle skurtreskere....)
Men, jeg vil låne uttrykket ditt, og si at det er da vel kjent at tvillinghjul minsker jordpakking. Også nedover i &quot\;alven&quot\;. Ta en ytterlighet da, å si at vi kjører på dekk smale som LP-plater... Nei, jo større flate å fordele vekta på, jo bedre, også for lagene nedover. Ble ikke det tatt opp i den ferske testen som sa at 750-belter ikke var bedre enn 900-hjul? Har du lest den?
Stark, høvdingen på Väderstad, ble spurt hva han ville velge, om han måtte ta en plog eller en såmaskin med rette biller inn i sitt sortiment. Han svarte, &quot\;en plog så klart. Den rake billen har ingen framtid.&quot\;
Ble litt forbauset av det bastante svaret, men det sier jo litt om synet og holdningene.

Anonyms bilde
Henke_1
Gjest
Re: Sein våronn...

Skålene på Rapiden din minner veldig om lp-plater..
Jeg tror vi kommer til å se framover, at det blir mye mer fokus på jordpakking. Forhåpentligvis ikke bare i form av tvilling og trillinghjul, men også lettere traktorer. Overmekanisering rammer Norge hardt pr. I dag. Ingenting i veien for å sette tvilling på en liten traktor heller.

Anonyms bilde
Bullseye_1
Gjest
Re: Sein våronn...

Hehe, joa, men de øver IKKE trøkk nedover. Du veit godt hva skålenes oppgave er :)
Lettere traktorer er vi alle for, men så lenge traktoren skal dra kombisåmaskiner og en halv-stor kultivator, så trengs krafta.... og dermed kommer tyngden.
Man ser oftere traktorer uten tvillinghjul enn med rundt om, og når det går så mange 150hesters traktorer rundt om, så syns jeg det er et tankekors.
For all del, klart man kan sette tvilling på små også! En kompis har en Valmet 455 eller 465, og det skjer aldri at den går uten tvilling bak hvertfall, i våronna.

....Amazone D9 sa du? Er ikke den veldig liten 'a? Må tilbake å fylle i eninga.

Anonyms bilde
Henke_1
Gjest
Re: Sein våronn...

Jeg vet godt hva skålene sin misjon er på en Rapid. Om ei skål skal lage såbed eller lage plass for et frø er uvesentlig. Legges det trykk på skåla er ikke det noe annerledes enn et hjul det legges trykk på - begge pakker jorda under seg. Dog var det en digresjon og var kornbonden som var inne på det..
En Amazone D9 3000 (3 meter) med vanlig kassepåbygg rommer 1100 liter såfrø. Rapiden rommer potensielt mer, men i praksis ikke nevneverdig, siden det skal gjødsles.
Ja, gjødsla må ut i en egen operasjon, men det er en operasjon som kan skje både før og etter såing med eksakt eller sentrifugalspreder. Og som sagt - forsommertørke og vanskelig tilgang på gjødsel ser ut til å være et kapittel vi kan legge bak oss. At maskina koster en tredjedel og ikke trenger rare traktoren for å gå i 11-13 km/t er heller ingen ulempe.

Anonyms bilde
Bullseye_1
Gjest
Re: Sein våronn...

Jeg tviler på at det går an å hevde at skålene på en Rapid representerer jordpakking! De jobber jo kun i matjordlaget, og i matjordlget er en viss pakking bare positivt.
Det er plass til 3100liter i tre-meters Rapiden, så dermed kjører jeg jo rundt deg når vi snakker høsthvete. På de beste jordene kjører vi jo dessuten i 18km/t og da avvirker man endel.
I tillegg til det så sparer man med Rapid ofte ei harving. Etter åkerbønne kan jeg tenke meg å direkteså f.eks.
Alt tatt i betraktning mener jeg Rapiden er uovertruffen.

Anonyms bilde
Henke_1
Gjest
Re: Sein våronn...

Snakker vi høsthvete kjører du rundt meg med ei såmaskin som koster tregangen av min, med en traktor som i mange tilfeller veier og koster halvannengangen. Lykke til med å finne igjen den meravlinga neste høst \;)
Som sagt - Rapiden er mer solid og robust enn mye eller alt annet. Allikevel tror jeg det finnes andre, like gode veier til Rom.

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: Sein våronn...

Som nevt tidligere kjører jeg selv med en 2012 mod rapid med crossboard. Det er utvilsomt en helt overlegen maskin sammenlignet med tume hkl 3000 som jeg har hatt to av de siste 10 åra. Kommer aldri til å kjøpe tume igjen! Hjulbytte etter punktering på tume er et hæ....vete. Da hjulene sitter på to seksjoner som er tunge... Rapiden er rett og slett gjennomtenkt og må bare prøves. Som fattern sier... De som har konstruert rapiden har sitti og sådd mange mål!!

Henke! Rapiden koster men har lavere vedlikeholdsutgifter og er mer holdbar, samt høy annenhåndsverdi. Vi drar den med en 6230 på 110 hester! Det går helt fint men greier ikke da 12 km i motbakker.... Trenger ikke å ha stor traktor... Men det beste på denne maskinen er nok 130-140 hp. Jordpakking på rapiden er bare å le av! Mellompakker og mange hjul gir ikke vekt av betydning.

Vår rapid gir også bedre oppspiring og perfekt såresultat i forhold til tume. Dobbel pris men verdt alle penga!
Men for all del så finnes det andre såmaskiner også....

Anonyms bilde
Henke_1
Gjest
Re: Sein våronn...

Kjøres den på en 6230 med mellompakker? Flere her som opplever at traktoren blir for lett hvis de kjører med mellompakker siden det blir minimalt med vekt overført til traktoren. I tillegg blir den lang som et vondt år - over lange kuler legger den frøet for dypt, mens den i søkker legger frøet for grunt.
Det høres fantastisk ut med lavere vedlikeholdskostnader mot for ei ren såmaskin med kun skållabber for kornet..
På vårer som denne er det i hodet mitt verdt litt å kunne dra ut dagen i begge ender om det ikke er helt tørt. Med ei maskin uten trommel bak ligger forholdene MYE bedre til rette for frøet under kun &quot\;tålelige&quot\; forhold.
Da må jeg godta at pløying, slodding og harving må gjøres ordentlig og at gjødsla må ut i en egen operasjon.
På andre siden kan jeg nesten halvere bredde på vendeteigen, klare meg med en 100 hk traktor og kjøre mindre skifter, som det finnes et hopetall av i Norge, mer effektivt.. Er jeg riktig gæren kan jeg smelle til med 4 meters maskin og tidsmessig spare inn hele gjødslingsoperasjonen på den siste meteren. Traktoren trenger ikke være nevneverdig mye større.

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: Sein våronn...

Hei! Ja vi kjører med en 6230. Som jeg sa går dette greit men kunne ønska meg litt mer hester og tyngde...men ikke mye. En firer som feks 6125 r er mer passe i hk og fortsatt smidig på vendeteiger. Vi har mellompakker og er fornøyd med det. Det er fint mulig å løfte trekkarmene litt i bakker for å få mer vekt på traktoren og eventuelt over bakker men ikke noe problem egentlig. Rapiden med crossboard, såkalt &quot\;norgesmodellen&quot\; er meget smidig og snur på kort radius. (det er radius på traktoren som er begrensningen)

Sammenligningen gjaldt tume kontra rapid... Da det gjelder andre løsninger har jeg ikke erfaring... Mange veier til rom som du sier! Man må velge det som passer sin egen drift og som man har tro på!

Vi ga 30 kilo fullgjødsel ved såing og har ikke rukket overgjødling før nå... Er gla at jeg ga noe gjødsel i grunn for vi har ikke hatt mulighet til å overgjødsle før nå.... En måned uten gjødsel er hvertfall ikke suksess!

Kornbondens bilde
Kornbonden
Logget av
Innmeldt: 18.03.2013
Re: Sein våronn...

Vi kjørte med en valtra 8100 før, en lett traktor på 120 hk, det gikk helt greit gikk litt tungt i de bratteste bakkene men er bare å løfte mellompakkeren litt. Har de siste årene kjørt med en valtra t171, denne passer maskinen mye bedre men var aldri noe problem med 8100 heller. Men vi kjører med tvilling rundt hele, det har utrolig mye å si for fremkommeligheten. Ja maskinen med mellompakker blir en del lenger men så lang må den være om det skal bli plass til tvillinghjula mellom traktor og såmaskin ved full sving, man får bedre sving med mellompakkeren, så det er traktoren som setter begrensninger for svingradiusen, vi har 21 meter vendeteig, altså 7 runder rundt. dette passer såmaskinen greit. den blir igrunn ikke noe lenger med mellompakker når man tenker på bakketopper og svanker, om draget sitter på trekkkroken eller mellompakkeren blir jo akkurat det samme. VI har hatt rapiden i 10 år nå og det har vært minimalt med påkost. Tok en runde i vinter å byttet leppene i utmatingen på gjødsla, ellers lite. Med 48 kg gjødsel så har vi ikke noe problem å så 22-23 daa i timen i snitt.

Anonyms bilde
Henke_1
Gjest
Re: Sein våronn...

Har sådd litt med Rapid på en JD 6430 med Xeobib. Det var en veldig behagelig ekvipasje. Relativt fornuftig traktor, men allikevel sterk nok til å golde farta nogenlunde oppe. Å løfte i trekkarmene er en mulighet, dog blir det vel noe forandring på så og gjødseldybde, uten at jeg tror det har så mye å bety..
Nå vet ikke jeg hvor du holder til Bonde, men å ikke gi ut all gjødsla ved såing har vist seg å være en fordel på det sentrale Østlandet, da en del av det som ble gitt har gått rett i bekken. Delgjødsling gir i sånne tilfeller mindre &quot\;sløsing&quot\; med gjødsel, noe som er positivt på bunnlinja!
Du har rett - den økende lengden med mellompakker påvirker ikke det å kjøre over kuler og svanker. Synes allikevel at den er litt lang i utgangspunktet. På en Tume e.l. med tradisjonelle labber uten trykk på vil jo ikke dette være noe problem siden labbene i større grad følger terrenget.. Sådde en dag med en 6630 og ny 3 meter Rapid rett i kroken. Kjørte da 8 runder rundt, men mest for komforten sin skyld. Hadde klart det med 7 og, som det blir påpekt..
22-23 daa i timen, er det teoretisk kapasitet eller eks. fylling? Hvis det er inkl. fylling høres det imponerende ut. Regner med at det da er snakk om relativt store skifter?

Anonyms bilde
Bullseye_1
Gjest
Re: Sein våronn...

Som andre har vært inne på her, så er Rapiden en veldig bestandig maskin, med lave vedlikeholdskostnader. Jeg veit jo om Rapider som har gått 40.000 mål uten problemer, og som ble solgt etterpå for en helt ok sum.
Sånn sett så er jeg ikke så redd for at den er dyr, for vi kan og skal ha'n i mange, mange år.
Eneste alternativ for oss, tror jeg måtte være Horsch, eller muligens Øverums såjet.

Uten sortbytte, og 20 timers dag (to som kjører) ligger vi på 300 da, men har vært oppe i 360, men det er det jo skiftene som avgjør.

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: Sein våronn...

Jeg er en kommende bonde og jeg lurer bare på en ting som jeg like gjerne kan spørre om nå som dere diskuterer såing og såmaskiner. Jeg har mest erfaring fra 3 pkt monterte såmaskiner, men på en slepe såmaskin som f eks en rapid så ser jeg svingene i vende teigen.

Når man kommer til vende teigen utfører dere en sving med såkorn og gjødsel på eller skruer dere av såkorn og gjødsel og svinger og når dere er på neste rad så setter dere på såkorn og gjødsel igjen?

Kanskje ett litt dumt spørsmål, men jeg er så vant til 3 pkt montert såmaskin skjønner dere... :)

Anonyms bilde
Bullseye_1
Gjest
Re: Sein våronn...

Med slepesåmaskiner, og hvertfall med Rapid, så skal man så vendeteigen sist.
Så ja, når man kommer til vendeteigen -som vi markerer når vi harver- løfter du maskina.

(Vi har ei 7m harv, så vi kjører tre drag med den rundt, som markerer vendeteig på 21m)

Runes bilde
Rune
Logget av
Innmeldt: 23.09.2008
Re: Sein våronn...

Ferdig med våronnen i dag, rett nord for Polarsirkelen. Så nå blir det noen øl ikvell...

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: Sein våronn...

Ferdig med onna nå... Kl 24.00 sentrale østlandet.

Henke: helt enig angående delgjødsling! Vi praktiserer 2 delgjødslinger med geo spread men vil fortsatt gi noe grunngjødsling ved såing. Mulig vi kommer til å gi enda mindre i grunn for å øke såkapasiteten med tanke på fyllingene.

Angående skifter så er dette alfa og omega I fremtiden tror jeg ikke skifter under 30 dekar blir verdt mye...

Anonyms bilde
Henke_1
Gjest
Re: Sein våronn...

Med Rapid er det ikke noe trivelig på så små skifter nei. Eller andre slette maskiner for den del. MEN: 600 000 daa av all dyrka mark i Norge er på skifter mindre enn 20 daa. Mesteparten av disse skiftene ligger nok i eng og hovedsakelig ikke på det sentrale østlandet (for å si det sånn..). Allikevel må vi tenke oss litt om før vi gir opp de små skiftene. Det blir veldig fort flere tusen daa på ei bygd..

Anonyms bilde
Henke_1
Gjest
Re: Sein våronn...

Skriver på en IPad, beklager skrivefeil.
Slette=slepte

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: Sein våronn...

Minste skiftet vi har sådd med rapiden i vår var 7 daa, og det gikk da tålelig greit det også. Noen ekstra vendinger, men det får en tåle på jord som normalt sett gir godt over 600 kg/daa i Trøndelag...

Anonyms bilde
Henke_1
Gjest
Re: Sein våronn...

Potensielt 20-30 % avlingsnedgang på en godt brukt Rapid-vendeteig..

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: Sein våronn...

Til Bonde
jeg driver en gård med ca 250000 liter melk samt oppdrett av egne okser+ noen innkjøpte. driver ca 450 daa jord, hadde jeg skulle tatt utsagnet ditt seriøst så hadde jeg hatt 0 daa jord på bruket mitt. har for øvrig over 65 skifter på det arealet.

Sider