Du er her

Anonyms bilde
Gjest
såing av havre og gras

Hei! Ble anbefalt å så havre som dekkvekst før såiing av gras. Ble tipset om kjøre skålharv før såing. Det vi gjorde var å spre ut havre sammen med gjødsel i gjødselsprederen, deretter tromlet vi før vi sådde gras med såmaskin og tromlet til slutt. Det vi nå ser etter ett par regnskurer er att mesteparten av havren ligger oppå jorda,virker som dette ikke har gått tilstrekkelig ned i jorda. Hva er sjansen for att dette skal spire? noen erfaringer?

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: såing av havre og gras

Hei. Litt usikker på om dette innlegget er seriøst.
Om havren spirer vil i såfall avhenge av fuktighet. Havren vil om den spirer få et rotsystem helt i toppsjiktet og være svært utsatt for tørke.
Ideel sådybde hadde vært ca 3-5 cm.

OS_1s bilde
OS_1
Logget av
Innmeldt: 24.09.2008
Re: såing av havre og gras

Ha du tilgang til ei ugrasharv? Mener det kunne vært en fordel å kjøre over med en slik for å få litt jord over såkornet. Det var en veldig våt vår her hjemme for en del år siden og da vet jeg det var en som spredde ut såkorn med kunstgjødsel sprederen og moldet det ned med ugrasharva etterpå med godt resultat. En er jo avhengig av å ha litt god mold, vet at han hadde pløyd på forhånd.. Havre er vanligvis veldig hardfør, men den liker seg jo helst nede i bakken! :)

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: såing av havre og gras

Jeg ville ikke sådd kornet så dypt som 5 cm.
Har du lett jord kan du tromle en gang eller to og det kan gå veldig greit. Har du tung jord og fått skorpedannelse er det mer problematisk. Da ville jeg vurdert ugrasharv eller en slåddtrommel med skorpebryter.
Hadde et uhell med såmaskina et år der mye av kornet havna på overflata. Tromla to ganger og det ble et godt resultat selv om &quot\;sådybden&quot\; ikke ble ideell (som er 2-3 cm.)

Anonyms bilde
Skogen_1
Gjest
Re: såing av havre og gras

Jorda her er veldig lett og kjørt over fleire ganger med trommel. Er skeptisk til å over med harv igjen nå siden me har sådd gras, litt bekymra for att grasfrøa kan bli liggande noe djupt da. Får gamble på att resultatet blir brukelig...

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: såing av havre og gras

Prøvde havre som dekkvekst for første gang i fjor.
Alt#1: Spredte havre etter grasfrøsåing, brukte kunstgjødselspreder. Dette gav lite spiring på grunn av at havrefrøet ikke ble gravd ned nok. Pga av tidlig slått, i skyting, kom havren igjen til andreslått og det ble bedre da.

Alt#2: Ferdigharvet jorde. Ha på havrefrø med rotorharv med såmaskin. Denne overflatesår så jeg kunne brukt hvilken som helst overflatesåer. Deretter sådde jeg grasfrø eller raigras med rotorharva. Harvet ca 5-7cm dybde. Da ble havren fordelt 5-7 cm ned og grasfrøet ble liggende på toppen. Meget bra resultat, og slik ble det gjort i år også. Dette gir stor avling, og kommer også igjen på andreslått dersom det tas før skytinga er ferdig på 1. slått. Om det gir, i mitt tilfelle, bedre kvalitet/mengde på melka og dermed forsvarer merkostnaden er en annen sak.

Greit alternativ i et år hvor det ser ut til å bli lite for, men kommer ikke til å gjøre dette i stor stil i normalår.