Gå til innhold

Kalvingsalder kvige


Gjest

Anbefalte innlegg

Har ein kryssningskalvkvige. 5050 NRFCharoleis. Den er født sent i september. men kunne tenke meg at kviga kalvet på sommeren og gikk ute med kalven ( har ikke plassegnet binge til ammekyr). Noen som har erfaring med kalvingsalder på kjøttfekviger? Er 20-21 mnd alt for tidligt? Har NRF kviger som har kalvet ved 22 mnd uten kalvingsvansker og mjelker godt. Tenkte å inseminere med Charoleis, noen andre tips?
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har ein kryssningskalv\\kvige. 50\\50 NRF\\Charoleis. Den er født sent i september. men kunne tenke meg at kviga kalvet på sommeren og gikk ute med kalven ( har ikke plass\\egnet binge til ammekyr). Noen som har erfaring med kalvingsalder på kjøttfekviger? Er 20-21 mnd alt for tidligt? Har NRF kviger som har kalvet ved 22 mnd uten kalvingsvansker og mjelker godt. Tenkte å inseminere med Charoleis, noen andre tips?
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Alder betyr mindre enn tilveksten. Har du hatt dårlig foring og tilvekst holder nok dette hardt, men har du gjort jobben fra den ble født, så er ikke dette noe problem. Spesielt ikke når den ikke skal være i melkeproduksjon. Sjekk med noen som har peiling på vekt ved ins./tilvekstkurve, og se åssen den ligger an pr i dag.
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Forer kalver\\kviger godt. NRF kvigene mine er helst i litt for godt hold. Dei ligger godt over på vektkurven som Tine anbfaler.

Eg tror også det er stor fare for kalvingsvansker ved så ung alder uansett og Charoleis har jo itillegg litt tyngre kalvinger enn andre. Så tar nok sikte på kalving ved 32 mnd, så får kyr og kalv heile sommaren ute.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Bullseye_1

Vekt ved kalving, som nevnt, spiller en større rolle enn alder, fra et visst punkt i allefall.

Kan du ikke inseminere a med Angus eller Hereford da?

 

Man regner 60% av voksenvekt ved inseminering/bedekking.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest camaro_1

Avgjørelsen du er inne på der er nok fornuftig.

Da får du ei bedre kvige når hun får litt tid på å utvikle seg.

For noen år siden hadde jeg noen kryssningskviger (NRF/Lim/Cha)jeg ikke visste helt hva jeg skulle gjøre med.

Syntes de var litt for små til å bedekkes med Limousinokse slik at de kalvet ved 24mnd. samtidig syntes jeg det ble for lenge å la de vente 1 år til. Inseminerte de med Highland Cattle. Kalvet lett selvfølgelig. Ble temmelig overrasket over både tilvekst og slakteklasse jeg fikk på avkommene. Bare nevner dette som en mulighet. Tross alt bedre enn å gamble med ei ung/lita kvige.

Jeg har valgt å legge meg på innkalvingsalder på 30-36mnd. Synes det fungerer best.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Bullseye_1

Kanskje du vil fortelle mer om vekt og klasse på de dyra, camaro?

 

Du får jo litt større voksne kuer, når du haler ut kalvinga til 30-36 mnd alder.

Veit at mange (flertallet?) i Storbritannia med Charolais, Limousin og South Devon venter med kalvinga til nettopp 34-36mnds alder.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Magne_1

Hei.

Det vil jo koste meget i forutgifter å ha kvigene gående i ett år ekstra innen kalving. Jeg vil tro at det er bedre økonomi i å inseminere kvigene med en lett kjøttferase evt. Limousine som også skal gi lette kalvinger. Størrelsen teller mer enn alder når det gjelder innkalvingsalder.

 

mvh magne

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest camaro_1

Bullseye, du spør etter slakteopplysninger.

 

Siste kryssningsokse var slik. Far Highland Cattle og mor 50%Lim/NRF/Cha. Fødselsvekt 32kg. Slaktealder 21mnd. sl.vekt 433kg. kl.U/3-

Hadde 3 Limousinokser i samme sending. Slaktealder 16-17mnd. sl.vekt 400-430kg. kl.E/2 i snitt.

Oksene ble foret på silo, litt høy og 3-4kg valset korn.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Bullseye_1
Wow, også med Highland som FAR! 433kg og U 3-. Hadde aldri drømt om at man kunne dra med seg en okse med 50% Highland til sånne vekter og at´n allikevel ikke ble feitere enn 3-. Grattis med bra resultat på Limousinoksene også. Så store du har dem? Blir ikke de siste kiloene dyre? Bruker du muligens bare bygg, eller kjører du en blanding? Ikke noe sildemjøl eller noe annet?
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest camaro_1

Jo kryssningsoksen burde vært slaktet tidligere men han her var veldig spesiell og var en \&quot\;attraksjon\&quot\; for barn og voksne som kom på besøk.

I Sverige er denne blandingen mye brukt: 40% bygg,30% havre,20% hvete og 10% erter. Prøver å følge denne.

Leverer Limousinoksene til Limousin-Unik. De har litt høyere vektgrense og på disse oksene lønner det seg å fore til denne vekten.

En årsak til resultatene på limousin er at jeg har drevet med inseminering i en del år og har bla. vektlagt melkeegenskaper. Kalvene får bra avvenningsvekter.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Bullseye_1

Ja, det må vel være unntaket det der =) Aha, du leverer til LUN ja. For en avtale dere har fått til der! (Forundres stadig over at Hereford, som er landets største rase, tilsynelatende ikke har på plass en avtale som sikrer merbetaling som monner)

 

Kjenner til den miksen ja. Leste i nötkött for noen år siden om forsøk med en høyere andel hvete også. Har en kompis i Sverige (70-80 ammekuer) som kun gir bygg (korn som de sier i Sverige), men det greier seg fordi han kastrerer oksene.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

×
×
  • Opprett ny...