Du er her

Anonyms bilde
Gjest
rotorharv i pløgsle

Lurer på om det er noen som har erfaring med rotorhav rett i pløgsla? Er den et fullgodt alternativ til slodding og harving?

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: rotorharv i pløgsle

Når du skriver &quot\;rotorharv&quot\;, mener du horisontalrotorharv eller &quot\;vanlig gammeldags&quot\; rotorharv hvor alle tindene står på en bred trommel?
Jeg har brukt ei Amazone KG horisontalharv rett i pløgsla, og det fungerer utmerket! Har 60cm tannpakkevalse bak. Trenger ikke å slådde eller å plukke stein etter å ha kjørt harva. Det blir helt flatt, og det er bare å kjøre såmaskinen rett etter.

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: rotorharv i pløgsle

Så svaret på spørsmålet ditt, er at i mitt tilfelle så er horisontalharva et mye bedre alternativ enn til tradisjonell harving og slådding. Det blir mindre jordpakking og mindre jobbing.

Runes bilde
Rune
Logget av
Innmeldt: 23.09.2008
Re: rotorharv i pløgsle

Rotorharv er ikke et fullgodt alternativ i pløgsla. Joda, det blir grønt etterpå, men såbedet blir for løst og du får ikke slettet på samme vis som med slådd og harv.
Spør forsøksringen i området ditt og du vil få det samme svaret.
Rotorharven er fin i gulrotåkeren, for reperasjon av isbrannskader og der det er fjell i dagen slik at en ikke kan pløye.

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: rotorharv i pløgsle

Jeg har veldig god erfaring med horisontal rotorharv rett i pløgsla. Kjører en runde med rotorharva først, så en runde med slodden, og en siste runde med harva \;). Deretter kommer vanelig såing og tromling. Blir da veldig plant og fint såbed :)

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: rotorharv i pløgsle

Spørsmålet er hva du ønsker?

Mange andre forutsetninger man også må vurdere....

MEN:

Jeg kommer ikke til å bytte ut pløying, slodd og harv. Det er ikke noe som slår dette, når man vil ha høyest mulig avling.

Runes bilde
Rune
Logget av
Innmeldt: 23.09.2008
Re: rotorharv i pløgsle

Det er mange måter å drive på. Ingenting kommer gratis, og utbyttet står nok i forhold til innsatsen. Plog - slådd - kalk - harv - såmaskin - åkerrull pluss kanskje noe steinplukking gir det beste resultatet omtrent uansett.
Pløying - rotorharv med påmontert såaggregat/pakkevalse er enkelt men gir et dårligere resultat.
Bare rotorharv med påmontert såaggregat/pakkevals gir et enda dårligere resultat.

Kan kaste inn en brannfakkel her, når dere først skal forenkle jordbearbeidingen, hvorfor ikke bare kjøpe en elektrisk sentrifugalsåmaskin som dere kjører med. Du greier kanskje en spireprosent på 10, men utstyret er billig og du kan fint kjøre med en liten traktor som bruker lite diesel. Sparer masse arbeid og masse tid...

Og til deg som kjører rotorharven i tillegg til slådding og harving, hva oppnår du med det? Du får jo selvfølgelig økte kostnader og mere tidsbruk, og når dette normalt gir dårligere resultat, hvorfor gjør du dette da? Har du kanskje jord som klumper seg hardt som du må løse opp?

Olas bilde
Ola
Logget av
Innmeldt: 23.09.2008
Re: rotorharv i pløgsle

Rune: Er veldig enig med deg i det meste vedr rotorharv. Det er et dårlig argument at det er mye stein. Å velge å &quot\;trykke&quot\; ned steinen som en del argumenterer med er som å pisse i buksa etter min mening. Hjemme var typisk &quot\;avling&quot\; med stein en 10-15 hengere (!) på et jorde på 15 mål, som gamlingene plukka for hånd. Jobben vart gjort, det vart sprengt fjell og pløyd djupt. Nå er jobben etter 25 cm pløying å plukke stein mens man tromler, er man heldig har man med en slave, men jobben går også greit alene. Steinen kommer altså ikke tilbake når den først har kommet til steinrøysa:)

Men: Vi har noen jorder som er veldig bratte. Og flere jorder som er bratte og ender i stup. Disse jordene er ikke trivelige å jorde hvert 5 år fordi det er nettopp torva som gjør at du henger brukbart på og ikke spinner spor eller enda verre drar av gårde. Når du pløyer denne jorda er det et skikkelig tjukt torvlag som ikke lar seg slodde noe godt. Strategien her er vanligvis å så raigras å ha det et par år for å løse opp, men det er relativt uaktuelt pga topografien. I de tilfellene er nok rotorharv i pløya ok. fordi den løser opp torva bra.

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: rotorharv i pløgsle

Litt overrasket over skråsikkerheten her. Er det noen som kan dokumentere at rotorharv gir dårligere resultater enn slodd,harv osv ? Dette er kun synsing!! Lokalt her gjorde forsøksringen en test for noen år tilbake som gikk på akkurat dette, forskjeller i resultat avhengig av typen jordarbeiding. Når det gjelder rotorharv kontra sloddeharv/skålharv o.l på pløgsle så var forskjellene marginale.
Grasmarka blei brakka med glysofat, pløyd,kjørt på møkk (storfe blaut) deretter blei halvparten av arealet sloddeharva og andre halvparten rotorharva for så å bli sådd og tromla.Det ble registrert spiring,avling og ugras.Marginale forskjeller...

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: rotorharv i pløgsle

Har de en rotorharv med sloddebjelke på gjer den akkurat samme jobben so med harv og slodd. Fordelen er ved mi erfaring et mykje finare såbed med rotorharv. Avlinga et lik, det er pløyinga som snur jorda, rotorharva sletter den finere en tradisjonell harving.

Anonyms bilde
billy_the_kid_1
Gjest
Re: rotorharv i pløgsle

Her eg bur må ein kjøre med steinrive uansett . Dette gjer eg i tillegg til s-harv, trur eg knuser jorda minst like mykje som dei med rotorharv. Og til min store forundring gjer dette og gode avlinger.....

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: rotorharv i pløgsle

her har oss nå skjikkele stor avling m møkking, pløying, slodding og såing m rotorharv m påmontert såmaskin. skjønner ikkje hvorfor det skal bli dårligere avling om du sår med grasfrøsåmaskin montert på horisontalrotorharva, kontra ha grasfrøsåmaskina direkte koblet på traktoren.....??? har brukt begge deler, og kommer nok aldri til å ha såmaskina direkte etter traktor meire nei.

Anonyms bilde
Henke_1
Gjest
Re: rotorharv i pløgsle

Ja, at såbede blir finest med rotorharv er det vel ingen tvil om. Men så er ikke det i seg sjøl noe mål, er det vel? Agregastrukturen, som holder forholdet mellom vann og luft i jorda optimalt blir bare støv etter en runde med rotorharva.

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: rotorharv i pløgsle

jaha. ikkje merket no til det men.... har sjølsagt ikkje peiling på slikt eg da så!!

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: rotorharv i pløgsle

Rotorharv ødelegger jordstrukturen som gjør at jorda holder bedre på fuktighet og at man ikke får ei hard skorpe over når man har sådd. Hvis man er god å pløye holder det å kjøre en runde med sladden rett i pløgsla, så sår man med den såmaskin man måtte ha, for tilslutt å tromle. Da vil man få mest effektivt arbeid, minst mulig jordpakking og en god jordstruktur.

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: rotorharv i pløgsle

Vi gjorde et forsøk på et stykke for noen år siden: Halve stykket blei pløyd og deretter frest med horisontalfres, og andre delen blei bare fres med same fresen som er påmontert såmaskin. Forsøksringen var også og kikka på det. Det som er pløyd spirere raskere, men det var ikkje mulig å sjå noko forskjell i avlinger. Vi har veldig &quot\; steinrøys&quot\; med litt mold innimellom steinane

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: rotorharv i pløgsle

Husk å skille mellom rotorharv og horisontalfres. Rotorharva ødelegger jordstrukturen, det gjør ikke horisontalfresen. Kjører selv tre meters horisontalfres. Og jeg pløyer. Noe pløyes/harves/slåddes/tromles og sås. Noe brakkes og freses/tromles og sås. Og noe pløyes/freses tromles og sås. Jeg har både dyp myr og grunn fastmark. Har drevet med dette i noen år, og kan ikke se forskjell på verken avling eller spiring. For å få et bra resultat med fresen, er det viktig at den er stilt inn korrekt. Både fresedybde, sloddeplankdybde og sidedeksel. For de som ikke får til å bruke/får dårlig resultat ved å bruke horisontalfres, er det nok mangel på instruksjonsbok/feil innstilling som er årsaken.