Du er her

Anonyms bilde
Gjest
Fiberduk

Er i full gang med grøfting på ett dyrka jorde her oppe på heia som har vært for bløtt. Spm er om jeg må/bør ha en fiberduk over/under grøfta? Skal ha 6" i hovedgrøfta og 4" i sidegrøftene med pukk som filtreringsmasse. Takker for svar.

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: Fiberduk

Hvilken jordtype er det snakk om? 6 toms er vel unødvendig stor dimensjon? Skjelden behov for mer en 110mm. Duken bør du droppe,da den har en tendens til å slamme seg til over tid, og bli tett. Du skriver også at du vil bruke pukk som filtermateriale? Pukk er alt for grovt filter spør du meg. Skal du bruke singel, er nøttesingel det rette.Er det mindre fare for tilslamming går det greit med 8-16, mens på silt og myrjord er kansje støypesand det beste. Eventuelt kan en jo bruke sagflis.......

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: Fiberduk

På kurs med forsøkringen lærte vi at vi skulle bruke &quot\;strøsingel/sand&quot\;
med beteinelsen 2-6 mm. Denne blir mykje brukt til støing om vinteren.
Og er mest lik sand, men mjøle/støve er fjerna.

HansA_1s bilde
HansA_1
Logget av
Innmeldt: 07.03.2013
Re: Fiberduk

Har det vært regnet på arealet i nedbørsfeltet + tilsig?
Det er vanlig og kjøre 2&quot\; i sugegrøftene og 3&quot\; i samlegrøftene. Om det så er mye nedbør, lange strekk eller samling av flere samlegrøfter så er 4&quot\; og 6&quot\; relevant for å få det unna, men ikke i sugegrøftene.

Anonyms bilde
Henke_1
Gjest
Re: Fiberduk

2 og 3&quot\; høres litt gammeldags ut i mine ører. 69 mm sugegrøfter og 110 mm samlegrøfter. Flis er et undervurdert filtermateriale, men kanskje vanskelig å få tak i over deler av landet.

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: Fiberduk

Hør på Henke. Det finnes nok av eksempler på underdimensjonerte grøfter som må skiftes ut til 110 rør. Hvor mye vann er en ting, men et 110 rør har mye større overflateinntak og sjansen for tetting er mindre. Er ikke å spekulere på prismessig heller.

Anonyms bilde
Hagagard_1
Gjest
Re: Fiberduk

Elvegrus funker og fint vist ein har tilgang til det.

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: Fiberduk

Det er greit at 2 toms kansje er nok med tanke på vannmengde. Problemet er at de blir raskere tilslammet, og de er, på flat myr &quot\;nesten umulig&quot\; å legge uten å lage vannlås! De billigste røra er de som har det største kvantumet sjå forhandlere. 110 mm(4 toms) ,er meget prisgunstig i forhold til dimensjon, og koster nå under 20 kroner pr meter på felleskjøpet. Ingen grunn til å spare på hverken rør eller filtemateriale. En god grøftejobb skal holde i helst 30-40 år, en grøftejobb som er noen kroner billigere, men kansje bare holder i 10 år før problem melder seg blir da mye dyrere i det lange løp!

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: Fiberduk

Driver atter ein gang å tar oppat ei gammel drensgrøft nå, og problemet er det samme kvar gong, slange tett av slik jævla fin elvegrus som var brukt rundt slangen hær før, totalt ubrukelig.
Har drenert ein go del siste åra, og begynte å bruke grov singel rundt-under og minst 10 cm over 110 rør/slange, så ca 20 cm stein fra steinplukkar uppå singelen, så blir steinen dekt med duk (tomme, oppskårne gjødselsekker), å det fungerer ihvertfall mykjy bedre enn den JÆVLA elvegrusen som har vært brukt her før.
På setra vart det prøvd med sagflis, aldri meire, holdt på tælan til utpå høsten.