Gå til innhold

Gammel Kverneland C-tind harv - tinder knekker!


DuraAce

Anbefalte innlegg

Kjøpte i fjor en 4.5meters god gammal brukt Kverneland C-tind harv. Til min store overraskelse knakk flere tinder rett av, tror det var 5-6 stykker i løpet av 2 ganger over 30 mål. Ja vi har steinete jord, men det har da vitterlig de fleste her og en nabo har en maken harv bare 3.2meter noe som vel ikke skulle ha det grann å si?

 

C-harven vi brukte før knakk vel så og si aldri, det er en Kyllingstad på rundt 3 meter og den har endel breiere tinder.

 

Eneste forskjell er jeg nå benytter kraftigere traktor (82hk) pga. større harv.

 

Er bare å komme med innspill, jeg ser mørkt på å bruke samme harv til våronna om det ikke finnes en løsning / forklaring.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har ikke noen annen forklaring enn at harva er utslitt og at tindene knekker pga tretthetsbrudd etter mange års bruk.Har selv ei 3,6m kverneland c-tindharv 77 mod med samme problem hvis jeg harver steinrik åker.Det lokale eiksenter har fram til nå skaffa nye tinder gjennom Grene leverandørnettet men vurderer nå nyere brukt S-tindharv en gang de nærmeste årene da jeg har en 105hk traktor som trekkgamp på gården da det sies at s-tindharver ikke drar opp så mye stein som c-tindharver samt er bedre til å blande inn husdyrgjødsel.
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gammel Kverneland C-tindharv betyr vel i praksis Kultsvans. Dybdereguleringa skjer ved å øke søkingen på tanna, og ved dyp harving vil den nok rive opp mye stein. På en annen side er mitt inntrykk at c-tindene vibererer mer enn s-tinden og det er gunstig for smuldring. På en annen side er s-tinden mer dybdestabil og det er en stor fordel

Konklusjon: skjer dybdereguleringen på hjul eller meier (ikke ved å justere angrepsvinkel) er c-tind og s-tind omtrent likevedige, fordeler og ulemper ved begge. Skjer dybdereguleringen ved å justere søkningen, er absolutt s-tinden mitt førstevalg.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Henke_1
C-tindeharver er fine de, hvis målet er å plukke mest mulig stein og få et ujevnt såbed. S-tind såbedsharv - Vaderstad herjer!
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Oddbjørn_1

Jeg er enig med Sigurd og Henke. I hjemtraktene mine er det MYE stein. Midt på 80-tallet fikk vi prøve en ny traktor i våronna. Traktoren var nå en ting, men det hang jo tilfeldigvis med ei ny S-tindeharv på den. Og vi oppdaget at den dro opp MYE mindre stein enn den gamle 5-felts Kverneland C-tindeharva. Vi prøvde å harve inntil hverandre med begge harvene og forskjellen var synlig fra riksvegen 150 meter unna. Det ble heldigvis ingen traktorhandel, men det kom ny S-tindeharv på gården bare 2 dager etterpå. Vi sparte mye gørrkjedelig steinplukking, og C-tindeharva ble parkert i brennesla ved møkkakjellergropa for godt. Jeg tror C-tindeharva ble gitt bort til en maskininnsamling til Polen noen år etterpå. At harva var slik i steinete morenejord visste jo selvfølgelig traktorselgeren, det var jo derfor han hadde sendt harva med når gamlingen spurte om å få prøve traktor....

 

Forklaringen på fenomenet er slik:

C-tinden løfter seg oppover i 45 graders vinkel når den møter motstand. For når tinden treffer en stein nedi bakken så strekker du ut hele den lange C-buen litt og da går tindespissen skrått oppover. Spissen er jo 25-30 cm bak bommen tinden er festet på. Har da spissen fått tak under midten på en stein så blir som regel steinen med på løftet oppover, og den blir liggende i dagen.

S-tinden er mye stivere, og spissen sitter omtrent rett under bommen tinden er festet på. Når S-tinden treffer en stein og bøyer seg, så går ikke tindespissen noe særlig oppover. Den går i stedet rett bakover. Har tindespissen fått tak i en stein så vil ofte tinden i stedet gå til siden så steinen bare vrir seg. Eller den trykker steinen litt nedover i jorda i stedet. Uansett så er det MYE mindre sjanse for at steinen blir med opp og legger seg i dagen, for det blir det jo bare ekstraarbeid av. Enten i form av steinplukking eller så blir det ekstra vedlikehold på såmaskin og tresker eller grasutstyr.... Ta tak i en harvtinde med hånda og dra den rett bakover så skjønner dere hva jeg mener.

(OBS: Hadde han kjøpt et eksemplar av den traktortypen samtidig så ville vi angret på det de neste 5-10 årene, det viser statistikken....)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Oddbjørn_1
Det tør jeg ikke svare på, for jeg har fått så mye kjeft her for å ha kritisert det traktormerket, og spesielt akkurat den traktorserien før.........
Lenke til kommentar
Del på andre sider

hadde samme slag harv, og samme problem som du, til jeg kjøpte meg ei brukt Vibergs s-tindharv. hydr sammenleggbar, m etterharv og sloddeplank. merker stor sorskjell på stein på overflata ja. er tilfreds med Vibergs`n. gav ca 15 000 dengang (4 år siden). harva var så lite brukt, at det var nesten ikkje avslitt maling på sloddeplanken forran. spissane var snudd ein gang sa selgeren (privatperson).

 

solgte kverneland c-tindharva som deleharv til ein kompis. mye på grunn av at det sat ribbetrommler bak, av nyere årgang.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Oddbjørn_1

Enda en grunn til at C-harvtindene knekker lettere nå enn tidligere:

Du har som regel koblet til en sterkere traktor og kjører mye fortere. Kjører du dobbelt så fort så blir smellen 4 ganger så kraftig, i følge formelen 1/2 M x V opphøyd i andre. Du kjører neppe dobbelt så fort, men kanskje 30-40% fortere og det er med på å forsterke smellen til omtrent det dobbelte.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

×
×
  • Opprett ny...