Gå til innhold

Kvige


Gjest

Anbefalte innlegg

Har ei kvige som kalva på torsdag morgen, men har ikkje fått ho til å mjølke skikklig enda. Er det noen som har forslag til ka det kan vere? Skal eg gje ho meir tid? får såvidt mjølka ut 2 ltr til kalven.

 

Ho har veldig lite jur og spenane hennar er heilt blå.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har ei kvige som kalva på torsdag morgen, men har ikkje fått ho til å mjølke skikklig enda. Er det noen som har forslag til ka det kan vere? Skal eg gje ho meir tid? får såvidt mjølka ut 2 ltr til kalven.

 

Ho har veldig lite jur og spenane hennar er heilt blå.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hadde et lignende problem for noen uker siden, men kviga hadde middels jur og var melkesprengt,men ville så vidt gi noen liter. Etter tredje dagen fikk jeg oxytocin fra dyrlegen som jeg ga før hver melking. Da tømte kviga seg uten problemer. Ga dette noen dager senere måtte vi massere juret litt under melking så tømte ho seg. Nu er kviga helt fin.Hvis kviga bare har lite melk så blir det jo noe annet.
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takker for svar, juret er stiv hardt det, men det er nok stolmen, er litt blod i melka også. MEn trur kanskje eg vil se framover, var litt bedre ikveld faktisk.
Lenke til kommentar
Del på andre sider

skjønner at kviga har problem eigentleg... oxytosin vert skilt ut automatisk i kroppen dersom kalven er saman med kviga og får suge. Stiller meg kritisk til den utbreidde ordninga med å ta vekk kalven frå mora fyst best, for å så ty til legemiddel når ikkje mjølkemaskina klarer å starte mjølkeproduksjonen... mjølkemaskina er vel ikkje laga for å starte mjølkeproduksjon heller?

 

Eit tips du kanskje synest verkar dumt for å få kyra til å skilje ut hormonet sjølv er å stryke kyra, spesielt jura. Funker på samme måte som hjå oss kvinner.

 

Fins det nokre veldig gode grunnar for å skilje kvige og kalv i starten i det heile, driftsøkonomisk og dyrevelferdsmessig?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er heilt greitt å la kalven vere saman med mora ei stund.

Det blir berre eit høgmælt spetakkel den dagen dei to skal skilje lag. Men no står kanskje kua på bås, og det er kanskje ingen binge der ho kan vere saman med kalven, og kalven kan kanskje ikkje springe rundt i fjoset heller?

Det heile blir i mange høve eit spørsmål om kva som er mest praktisk sett i samanheng med dei håplause 70-talsfjosa mange av oss framleis slit med.

Og kanskje får kalven ikkje i seg noko mjølk i det heile når kviga er så lite budd på å mjølke?

Eg veit ikkje. Det er forska på mengd immunstoff hjå kalvar som har fått tidleg flaskeforing med god råmjølk i stor nok mengd, kontra dei som har fått gå med mora utan vidare tilsyn/ kontroll, og resultatet er eintydig: Ammekalvane har lågast immunnivå. Men Trude Mette: Det hender at kvinner og får ei sprøyte med oxytocin når dei har fødd ein unge. Det er vel og bra med stryking her og der, men hormonproduksjonen kan vere for låg likevel. Men forslaget ditt er bra! Ikkje tolk meg annleis.

Eg trur kviga treng ei blanding av tålmod og god handsaming pluss ei sprøyte før mjølking.

Ei siste løysing er å ringe 80030303.

Det er Nortura. Dei treng kjøt!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

hm, lurer på om eg fekk ei slik sprøyte, sanneleg ikkje sikker. men denne sprøyta gis for å få livmora til å trekkje seg saman raskare, ikkje for mjølkeproduksjonen i skuld i hovedsak.

 

Flott å høyre at dokke vurderar å la kalven stå med mora, og ikkje berre skiljer dei av gammal vane fordi dette blei vurdert som best før.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Når kyr går i flokk og kalver på beite, trekker kua seg litt unna flokken når hun kalver. Dette er for ikke å \&quot\;miste\&quot\; kalven til noen andre kyr i flokken. Kua bruker en stund til å \&quot\;bli kjent med\&quot\; lukta til sin egen kalv. Mao. å la kua få gå sammen med kalven til å begynne med er etter min mening ikke helt etisk forsvarlig. For når man etter en stund tar fra kua kalven, tar man samtidig fra henne noe hun har fått ett forhold til. Da synes jeg det er bedre å skille ku og kalv med en gang.
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Å la kua gå med kalven er bare pes. Har opplevd i lausdrift at dei lot kalven gå ei helg med mora og då dei tok kalven frå ho, vart ho tussete, holdt på å kverke samtlige som prøvde å gå inni lausdrifta.

 

No står denne kviga på bås ja så det å halde kalven rundt er ikkje noko alternativ forsåvidt. Kjem det kalv medan eg avløyser har eg pleidd å legge kalven fram på forbrettet la kua slikke kalven ta den vekk og gje ho ein dæsj kraftfor og lunka vatn. Det går heilt fint, då får kua stimulert nokon av behova sine og kalven vert tørr og fint :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Magne_1

Helt enig med deg MS. Har også prøvd å la ku gå sammen med kalv et døgn etter kalving med det smme resultrat som deg når ku skal inn i løsdrifta igjen.

Bruker å melke kua umiddelbart etter kalving og så gi kalv råmelk. Så slipper man å tenke mer over det og skal ikke ut å kontrollere om kalv har suget moren.

 

Og som deg- så lar vi mor slikke kalv litt før den går til kalveboks. med varmelampe over.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 år senere...

Gammel diskusjon, men disse innleggene provuserer meg!

Det er slett ikke alltid best for kua å bli skilt fra kalven sin med en gang. Hva vet dere om det?

Jeg har tatt kalven med en gang. Kua rauter, hun vet at hun har født en kalv, og enkelte har så stort behov for å sleike kalven at de begynner å sleike på innredning osv.

Høres ut som om dere skyver dyrevelferd foran dere for å forsvare egne rutiner.

 

Her er en fin artikkel om å la ku og kalv gå sammen.

 

http://www.agropub.no/id/8744.0

 

Sjekk gjerne ut min blogg om emnet:

 

http://grevlinghi2000.blogspot.com/2010/11/la-kua-og-kalven-ga-sammen-fordeler-og.html

 

 

 

Håper dere i fremtiden vil være mer villige til å se på nye ideer. Ingen driver perfekt, og man må alltid være villig til å prøve nye ting. For dyras og vår egen skyld. Jeg har også båsfjøs, og å la kalvene springe i fjøset fungerer godt det. Man må bare fore og koste forbrettet litt oftere.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Forresten, kviger som ikke gir ned skikkelig, må bare få tid på seg. Alle mine kviger begynner som regel å mjølke skikkelig etter kanskje 2-3 dager. De første målene er det gjerne bare noen desiliter. Det er bare å gi dem tid. Ikke stress. Ha ekstra råmelk i fryseren.

Og bruk varme jurkluter.

Jeg har latt kvigene ha kalven hos seg i ca 4 dager slik som med kyrne, ingen problem med at kvigene ikke gir ned etter et par dager.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

\&quot\;Å la kalven gå sammen med mora over et døgn gjør ting bare verre. Det godt dokumentert, det er bare den vanlige mannen i gata som liker å tro at de skal gå sammen.\&quot\;

 

 

Dette er usant. Hvilken dukumentasjon er det du sitter med som jeg ikke har funnet etter lange netter på nettet med søk på negative og positive bivirkninger av å la ku og kalv gå sammen?

 

Rådet for dyreetikk anbefaler at kua og kalven er sammen hele mjølkeforingsperioden, hvis dette ikke er mulig, de første 4-5 dagene etter fødselen.

 

http://www.radetfordyreetikk.no/1997/06/skille-melkeku-kalv/

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest svein.loeken

Har, etter at jeg fikk løsdrift, i stadig større grad latt kua gå sammen med kalven i mesteparten av råmelksperioden. Kan ikke skjønne at dette er noe særlig \&quot\;pes\&quot\;, som en skriver. De aller fleste lærer fort å drikke av mor si, og får en veldig god start. Men en må hele tiden følge med, og eventuelt prøve om de vil ha ekstra melk.

Det er litt skriking når de skilles, men slett ikke så galt at det overstiger fordelen med å la de gå sammen de første dagene.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Helt enig Svein L! :) Har lett litt på nettet etter info om dette, for det meste er det fordømmende greier fra dyerbeskyttelsen ol, men de forskningsresultatene jeg har lest viser at fordelene med å la de gå sammen noen dager veier opp for ulempene..
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har opplevd at en kalv hoppet over kalveboksen den stod i en gang. Vi tok fra kalven med en gang etter fødselen, og mora hadde aldri gått med kalven før. Satte den i enkeltboks i nærheten av kua. De boksene er jo veldig små. og kalven fikk ikke akkurat løpefart, likevel hoppet den over veggen på kanskje 1-1,5 meter(?), og rett inn til mora!

Kalven var kanskje 2-3 dager gammel.

 

Jeg mener man ikke kan \&quot\;lure\&quot\; kua ved å ta kalven med en gang. Den forstår utmerket godt at det er hennes nyfødte kalv man drar nyfødt bortover fjøsgulvet. Mange rauter jo etter kalven.

For meg virker det riktig å la de være sammen under råmelksperioden, men jeg har stor sympati med dere som sliter med 70-tallsfjøs uten plass til egen binge til kalven. Skal man la de gå sammen i fjøset må man bo i fjøset det første døgnet.

Men har man muligheten til det, er det helt klart det riktige å gjøre, mener jeg. Kyrne får slappet av bedre etter påkjenningen som kalvingen er, og de får ut etterbyrden mye fortere enn de som blir tatt fra kalven. Sjukdommer rett etter kalving er mye sjeldnere her etter at vi begynte å la dem gå sammen, er min erfaring.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

×
×
  • Opprett ny...