Du er her

Anonyms bilde
Gjest
Grøfting på meterpris?

Jeg driver med graving, derav mye grøfting.
Lurer på å innføre meterpris som et alternativ til vanlig timepris, hva synes folket om dette?

Inkludert:
-Grave grøft
-Legge rør
-110mm dobbeltvegg drensrør
-Singel
-Legge over grøften, sortere ut stein

Fastpris 160 kr/meter +mva

Tenker da på grøfting av dyrket jord.
Tilbakemelding ønskes, dyrt/billig, eller syns flertallet det er greiere å betale pr. time?

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: Grøfting på meterpris?

Og da tror du at du blir konkuransedyktig?
Med en grøfteavstand på 6m gir det ca 160m pr da.
160x160 =25600 pr da er lite aktuelt.
Det blir ikke mye drensgrøfting på deg!
Del på 10 og du kanskje nærmer deg..

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: Grøfting på meterpris?

AL 16 kr m er ikke for røret en gang det AL men om 160 er billig er jeg litt usikker på

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: Grøfting på meterpris?

3000 kr/da er jo vanlig pris, men da snakker vi 10 meter avstand.

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: Grøfting på meterpris?

Takker for tilbakemeldingene, ser at dette ikke er veien å gå.
AL: Du har jo et godt poeng der.
Jeg har full forståelse for at dette er dyrt.

Poenget var å få til en fastpris å forholde seg til, har blitt vanligere med spørsmål om det, men skjønner at denne er for høy.
Ellers er denne prisen regnet ut fra timepris på 2 gravemaskiner og 1 rørlegger. Rør og rørdeler. Singel levert på grøftekant og lagt 30x30 rundt rør. Fylle hele grøften med singel over blaute hull. Igjenlegging.

Derimot har jeg regnet litt forsiktig på antall meter ferdig grøft pr time,
Regner jeg hardere her blir meterprisen langt hyggeligere.
..så er det bare det at det skal utføres også..

Gjerrigknarken: Klarer du grøfte for 3000 kr/da med alt inkludert som beskrevet, da kan du gjerne jobbe hos meg :)

Takk likevel

Mvh
Steinar

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: Grøfting på meterpris?

Er det virkelig nødvendig med singel som dekkmateriale? Det må vel dra opp prisen noe veldig? Hva slags jordtype snakker du om da?
Her brukes flis, evt ingenting (leirjord).

Grøfta noen få daa nydyrking i sommer, og det havna på 3500-4000 kr/m2 (entreprenør med Rådalshjul og gravemaskin, inkl rør og koblinger, 6 m grøfteavstand) + flis + meg til å skuffe flis.

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: Grøfting på meterpris?

Jasså\; Riktig det du sier at singel drar opp prisen noe veldig, men så vet du også hva du får.
Flis og andre typer treverk er jo fint om man har tilgang på det..
Å legge rør uten dekkmateriale er ikke aktuelt for meg, må gå god for jobben. Blir etter min mening litt som å bygge hus uten isolasjon..
Unntak om en har grusmasser i grøften.
Er snakk om leirjord, silt, myr, dårlige masser generelt.
Må si det hørtes meget billig ut.
Dobbeltveggede 110mm drensrør i 6m lengder koster tross alt 41 kr/meteren, riktignok før rabatt.
Bare en tanke..

Bullseye_1s bilde
Bullseye_1
Logget av
Innmeldt: 24.09.2009
Re: Grøfting på meterpris?

Å bruke flis i stedet for pukk/singel, er som å pisse i buksa for å holde varmen. Dessuten, med den prisøkningen det har vært på flis de siste åra, så er da ikke flisa billigere lenger? Jeg får hvertfall tak i 16-22 billigere enn jeg får strøflis.

Pris pr. meter er en god idé det, for det gir jo kunden en veldig grei formening om hvilke kostnader han står ovenfor. Så kan han eller hun sitte ved kjøkkenbordet å gruble over om man skal legge seg på seks eller ti meter avstand.

Mine svenske kompiser og kollegaer, er av den oppfatningen at grøfting idag er veldig billig. For tjue år siden måtte du kjøpe halve gården på nytt igjen, om du grøfta. Det forholdet er det jo ikke idag, med dagens priser på åkerjord.

Det er et godt poeng.

Bullseye_1s bilde
Bullseye_1
Logget av
Innmeldt: 24.09.2009
Re: Grøfting på meterpris?

...du kjøper vel drensrør på kveil, og ikke seks meters piper? billigere det.

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: Grøfting på meterpris?

Med tanke på framtidig spyling, og lettere å legge vil jeg også legge rør og ikke kveil. Mye lettere å få berg og dalbane med kveil, og hvis du får litt bølger med rør så er de slette innvendig og mye lettere å spyle. De passer også på 4&quot\; 110 deler, (bend og muffer). Forøvrig betaler ikke jeg mer enn 25 kr pr meter for dobbeltveggede 4&quot\; drensrør, eller orange eller svarte på den lokale landbruksbutikken her....

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: Grøfting på meterpris?

Billigere ja, sikkert under halve prisen til og med.
Men legg dem på siden av hverandre, så ser du hvor kronene går.
Jeg legger ikke kveil lengre, vanskeligere å jobbe med og gir dårlig resultat.
Veldig fort gjordt å få svakker på den om du ikke har veldig mye fall å gå på da.
En grøft som ikke virker er null verdt.
Veldig enig i kommentaren til Sørlandsbonde

KN_1s bilde
KN_1
Logget av
Innmeldt: 03.01.2012
Re: Grøfting på meterpris?

Jasså: hensikten med å legga singel rundt røyrane er å få drenerende masse rundt røyrene slik at vannet trekker inn i dem. Med flis virker det ei stund, men så begynner det å råtne og blir til moll, som tetter for vannet. Skal det brukes flis kan det være lurt å bruke fiberduk, som ikke er gratis den heller.

Bullseye_1s bilde
Bullseye_1
Logget av
Innmeldt: 24.09.2009
Re: Grøfting på meterpris?

Man gjør seg selvfølgelig forskjellige erfaringer. Jeg har hatt null problemer med mine grøfter, der alt er lagt med 110 på kveil. Er grøftene reine i bånn, og du fyller bakfra, er det uproblematisk å få et 100% resultat. Gjør du ikke ordentlig arbeid, blir det topper på seksmeters pipene også.....

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: Grøfting på meterpris?

Her er det nok full krash i forhold til hvor man kommer fra. Var mye på Jæren og stive rør og skuffegraver var eneste brukbare.
Hos meg på Sør-Østlandet var det Rådalshjul og slange på kveil med flis. Flisa er halvveis gjenslammet etter 40 år så den fungere nok 40 år til.
Beregnet til at jeg kunne betale ca 3000 pr da for grøfting for at det skulle lønne seg. Rådalshjulet med alt (graving, rør, flis, lukking) ligger på ca 4000 på gunstige arealer. Med andre ord: med tilskudd på 1000 begynner det å bli interessant igjen.

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: Grøfting på meterpris?

Der ser du Steinar, 3000pr meter var nok ikke så langt fra sannheten. Ble grøfta her for ikke sååå lenge siden for under 3000, 10 meters avstand. Ser ut som om prisene idag er mere 3500-4000.

Enig i at man bør bruke pukk i grøftene, og ikke flis, og hvertfall nå som sagflisa er dyrere!!

svein.loekens bilde
svein.loeken
Logget av
Innmeldt: 16.10.2009
Re: Grøfting på meterpris?

Interessant tema. Har mye myr som skulle vært grøftet. Var grøftet på 1970 tallet med sagflis som dekkmateriale. I myr ser det ut som sagflisa holder seg veldig godt. Ved graving nå fant jeg flis som var lagt på 70 tallet som så ut som den jeg finner på saga i dag. Utfordringene hos meg er at myra synker forskjellig, samt at redskapen er blitt tyngre, og dermed blir det dårlig virkning av grøftene. Har også erfaring på at 6 meters lengder virker mye sterkere enn rør på kveil. De er også glattere innvendig, så innbiller meg at de ikke tetter seg så fort. Når det gjelder dekkmateriale leste jeg i et notat fra Landbruksrådgivinga at pukk var alt for grovt. Finstoffer i jorda trenger seg fort igjennom den, og tetter rørene. De anbefalte ren grus, fri for humusstoffer med korning 0-6 mener jeg å huske, alternativt sagflis. Sjøl har jeg brukt mye pukk, og det ser nå ut som de grøftene virker bra de også.

strilen_1s bilde
strilen_1
Logget av
Innmeldt: 12.07.2012
Re: Grøfting på meterpris?

Dette var ett meget interessant tema! holder på og skal grøfte noe myr selv, Planen var og bruke egenprodusert flis med duk rundt. Rørene tenkte eg og kjøpe fra Kina, noen som har erfaring med Kina rør? Eller virkningen av flis? Bare stive rør som er aktuelt! Til trådstarter så vi eg sei att dette ikkje er noe butikk! Driver som entreprenør selv, det er mye annet og gjøre en og grave grøfter ute i bløyta med dårleg betaling:) gå i det minste på timen.

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: Grøfting på meterpris?

Jeg er fullt klar over fordelene og poenget med å bruke singel, men satte spørsmålstegn på prisen. Han vi har brukt til å grøfte her i &quot\;all tid&quot\;, dvs nærmere 50 år, har anbefalt flis noen ganger, og ikke noe andre ganger. Det er nok ikke så lett å bli klok på, og vil helt sikkert variere med jordart etc.

For å ta et regneeksempel: Fyller du singel i grøfta 30 cm x 30 cm (synes så mye høres mye ut, men det var det som ble nevnt ovenfor her, så da bruker jeg det), så vil det gå med 9 m3 pr 100 m grøft. 9 m3 x 1,6 tonn/m3 gir 14,4 t pr 100 m, eller 18 tonn/daa ved 8 m avstand. Med en pris på 80 kr/tonn blir det 1440 kr/daa + transport. Spart fliskostnad kommer i fratrekk, men kostnaden til dette er langt unna 1500 kr/daa, selv om en kjøper det fra utlandet.

Så er det opp til en selv å vurdere om en er villig til å betale merkostnaden:)

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: Grøfting på meterpris?

grøftet ei sæterkvè med flis rundt/over drensslangen. fungerte veldig dårlig. blaut sagflis rondt slangen tinte veldig seint opp om våren, og holdt ikkje lenger enn noen få år.

har grøftet ein del nydyrking heime, og brukt sand i bunnen av grøfta, og singel rundt og over slangen, og brukt ca 20-30 cm tykt lag m småstein fra steinplukkeren over singelen, og dekt grøfta over småsteinen med duk (brukte gjødselsekker, storsekk), før grøfta vart fyllt igjen med jord. fungerer kjempefint, og mye bedre enn sagflis ihvertfall. skal aldri bruke sagflis i slik samenheng meir.

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: Grøfting på meterpris?

Mykje interisant her. Men lurer på ein ting når ein snakker om flis er det snakk om sagkjedespon frå f.eks motorsag eller er det finere spon som kommer frå sagblad f.eks bandsag. Har mykje spon frå vedmaskinen som kanskje kan brukest?

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: Grøfting på meterpris?

Gjerrigknarken: Jeg begynner å skjønne det..
Selv om det er snakk om en annen metode så har du et poeng.
Bra viss du får et godt resultat for en rimelig penge uansett.

Strilen: Takk for sympati, tar det hintet jeg også sånn etterhvert.
Har ikke prøvd kinarør, men er positiv sånn i utgangspunktet.
Vet du pris på disse levert?
Jeg får gode rabatter på rør hos forhandler, men får ikke lov å videreselge disse til under listepris, mumlet noe om butikk i butikken..
Flis er gode greier i myrjord, helst i kobinasjon med singel rundt røret, jeg bruker ikke det ellers.
Tør ikke fylle med til topps med singel i dyp myr der det står vann, redd det skal synke røret.

Svein I:
Jeg leste også den artikkelen, men jeg vet enda ikke om noen som bruker 0-6..
16-22 singel er vel mest vanlig

strilen_1s bilde
strilen_1
Logget av
Innmeldt: 12.07.2012
Re: Grøfting på meterpris?

Prisen på 6&quot\; rør tror eg kommer på cirka 30-35 kr pr meter. skal eg kjøpe dette fra rørlegger så kommer eg i 150 kr! hvilken pris får u det til da?Er meget interresant med denne flisa. Tror som nevn her att sagflis er dårlig sort, Alt for fin. noen som har erfaring ang. duk? prøvd dette over tid, bekymret over om denne vil tette seg?
Angående 0-6 er eg skeptisk, ikkje bra med nullstoff og drensrør!det er om og ha fin singel som filtrerer jorda, da skal du slippe og ha duk. Men dette er en stor kostnad, så vist strøflis i kombinasjon med duk kan brukes så er dette vinn vinn for meg da det er nok trær og ta av! :) Høres ut som du gjør skikkelig arbeid steinar, det liker vi! Pris er en ting og kvalitet en annen.

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: Grøfting på meterpris?

Så fremt det ikke er grove samlegrøfter, eller morenejord med mye stein, så bruker man vel kjedegraver eller &quot\;rådalshjul&quot\;.
Og da er 3-5000 per da med 6m grøfter, veil. pris.

Vi graver opp til 900 meter i timen med våres lille kjedegraver om det er snill jord. Så kryper vi avgårde på 2-300 meter i timen i leire.
Rør på kveil og laserstyring av kjedegraveren.
Med en gang du må inn med gravemaskin skyter prisen i været. Og det er helt ok. Sånn må det bare bli. Det krever mye mer tid per meter.

Vi bruker ikke flis i leire, og helst grus/singel i fin jord.

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: Grøfting på meterpris?

Pris på 6&quot\; er rundt regnet 45-50 kr/m, innpris til meg.
Rabatten kommer an på hvor mye jeg bestiller inn fra gang til gang, så varierer litt.
Har også sett samme pris som deg på rør levert fra rørlegger..

Var ikke klar over at kjedegraver var så effektivt.
900 m/t er imponerende!

Beitebruker_1s bilde
Beitebruker_1
Logget av
Innmeldt: 02.11.2011
Re: Grøfting på meterpris?

Ble sittende å se på denne gamle tråden etter å ha ferdigstilt siste grøfteprosjektet her på gården.

Sluttsummen ble over 20 000 pr dekar, med 4,5 til 5 meter grøfteavstand, noe meisling i fjell, men ingen sprenging. Grøftene er lagt i myr på 1,5 til 2 meter dybde på det dypeste. Landbruksrådgivinga hadde kalkulert det til nærmere 30 000 pr dekar, så det ble i alle fall billigere enn jeg fryktet.

I prisen ligger det da ikke medregnet at vi var en mann i grøfta og en mann som kjørte til pukk. Plukking av stein og røtter i etterkant er ikke medregnet. Vi brukte rikelig med singel, men fyller aldri helt opp. Dette fordi overflatevann da vil sprenge kapasiteten i rørene. (Årsnedbør er 2 500 millimeter i normalår, og ca halvparten kommer i vekstsesongen.)Stive, dobbeltvegga 110 mm plastrør i 6 meter lengder lagt i all hovedsak i massene under myra. Vi leigde gravemaskin med mann.

Regnestykket ble:
Rør: ( inkludert noe gren og bend) 28 kr pr meter x 250 meter pr daa = 7 000
Gravemaskin med sjåfør: 650 kr pr time/ 20 meter pr time x250 meter pr daa = 8 000
Singel: 3 lastebillass pr daa x 1 750 pr lass inkl transport = 6 000

Sum i utlegg ble da 21 000 pr daa. Regner man med fjerning av stein og røtter, timeløn til kårkallen i grøfta samt til meg og traktor passerer vi 30 000 pr daa.

Så kommer spørsmålet:
Er det slik at det finnes noen som kan gjøre dette for ned imot 3 000 pr daa?
Dere er i såfall hjertelig velkommen til både meg og naboene.

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: Grøfting på meterpris?

Rådalshjul eller kjedegraver. Forutsetter minimalt med stein og maks dybde ca 1,2 meter. Rør på kveil, 8m avstand. Flis til dekke.

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: Grøfting på meterpris?

Hei.
Mange interessante innlegg her. Jeg representerer Ara Maskin AS og tenkte jeg skulle komme med noen fakta angående kjedegraver og drensrør med tykt filter. Som et godt alternativ til singel eller flis.

Med en AFT100 kjedegraver kan man grave ned til 1,6 meter om man velger denne lengden på gravesverdet. Angående kjedegraver i sten så har vi dratt opp sten på 30-40 cm i dia. om denne sitter i løse masser. Men, sitter denne i stiv leire på 80 cm så er det frem med graveren for å pirke vekk denne. Sten på 15 - 20 cm er vanligvis ikke noe problem og graveblader/stenknaster er bygd for å tåle dette.

Når det gjelder rør er et meget godt alternativ til flis eller singel rundslissede PE drensrør med tykt filter. Må ikke sammenlignes med med det som kalles geotekstil. Geotekstil er en tynn duk som tres som en sokk utenpå røret. Dette må ikke brukes! Kun for helt midlertidig drenering da dette filteret vil tette seg etter kort tid. Rør med tykke filter er utviklet i Tyskland gjennom de siste 30-40 år og er velprøvd. Filteret består av polypropylen (plast) fibre i forskjellige tykkelser som veves rundt røret i en operasjon. Filtertype kan velges etter hvilke masser det skal legges i. PP450 i silt, PP700 som et universalfilter og PP1000 der hvor det er jernutfelling.

Et PP filter vil aldri råtne, og PE rørene filteret er vevd rundt er rundslissede, og ikke som mye av rørene på det norske markedet som er slisset bare på toppen. Et faktum er at opp til 2/3 av vannet presses nedenfra og opp i røret og ikke ovenfra og ned. Rør med slisser kun på toppen er en norsk særegenhet som ble utviklet her fordi man med et Rådalshjul ikke klarte å legge flis under røret...

Ser man på kostnader så er et rør med tykt filter dyrere enn et rent rør. Ca. 50% dyrere. Men ser man på totalkostnader for å få lagt flis så kommer som regel filterrørene rimeligere ut. Innkjøp og frakt av flis, traktor, henger og to mann for å få dette i grøfta.

Samtidig graver entreprenøren vanligvis flere meter pr. dag med et filterrør da all logistikken rundt flis unngås. Samtidig så ser vi nå at flere etterspør flis i forbindelse med grøfting, og dermed går prisene opp.

Trenger du mer informasjon, se på www.aramaskin.no

Ha en fin dag alle sammen :-)

Henke_1s bilde
Henke_1
Logget av
Innmeldt: 04.04.2011
Re: Grøfting på meterpris?

30 000 kr/daa høres mye ut, men noe av det forklares med at du legger grøftene tettere enn hva som er vanlig. I morenejord på indre østlandet legger vi grøftene med 8 meters mellomrom, og bruker kutterflis som filter. Dybde er vel ca. 1,2 meter der det lar seg gjøre. Kjedegraver er ikke noe reelt alternativ da steinene vi drar opp er både like under og over meteren i diameter. 8-tonns graver går greit, men det ideelle er nok 14-16 tonns maskin. Her graver vi med en 8-tonner og kommer opp på 3-400 meter/dag hvis det er fine forhold. Vet om flere som graver med 12-14 tonns maskin og ligger nogenlunde stabilt på 5-600 meter/dag. Disse entrepenørene leier seg ut for ca 700 kr/time. Vanligst å bruke er kabelskuffe, gjerne med et noe forlenget nebb, slik at kapasiteten på skuffa blir noe større.

Å komme ned på 3000 kr/daa høres usannsynlig billig ut. Hvis det er tilfelle har jeg en 8-tonns Kobelco til salgs :)
Tror det blir noe forvirring i prisene da mange kommuner i Hedmark har svært raust med rabatter gjennom sine bygdeallmenninger. Opp mot 80 % på rør og flis til filtermateriale.
Men før rabattene er trekt, vil jeg tru at de aller fleste ligger på &lt\;10 000 kr/daa.
Med 8 meters avstand, blir det vel ca. 120 meter rør/daa, så kan en regne meterpris.

Gnomen_1s bilde
Gnomen_1
Logget av
Innmeldt: 08.01.2010
Re: Grøfting på meterpris?

Er det noen som har erfaring med å bruke flis som er hogget med flishugger fra åkerkanter og ellers tilgrodde plasser ?