Du er her

Mingebretsens bilde
Mingebretsen
Logget av
Innmeldt: 07.02.2017
Oppstart med dyr, sau eller kjøttfe

Hei og hopp,

Fant fram hit i håp om hjelp til litt synsing og mysing om planene våre. Vi har tatt over et småbruk i Gausdal, 44 mål dyrka, seter på fjellet. På bruket har vi eldre sauefjøs med plass til over 100 vinterfora sau, samt stor høytørke. 

Originalt har jeg sett for meg, og drømt om å starte liten drift med Skotsk høylandsfe. Ha dem gående ute året rundt, og bruke høytørke vinterstid som ly for dem. Noe av grunnen jeg lente mot kjøttfe var muligheten for å ha færre dyr, men fortsatt en liten økonomi i drifta. 

Vi har siden innsett at det å jøpe inn høylandsfe er langt dyrere en oppstart med sau. Og det vil ta lenger tid å bygge opp en flokk. 

Når det gjelder sau har vi sett litt rundt, og sirklet oss inn på Villsau eller Gammelnorsk Spælsau. 

Hva ligger prisen på for å få kjøpt inn 2-3 Høylandsfe? Økonomi på langsikt i 6-8 kjøttfe iforhold til 20 sau? Andre tanker og innspill?

Ser forøvrig i medier at det skrives om store overskudd av lammekjøtt. Kan dette påvirke prisene og økonomisk skade en såpass liten drift med sau? Er dette noe jeg bør ta med i tankene?

Alle tips og vink mottas med takk og bukk. 

Ha en videre god dag :)

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Heisann, og gratulerer med

Heisann, og gratulerer med gard i Gausdal! Fineste bygda i verden... Hvertfall ikke langt unna! Hvilken gard har du kjøpt?

mvh

Gardbruker i Gausdal

Mingebretsens bilde
Mingebretsen
Logget av
Innmeldt: 07.02.2017
Hei,

Hei,

Vi holder til på Bergland, i nedre Svatsum. 

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Det tar litt lengre tid å

Det tar litt lengre tid å bygge opp besetning med ammekyr men det er jo det som det er mangel på nå 😊 angus nytter beite godt og har bra tilvekst og klasse. Villsau/gammelnorsk spæl er lite økonomisk i forhold til norsk kvit sau (nks). En villsau kommer inn fra utmarksbeite med ett lam på 10-14 kg slaktevekt mens en nks kommer inn med to på 20 kg.

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Hei. Som ekte bygutt er

Hei. Som ekte bygutt er kanskje dette feil forum for meg men finner det ganske interessant ☺ jeg pleier hver høst å kjøpe et helt slakt av lam/sau, liker å eksperimentere så har prøvd litt forskjellig. Synes lam av villsau er veldig likt med voksen 'vanlig?' sau på smak, kanskje sauen var litt mørere og hadde selvfølgelig mer kjøtt og mindre bein. Er dette en alminnelig oppfatning eller bare et engangstilfelle? 

Nysgjerrig og kjøttglad bygutt 😆

Anonyms bilde
And3rZ
Gjest
Hei, ikke misforstå meg nå,

Hei, ikke misforstå meg nå, men etter min mening burde det ikke vært lov å starta opp med sau akkurat nå, det er allerede overproduksjon, og igjenn, de som har dette som eneste yrke vil igjenn få mindre om det blir mer sau... Men det som det er mangel på akkurat nå er storfékjøtt, så uten tvil satsa på det. Høylandsfé har jeg selv lyst på, de er robuste og går ute hele året, og de beiter på ett vis likt som sau, den spiser stort sett det den kommer over, men helt klart beste fôret først. Og ikke minst er de jo utrolig kule, det er jo en faktor i seg selv :) angus er og en fin rase, kjøpte noen okser en gang, fine dyr. Ville selv satsa på kjøttfé, men her går det i melk og trives med det.

Lykke til :) 

Mingebretsens bilde
Mingebretsen
Logget av
Innmeldt: 07.02.2017
Neida, jeg forstår det fullt

Neida, jeg forstår det fullt ut. 

Satser på oppstart med kjøttfe. 

Om noen har tips angående dette for en nybegynner er det bare å spytte ut :) 

batmal60s bilde
batmal60
Logget av
Innmeldt: 14.11.2011
kjøttfe, valg av rase.

Vær obs på at skotsk høylandsfe er en veldig ekstensiv rase! De er veldig kule men produserer sakte og lite i forhold til andre raser. De kan passe fint om tanken er å få beita ned arealene, få litt tilskudd og ha gående  litt kule dyr som kulisse i landskapet. Alle andre kjøttferaser vil gi deg større inntekter, og kravene til oppstalling er akkurat de samme, selv om mange mener høylandsfe klarer seg helt selv... :-) Det er også mye styr å få slakta høylandsfe, m.h.t transport. Utfordringer med horna!

 

Anonyms bilde
Jallapackzz
Gjest
Kjøttfe

Hadde sikkert vært like greit med annen rase enn høylandsfe også, vi er riktig nok i trøndelag på kysten men vi forer stort sett ute hele året kun med skog som ly, grav ned vann og monter et par frostfrie drikkekar, kjøp en foringskorg med fanghekk, sett dem fast så ofte som muoig så de er vant til det, ha foringsplassen på berg, eller på et sted du kan pløye hver vår og så litt raigress feks. Har de i tillegg skjul når de måtte ønske det skulle det gå greit. Skal sies at slik dridt alltid har sine utfordringer men det er uansett en grei måte å komme igang på, uten alf for store investeringer.

batmal60s bilde
batmal60
Logget av
Innmeldt: 14.11.2011
krav

Vær obs på at ved utedrift vinterstid er det et absolutt krav i.h.t dyrevelferdsloven at alle dyrene skal ha tilgang til tørr liggeplass under tak, med mist tre tette vegger, samt tilgang på friskt vann.

Anonyms bilde
kn
Gjest
Hvor ofte skal dyr på beite

Hvor ofte skal dyr på beite ha tilsyn?

Mingebretsens bilde
Mingebretsen
Logget av
Innmeldt: 07.02.2017
Takker for alle tips. 

Takker for alle tips. 

Jeg undersøker og forhører meg rundt. En eller tre høylandsfe vil jeg ha, men noe større rase i tillegg kan være en løsning for mer slaktevekt. Fikk anbefalt Gråfe av en her i distriktet.