Gå til innhold

Sauedrift


Østkil Gård

Anbefalte innlegg

Hei jeg tenker litt på tanken og starte opp med sau.Har en gård med 120 daa dyrkamark og 15 daa innmark og 3000 daa utmark.Fjøset er i bra stand med fraukjeller.Rommet som sauen skal være på er 90 kvm men muligheter for mer etter vært.Det jeg lurer litt på er hvor mange sau kan jeg ha i det fjøset?Og hvor mange daa av dyrkamarka trenger jeg til vinterfor.Jeg har mulighet å bruke 20 daa av dyrkamarka til beite hvis det er smart.Har mange spm og komme med men kan starte med disse.På forhånd takk.:)
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vanlig å regne rundt 0,9m2 pr vfs. Altså 125 m2 minus forbrett ol. skulle gi plass til rundt 100 vinterfora. Ang grovforareal kommer det veldig an på hvor du bor. Stor forskjell på avlingsmengde mellom sørvestlandet og indre nordnorge...
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest 6170Turbo_1

Driv sjølv med sau, og syns det er flott at du ønsker å satse :o) Bare vent til 2017, viss du kan, for å unngå tap i lammetilskuddet.

 

Ellers ermi erfaring at 0,9 er for lite areal pr sau, passer bedre med 1,25.I ditt hus med netto gulvareal på ca 100 kvadratmeter blir det 80 sauer +/-.

 

Grovfor reknar ein ca 1 rundballe pr sau kanskje 1,5 alt etter foringsopplegg. Med dine dyrkaareal er det meir enn nok til sauene.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg ville ikke ha ventet til 2017, for da er det ikke sikkert at det er noe lammetilskudd i det hele tatt! Har du lyst til å begynne med sauer nå, så gjør det nå. Start heller med mindre antall sauer, og øk besetningen etter hvert, er mitt råd. 15 daa med 4 baller pr. daa blir vel ikke 100 baller?
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest hansor_1

Enig med JD rett over her. Lavere utbetaling i overgangsåret betyr at det blir mer aktuelt å rekruttere påsettlam i egen besetning fremfor å sende dem til slakt, så slik sett lønner det seg å starte med en gang og bygge opp besetningen i overgangsordningen. Uansett taper du nå engang mer på å ikke bruke ressursene dine fra start, fremfor å la dem ligge i to år.

 

Ellers mener jeg at det er mye mer enn fjøsarealet ditt som bestemmer dyreantallet du bør ligge på. Har du noe avlastningsareal for lammingen, f.eks. et redskapshus eller lignende? Hvis du fyller fjøset maks, kommer du til å få grå hår under lammingen, om ikke magesår.

 

Rase spiller også en rolle - har du NKS, må du beregne litt større plass per sau (kan godt være grunnen til at du har fått to ulike arealkrav i svara over her). Disse krever mer oppfølging, men den ekstra innsatsen får du betalt for (sannsynligvis ikke mer i en annen timebetalt fleksibel jobb, men den passer nok bedre for en som satser på å være på gården fulltid).

 

Hos meg er den begrensende faktoren tilgjengelig vårbeite. Grovforareal ser du ut til å ha nok av, og du kommer helt sikkert bruke deler av dette til beiting på vår og høst. En tommelfingerregel når det gjelder utmarksbeite er at du kan ha 80-100 sau per km2 hvis du har bra utmarksbeite. Du har 3 km2, så du ligger sannsynligvis innafor dette.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest 6170Turbo_1

For all del, tanken var ikkje å diktera når oppstart skulle skje. Var meininga å opplyse om den betydelige inntektsmangelen som oppstår i overgangsordninga.

 

Grunnen til forskjel i arealkrav pr sau er praksis vs regler. Har jobba med sau heile livet, så har ei viss formeining om kva eg syns er passelig. Driv med NKS.

 

Ser ut som du kjem fram til eit fornuftig opplegg. Trur faktisk beiteareal kan bli den største utfordringa. Det gårkanskje ann å rydda litt skog på sikt. Vill anbefale deg å så beitefrøblanding i noko av dyrkamarka.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest hansor_1

Jeg tror også du har et bra grunnlag for å begynne med sau. Med litt lur bruk av dyrkamarka di kan du minimere snyltebelastning, ha godt vår- og høstbeite, og nok for til vinteren. Det er også lurt å sjekke om det fins noe kulturbeite i nærheten som ikke er i bruk, som eieren blir glad for å få beita.

 

Jeg anbefaler å kjøpe inn påsettlam fra en større besetning som driver godt. Denne overgangsordningen som starter i 2016 vil nok gjøre det litt mer lønnsomt å selge livlam fremfor å sende dem til slakt, så det kan være mye godt å få kjøpt (i alle fall hvis NSG ikke regulerer livlamprisene pga overgangsordningen). Start med 30-50, og bygg deg opp, så finner du i løpet av noen år hvor mange sau du er komfortabel med i fjøset. Det er veldig kjekt med litt god plass.

 

De beste sauebøndene har 2000,- og oppover i overskudd per vinterfora søye, men de er flinke sauebønder og flinke økonomer (og sannsynligvis gode snekkere og mekanikere, og mye annet...). Du finner flere av dem på lindholt-linken over.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 9 måneder senere...

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

×
×
  • Opprett ny...