Gå til innhold

Melkefeber


Gjest

Anbefalte innlegg

Har vært plaget av melkefeber på flere kyr i det siste. Har noen gode råd for å unngå dette? Vil ikkje påstå at dyra har vore mager,men kan heller ikkje skjønne at de skal ha vore i så godt hold at det er der problemet ligger..
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest dagros_1
Har vært plaget av melkefeber på flere kyr i det siste. Har noen gode råd for å unngå dette? Vil ikkje påstå at dyra har vore mager,men kan heller ikkje skjønne at de skal ha vore i så godt hold at det er der problemet ligger..
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Melkebonde_1

Kan det være foret ditt? Skjer det med første og andrekalvs kyr også? Hvordan trapper du opp kraftforet?

 

Ikke tøm juret de første 3-4 målene. Melk kun det kalven trenger.

 

Jeg gir forebyggende noe som heter Calcium Supplement fra Danish Genetics til alle 3 kalvskyr og oppover. Dette er flytende og gis i kjeften med en \&quot\;drench gun\&quot\;. En dose når kalvsjuk, en etter kalving, og en dose 8 timer etterpå.

http://www.danish-genetics.dk/

 

Noen gir også noe som heter \&quot\;Pluss multitilskudd sinku\&quot\;. Dette har jeg ikke erfaring med, da jeg er fornøyd med sånn som jeg har det. Men jeg hadde også prøvd dette om jeg hadde hatt problemer.

 

Ikke tøm juret de første 3-4 målene. Melk kun det kalven trenger.

 

Jeg har hatt 1-2 tilfeller av melkefeber i året, og de har blitt kurert av dyrlegen. Melkefeber er den verste sykdommen jeg har hatt på kyrne, og jeg gjør alt for å unngå dette.

 

Det er helt sikkert noen andre som også har noen tips og triks. Du kan ogs snakke med veterinæren din, eller en foringsrådgiver der du kjøper kraftfor.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nyere forskning sier vel at hvor mye man tømmer juret, ikke har noen sammenheng med at kua får melkefeber eller ikke. Så problemet ligger nok et annet sted.
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Melkefeber er Kalsiummangel så det gjelder å få tilført dyra det.Det jeg har merket meg i vår buskap er att dyr med lekasje og høy melkehastighet,samt høy ytelse oftere får melkefeber enn andre(samme hva forskerene sier).Melkefeber oppstår også oftest på dyr ved 3 og 4.kalving.

En ting vi har gjort enkelte ganger er å gi kyr vi vet er i faresonen overskudet av egen melk de første gangene etter kalving.Melka inneholder jo som kjent kalsium slik att man med dette tilbakefører en del kalsium som kua har gitt fra seg til melka.Mineralnæring med kalsium vil også hjelpe.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Henger meg med på at dette først og fremst er fôringsrelatert, og viktig som endel sier her med diverse tilskudd i sinperioden. Mjølkefeber har veldig ofte sammenhegn med fôring i sinperioden, og det er spesielt viktig å unngå feite kyr.

 

Vil nevne noen flere forebyggende tiltak:

 

Det kan være en mulighet å bruke D-vitamin, som stimulerer kalsiumproduksjonen i skjelettet, samt at det sørger for en bedre aktiv transport av kalsium. Det som er den store utfordringen med D-vitamin er at man må treffe svært nøyaktig med behandlingen, dvs 2-8 dager før kalving, noe som kan være som å spille bingo. Det anbefales vel at man gir 1000x dagsbehovet. Vet ikke hvor utbredt dette er, har kun hørt om det i teorien...

 

Kation-anion-balanse er en viktig del, og det viser seg at kyr med positiv kation-anion-balanse har 4-5 ganger høyere sjanse for å få mjølefeber. Kalium og natrium bidrar til positiv kation-anion-balanse og det kan derfor være lurt å bruke fôr fra jorder som ikke er så sterkt gjødslet med kalium til kyr som er i sinperiode. Kalium hemmer også opptaket av kalsium, noe også ammonium-N gjør, som det er mye mer av i husdyrgjødsel enn mineralgjødsel. Å få en negativ kation-anion-balanse kan være vanskelig da disse stoffene er lite smakelig for å kua(klor å svovel), men mener at disse er å finne i en del mineralblandinger.

 

Norsk Mineralnæring på Hønefoss lager vel også spesialblandinger til hver enkelt gård, og vet om flere som har gått over til dette i stedet for standardmineralblandingene til FK.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Steinar_1
Har i år gitt kur til kyr i faresonen med kalsium kjøpt på flasker på Felleskjøpet. De skal ha fra 1-4 flasker etter risikovurdering. Ei ku som har hatt melkefeber etter kalving de siste 2 årene, hadde ikke antydning etter full kur med dette middelet i år. Tror sett a 4 flaseker koster ca. 200 kroner, en rimelig forsikring som jeg tror har god effeket.
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Apple_farmer_1
Vi har brukt Bovicalc. Det er en eske med fire kapsler som legges ned i vomma og rekker til forebyggende behandling på ei ku. Første kapsel legges inn når du kalving er nært forestående, andre rett etter kalving, neste 10-12 timer etter og siste 24 timer etter. Det har fungert fint på et par stykker som ble hardt rammet for 2-3 år siden, men ble beholdt fordi de mjølket såpass bra. Plastinnleggeren som du får kjøpt på apoteket er ikke veldig bra, men det går som regel greit. Veterinæren vår har visst bestilt opp noen i metall som er bedre, men jeg har ikke sett den enda.
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Min påstand er at fôring og oppstalling i sintida er den viktigste faktoren. Dette er et forsømt kapittel i norsk kuhold. Her legger du grunnlaget for hele neste laktasjon, både sjukdommer, avdrått, fruktbarhet mm. Gi kua det samme fôret som når hu melker i sintida, men restriktivt. Dvs istedenfor 40 kg surfor, gi hu 10. + litt kraftfôr + sinkumineralblanding. I tillegg skal hu ha fri tilgang på halm, gjerne hvetehalm for å holde vomkapasiteten oppe. Tørr halm er best, -størst vomfylling, i tillegg får kua en metthetsfølelse, og står ikke å skriker. Tilsammen ikke mer enn 6-7 fem, avhengig av str. på dyr og ytelse. Anbefaler ei god mineralblanding med riktig Ca/P-forhold. Da forebygger du både melkefeber og smak på melka. Det siste året har jeg brukt ei sinkublanding som heter Produs sinku. Den har Ca/P=0,40. I tillegg er både Mangan, Sink, Kopper, Selen og E-vit tilstede i organisk form. Det har jeg tro på, det er jo det naturlige for kua.

Kutt og ut alt som heter oppforing, tvert imot behold sinkufôringa et par dager etter kalving. Ei ku som kalver skal ikke melke mer enn 15 kg første dagen, og uansett ikke mer enn 20. (Hva skal du uansett med masse råmjølk om du ikke er veldig glad i pudding.) Gjennomfører du dette har du lagt et grunnlag, og ei ku som ikke må moblisere så mye og brått.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Magne_1

Jens

Oppskriften din ligner mye på hva vi praktiserer- med godt resultat, og hva en Aage Willumsen (dk) foreleste om på skolen.

Er helt enig i at denne oppforingstiden som flere av våre rådgivere snakker så varmt om ikke alltid er å anbefale.

 

Til sist, hvem er det som forhandler Produs Sinku?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 år senere...
Gjest Anonym
Blei litt interessert i kjerringrådet med å gi melka tilbake til kyra. Lurer på korleis ein gjer det. Lenge sia ho var kalv og drakk mjølk. Det stemmer jo at det er kalsium mangel. Har hatt det på 4 kalvinga og då er eg viss på at den får det att. Prøver å få sprøyta dei straks og fortast opp på beina. Hvis ikkje går det som regel rett til slakteriet.
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

×
×
  • Opprett ny...