Du er her

Anonyms bilde
Gjest
nyoppstart ammeku

Tenker å starte opp ammekyr og tenkte jeg skulle forhøre meg litt her inne før jeg går videre.

Tenke å sette opp en rundbuehall og ha utegang i oppbyggingsfasen. Hvordan bør jeg legge opp dette? Størrelse på hall, uteområde og hvor mange dyr bør jeg starte med?

Og hvor mye kapital trenger man for å starte opp sånn smått som dette? Traktor og maskiner reknes ikke med.

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: nyoppstart ammeku

Hei!
Er litt i samme båt som trådstarter. Det kommer drektige kviger til gårds neste sommer. Planen er hobby Ammeku drift med 6-8 mordyr.
Hvor mange m2 må jeg beregne pr dyr,på halmtalle løsdrift? Hvor mange daa kultur/skogsbeite trengs ca pr mordyr?Er blanding nrf simmental (kjøtt) greie mordyr? Kan jeg regne med no overskudd på dette i det hele tatt? Håper noen har noen erfaringer å dele!

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: nyoppstart ammeku

Tenke å sette opp en rundbuehall og ha utegang i oppbyggingsfasen. Hvordan bør jeg legge opp dette? Størrelse på hall, uteområde og hvor mange dyr bør jeg starte med?

Og hvor mye kapital trenger man for å starte opp sånn smått som dette? Traktor og maskiner reknes ikke med.

Det er fordel for tilskuddet å ha minst 6 kuer som har kalvet og en stut. Blir og bedre kjent med dyrene om du ikke har for mange. Vi startet med det. Da passet det ut at vi foret en rundball i løpet av helga, så hadde de til neste helg. Rundbuehall bør vel være ca 5 kvm pr ku. Det er best om du har flere beiter å skifte på og gjerne utmark. Du kan vel regne 15-20.000,- pr ku. Hall finner du pris på nett. er vel opp mot 30.000,- for 40 kvm. Fordel om du kjøper en foringskasse med fanghekk med tak til foring. ca 20.000,- for den. Får man flere dyr er det noe besparende om den har plass til to baller, men de blir og litt store å flytte, så to stk kan gi mer fleksibilitet. Så kreves det gjerder og gjerdeapparat. Dette er endel arbeid om du skal begynne fra start. Og det bør gjøres skikkelig. Lurt å ordne seg med praktiske grinder. Planlegg også at dyrene skal skilles ved slakt, avvenning mv. Selv har vi Galloway rase. Det gir lite sykdom og kalvingsvansker noe som betyr mye. Dyrene er greie å holde innenfor gjerdet og snille å ha med. Lette å håndtere når de er kollet. Utfordring med dem er å få tak i livdyr. Embryo er krevende, men kan være en løsning. Starter du med kalver er det lavere investering og du kan sosialisere dem fra start. Husk å kjøpe inn slikkestein og evt. proteinbøtter mv. Dyrene må selvfølgelig ha tilgang på vann og det er veldig lettvindt hvis dette er naturlig. Må også sikre seg noen halmballer til strø for høsten. Vi flytter foringsplassen rundt for hver foring for mindre tråkk og for å spre gjødsla. Noen forer på fjellknauser for å begrense tråkk. Det er bra for klauvslitasjen. Veldig viktig å være rolig når man håndterer dyrene.

Anonyms bilde
Dokka
Gjest
Kalv ammer ikke..

Hei!

Vi er nybegynnere med Ammeku. Sliter med å få kalven til å patte. Gir nå råmelk på flaske. Noen som har noen gode råd eller tips? Går det seg til?

Anonyms bilde
Skjortebonden
Gjest
Tja

Hei. Om kalven brukte lang tid på vei ut vil tunga ofte kunne hovne noe opp , og om spenene på kua er store kan det være en utfordring. Hevelsen går ofte ned etter et døgn .  Kua må melkes og kalven må få råmelk. Her er det enten snill ku eller oppspenning som gjelder. Husk egen sikkerhet og bind kua lavt. Vil kunne finne på å legge seg ned.. . Viljen til å suge må være der, eller du må fore med sonde. Har du vært uheldig og kjøpt ei ku med digre spener kan du risikere at du må melke en del dager. Om kalven ikke finner spenen må den hjelpes på plass. Spar på innholdet i flaska, men gi gjerne en dl for å vekke appetittet. Ser at en del kviger blir litt besatt av å få kalven ren og tørr og slipper ikke kalven til før den er delvis utmattet og sliten. Når kalven ser ut til å ha sugd på egenhånd er det viktig å kjenne på magen at den har fått i seg noe. Om det er gått en stund etter kalving kan spenene være oppblåste og ømme og kua vil ikke slippe kalven til. Om jeg ikke ser at kalven suger binder jeg opp kua og sjekker at det er melk i alle spener, det er ofte en propp i spena, men denne fjerner en sprek kalv. Lykke til

 

Anonyms bilde
Dokka
Gjest
Har trua nå..

Hei igjen..

Stemmer nok mye av det du beskriver skjortebonden. Var nok litt lang hard fødsel. Både ku og kalv var litt "daue". Vi har melka,og i tillegg henta råmelk hos melkeku. Kalven er mye kvikkere nå. Så tok ho på fersken i å patte i stad. Har litt trua på at det kan gå seg til. Følger nøye med..

Anonyms bilde
Fersken
Gjest
Avvenning

Nærmer seg at den lille flokken vår skal inn for vintern.. Ønsker tips og triks om avvenning,foring og hva vi ellers må huske på. Kalvene vil være ca 6 mnd ved innsett. Kuene virker til å ha godt med melk,så hvor lenge kan dem gå med? Når må okser kviger skilles? Håper på gode svar!

Anonyms bilde
Skjortebonden
Gjest
Høst

Kalv bør Skilles ved ca 6 mnd. Fra den alderen er oksekalvene i stand til å bedekke halvsøstre og tomme tanter.. Når du tar fra tar du fra alle kalvene.  Dette gir samlet brøling i 2 til 3 dager. Deretter må du drektighetsundersøke alle kuer. Slakt de tomme med mindre de er unge og du vil la de gå tomme en vinter. 

optimists bilde
optimist
Logget av
Innmeldt: 09.04.2016
noen som har bilder av en

noen som har bilder av en enkel utegang, da tenker jeg på foringsplass som kan flyttes på..

Gjerne med fanghekker, så mulig å satte fast dyrene..

Anonyms bilde
?????
Gjest
Avlsokse

Tenkte å leie en okse,som skal gå med på beite i sommer. Skal bedekke en 8-10 dyr.

Hva er vanlig pris for slikt?

Anonyms bilde
RuneS
Gjest
Okse

Kjøp en okse, så får du heller selge eller slakte den til høsten viss du ikke har plass. Pris avhengig av rase. Fra 20000 - 40000 kanskje.

Anonyms bilde
skjortebonden
Gjest
leie okse

sjekk ut krav til okse fra slakteriet. her vil du kunne tape mye om du ønsker at kjøttet skal være norsk kjøttfe. Kjøper du okse og den går med så få dyr på ett godt beite vil den vokse. har du plass kan du bruke den to år. velg et dyr med ok verdier og pass på lynne. husk at oksen er mer sosial enn kuene..

 

Anonyms bilde
?????
Gjest
Okse

Nei,jeg skal ikke kjøpe okse! Har tilbud om å få låne en god avlsokse.

Ønsker å gjøre opp for meg. Ingen som veit hva dette er verdt?

Anonyms bilde
Pølserogøl
Gjest
okse

Kr. 1000.- pr. uke for leie av okse er nok ikke uvanlig. Men hvis det er ei tid på året som eieren ikke har bruk for oksen, kan det hende okseeieren er glad for å få satt den bort. Det kommer vel litt an på etterspørsel og om oksen vil tape seg i hold eller legge på seg når han er borte.