Du er her

Anonyms bilde
Gjest
harv vs skålharv

hei. lure på å kjøpe ny harv eller skålharv. vilken burde eg velge driv med gressproduksjon å har ganske mykje stein/sandjord. alt blir pløgd før harving. vil redusere jordbearbeiding da vi ikkje har så god tid på oss. har traktor på 140hk. transport bredda kan ikkje vere breiere en 3m. vil en harv på 5-6m vere mer effektiv en skålharv på 3m.

Anonyms bilde
Bullseye_1
Gjest
Re: harv vs skålharv

Klart at ei harv på 5-6meter er mer effektiv enn ei skålharv på 3. Er det noe jeg misforstår i spørsmålet ditt?

Ei harv med crossboard/slåddeplanke og 7.5cm pinnedeling er suveren, og ofte greier det seg med ett drag, om du får kjørt til riktig tid.

Med skålharv mener du noe sånt som en Carrier? Skålharver som pakker blir litt mindre aktuelle om det bare skal regne fremover.
Vår Carrier har hvertfall ikke fått gjort så mye på høsten i '11 og '12, dog noe på våren, der vi har høstpløyd.

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: harv vs skålharv

Hva med en crosskill trommel med crossboard sloddeplank? Da slipper du dra opp så mye stein som du gjerne gjør med en tindeharv.

Anonyms bilde
Vegard_1
Gjest
Re: harv vs skålharv

I valget mellom crosskilltrommel eller skålharv for grasproduksjon ville jeg nok gått for skålharva. Har kjørt alle tre variantene som er nevnt til nå i tråden til kornproduksjon, så noe sammenligningsgrunnlag har jeg da - men har for ordens skyld erfaring kun med tradisjonell harv til gras.

Sloddtrommelen syns jeg bearbeider jorda for lite. Det blir et jevnt og fint pakka såbed på de fleste jordarter til ei litt avansert såmaskin for korn, men erfaringa mi er at grasfrøet er litt mer kresent på forholda.

Kompaktskålharva er blant annet super til å molde ned møkk med, og ikke drar den opp særlig med stein sammenligna med ei tradisjonell harv heller. Du får vel disse også med crossboardplanke, og da er de rimelig effektive å lage såbed med.

Den tradisjonelle harva er jo allerede beskrevet her, og jeg tror kanskje den er den beste totalt sett - men har du mye stein som er såpass stor at du ikke får tromla den ned hadde jeg nok sett mot ei skålharv jeg og...

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: harv vs skålharv

hei.
takker for svar. jo er vel en carrier eg meiner
men det eg meinte med meir effektiv er at greier du deg med mindre kjøring med ei skålharv kontra ei harv.
som her heime harva vi 2-3 gonger får så og plukke masse stein blir lett 1stk 10t lass på måle. så harva vi 2-3 gonger før vi sår om vi er heldige!!! må kansje plukke enda engang. da tromlen ikkje greier å trykke steinen ned. det er helst den operasjonen med stein plukking eg vil ha bort. å lure på om eg slepper/reduserer dette med ei skålharv

Anonyms bilde
Bullseye_1
Gjest
Re: harv vs skålharv

...ja, i så måte er ei skålharv helt klart bedre. :)

Olas bilde
Ola
Logget av
Innmeldt: 23.09.2008
Re: harv vs skålharv

Eller legge penga i en steinplukker\;)

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: harv vs skålharv

I så måte er skålharv fint på kort sikt, men problemet er at da blir ikke steinen borte, den bankes bare ned og det blir bare mer og mer for hvert år. Dermed kan det være lurt å kjøre en skikkelig runde med steinplukking, evt.maskinell, med jevne mellomrom.

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: harv vs skålharv

Hva med ei horisontalrotorharv påmontert såmaskin?
Mer effektivt kan det knapt bli. Brakk først, harv og så i samme operasjon. Kjør over med åkerrullen etterpå. Steinplukking eksisterer knapt. Erfaringsmessig er det kun stein som man må bruke to hender for å løfte, som ikke blir banket ned i jorda, og de kan man ta med steinsvansen på lesseapparatet samtidig som man harver.
Ingenting erstatter plog, men dette er et bra alternativ. Og resultatet blir enda bedre om man pløyer først.

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: harv vs skålharv

Slenger meg på her med et spørsmål. Driver med korn og melk, og har alt fra sand via leire til myr. Plogen vil bli brukt, men er på utkikk etter ET redskap som kan gå i pløyinga å få til godt såbed for både gras og korn.
Vil en slept carrier med sloddplanker klare dette?
Sår forøverig med en konskilde med slepelabber på gjødsel og skåler på såfrø.