Gå til innhold

Dekkvekst på eng


Andyrz

Anbefalte innlegg

Hei, nå ser det ikke akkurat ut som at det nærmer seg våronn helt enda her i trøndelag og på Fosen, men begynner å nærme seg at man kanskje må tenke på å bestille hvis man skal ha noen litt spesielle sorter. 

Melkeproduksjon og i grenseland nokk fôr pr.år gjør at behovet for maks avling hvert år er der. 

Blir mye åker i år, og da tenker jeg dekkvekst med  korn(hvete/rughvete, havre) eventuelt med erter. Uten at dette går utover ettableringa av enga, men med rett såmengde blir det bedre kanskje? Lurer på om det er noen som har en "blanding" de har god erfaring med på melkeku, uten at det krever alt for mye ekstra? Har tilgang på ei kornmaskin(graskasse,gjødsel og korn) som kan være fin å bruke til nettopp å så korn,gras,erter blanding... Vi har fôr-mixer og god kutting på pressa. Jordtype er vel myr, men noe sand/leire.

Håper noen vil dele ei super blanding som skaffer mye fôr første året og ei fin eng de neste åra, gjerne skriv litt om erfaringer med gjødsling og høstetidspunkt eventuelt flere høstinger? 

Vi prøver oss med noe hundegras som ble sådd i fjor, tidligere erfaringer har vist at dette funker bra her, så håper dette hjelper litt på fôr mengde:)

 

På forhånd takk

-Anders

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Interessant, håpar det kjem nokre gode tips sidan eg sjølv har lurt ein del på dette.

For min eigen del har eg kun brukt korn og gjort meg dei erfaringane at bygg fungerer bra. Det er billeg i innkjøp og enkelt å så både for hand (om ikkje arealet er for stort gjer ein mykje på eit par timar med eit spann i neven) og med kunstgjødselspreiar. Derimot er det veldig sårbart om det er vått. Då kan det bli nesten ingenting av det.

Dei gongane eg har brukt havre har eg fått veldig stor avling. Faktisk så mykje at det har virka hemmande på graset under så det kan vere lurt å dosere forsiktig.

Har ikkje nøyaktige såmengder, men kanskje opp mot 10 kg/dekar.

Dette gjeld nordvestlandet med mykje regn og jord med myr og ein del leire. Lang vinter og kort vekstsesong.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for svar:)  Før var det veldig vanlig her hjemme å bruke korn når det ble fornyet, men det har blitt litt glemt virker det som... Grunnen til at jeg i utgangspunktet ikke tenkte å bruke bygg er at tidligere når det har blitt brukt så begynner dyra å hoste, vet ikke vor aktuelt dette er med fôrblander? 

Skal høre rundt med en fôrimgsrådgiver vi har, får jeg noe lurt tips, deler jeg gjerne

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei!

Det er snarpet på akset som gjør at dyrene hoster. Snarpet er jo som kjent veldig lite moro å få i klær blant annet, så kan man jo tenke seg hvordan det er å få i spiserøret. Selv bruker jeg erter, bygg, raigras og vikker som vekstskifte mellom fornying av eng. Men har gått bort fra dekkvekst, da min erfaring var at enga etablerte seg dårligere.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har ikkje registrert noko hosting. Kan kanskje ha samanheng med at det som regel blir slått saman med anna tilstøtande areal på andreslåtten og konsentrasjonen av bygg når det kjem på forbrettet blir derfor ikkje så stor. 

Når det gjeld etablering av grasenga synest eg kornet berre har positiv verknad. Det blir ofte mykje vassarve som kveler alt anna. Kornet held det borte og når ein har slått alt saman ut på sommaren/hausten er det som regel enno ein god vekstperiode igjen der graset får råde grunnen åleine.

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Snarpet var det jeg mente ja;) kanskje ikke noe problem når vi kan blande fôr fra fprskjellige plasser i mixeren :) 

Vassarve har vi vært plaget en del med de siste årene, og dette ødelegger enga mye, sprøyting har vi gjort, men det kan redusere mengden fôr, så faktisk en av grunnene til at jeg nå er ute etter dekkvekst, og det der med å få nok fôr... Kjøpt en del jord som har trenkt ganske mye pleie, grøfting og fornying, og dette har medført at vi har kommet litt i bakleksa med "eget" areal, så nå må vi kanskje bare snu en stor andel for og komme på rett kjør.

Direktesåing av raigras på eldre skifter har jeg vurdert, erfaringer der noen? Eventuelt andre sorter som kan direktesåes? Har en einböck 6meters såmaskin til direktesåing.

Takker for gode svar så langt :-D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Synes alltid jeg får bedre resultat (jevnere og mindre ugras) om jeg sår med dekkvekst. Virker også å være mindre utsatt for inntørking når det er sådd sammen med kornet, tror det skyldes at det blir "lunere" nede ved bakken slik at fukta ikke blåser ut av jorda like lett. Hvis du slår ned første gang før kornet har rukket å sette aks skal det ikke bli noe snarp å snakke om. 

Direktesåing i etablert eng er en sånn "hurtigløsning" som sjelden er noen stor suksess. Det etablerte graset (og/eller ugraset) konkurrerer som regel ut grasspirene. Beste trikset jeg har hørt er de som blander inn raigrasfrø i møkka og sprer det ut med vogn. Da får i allefall frøet næring. Og sprer en møkk til rett tid, skal det jo også være fornuftig såtidspunkt.... 

 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det kan jeg forstå ja, blir jo vanskeligere for vannet å fordampe så fort når det må gå gjennom mer vegetasjon, høres fornuftig ut:)  slår du flere ganger når du slår så tidlig? Blir det brukbar mengde første året?

Angående direktesåing av raigras er meningen min bare å utsette eventuelt fornying 1 år, men fortsatt få litt mengde, men at det er fullgodt det tror jeg ikke, men bare få litt mer ut av gammel enga;) 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Frem til nå har jeg hatt såpass mye areal til rådighet at jeg har dyrket 50/50 korn/eng, og derfor har jeg stort sett fornyet enga med å så grasgjenlegg i bygg, dvs at jeg sår litt redusert mengde bygg og sår over med grasfrø ca 1 uke etter såing. Og tresker da kornet som vanlig på høsten. F.o.m i år går behovet for gras opp såpass mye at jeg antakelig må ha gras i hver kvadratmeter (i allefall på sikt, nybygging i år). De gangene jeg har fornya eng på litt mer "marginale" områder evt på litt mer ugunstige tidspunkt ift å så korn til tresking, og har sådd gras alene har utfordringa vært uttørking av graset. Seneste jeg har sådd korngjenlegg var forøvrig 1.juni, og jeg klarte faktisk å tyne ut ei kornavling av dette også... Om enn noe utfordrende å treske i oktober. Tre traktorer måtte vi ha for å få tucano'n ut av myra. Har også forsøkt meg på noe hurtig-fornying med raigrasfrø osv med ei tume grasfrømaskin med fingeretterharv, dette har jeg egentlig aldri sett noen særlig positiv effekt av. Regner med den såmaskina du har til rådighet er ei ugrasharv med såaggregat, dette har vi også i maskinlaget og jeg tror det er forsøkt litt "ettersåing" med denne. Tror da du bør kjøre ganske hardt med ugrasharvtindene og kanskje kjøre en gang ekstra (før eller etter) for å rote opp. Grasfrøet er helt avhengig av å få veldig god jordkontakt for å spire. Det er neppe noe som slår ei skikkelig omlegging, men er helt klar over at enkelte ganger må en bruke litt ad-hoc-løsninger. 

 

 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Flott med mye tilgjengelig areal:) når jeg har direktesådd, så har jeg vanligvis kjørt over en runde uten noe frø, kjørt fingerharva agresivt så jeg får rufsa opp enga, eventuelt kjørt flere ganger på enkelte litt vanskelige områder, så jeg vet at frøet får jordkontakt/fuktighet, og tromla etterpå, syns raigras har fungert forholdsvis bra hvis man er ute tidlig:) Har faktisk sådd engblanding på gammel eng med åveraskende bra resultat, men må si at vinteren da var hard med det skiftet, så ikke alt for mye å konkurere mot. Ellers er den beste metoden syms jeg å kjøre over med frø rett før kjøring av husdyrgjødsel, da får det fin kontakt og næring. 

Vurderer å prøve hvete/rug eller rughvete som dekveksde i år pga fått tips om dette fra tine-rådgiver, noen som har prøvd? 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 måneder senere...

Lenge siden sist, og noen er vel godt igang med våronn. Vi har ikke startet enda, men regner med det blir det denne uka da det har vært noen dager med fin tørk og det er meldt bra denne uka.

Blir hvete+erter+ engfrøblanding i år, håper på en del mer fôr i år:) ellers blir det direktesådd en del raigras i noen skifter og i alle beiter, så er det bare å vente på resultatet utover sommeren:)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

×
×
  • Opprett ny...