Gå til innhold

Galskap å starte med melkeproduksjon på nedlagt gård??


optimist

Anbefalte innlegg

Ønsker å ta over familegården,   her ble driften avsluttet for 10 år siden.   Melkekvoten solgt.   Driftsbygninger er ikke funksjonabel. Så her må det til med nytt bygg.   Har lett stelt jord, ca 150 mål, samt har nabogården for  å leie jorda der, ca  130 mål.  Fin jord.    HAr også tilgang til mere jord i umiddelbar nærhet.  

MEN,  Er det noe mulighet for mitt prosjekt,  å starte helt i fra bar bakke, begynne med nytt bygg for melkeproduksjon,  samt og ammeku.

Jeg må  kjøpe kvote og dyr,  investere i en del redskap, men noe kan jeg gå i felles leie med. Jeg har pr i dag en sikker jobb som mekaniker, men ønsker å ofre denne, tilfordel for landbruket. Vet jeg ikke får bedre betalt,  og maange lange og hektiske dager.  Men det er dette jeg ønsker, drive videre gården som mine forfedre bygget opp.   MEN, er dette realistisk, å starte helt i fra grunnen av? Evt forslag om hva jeg bør gjøre.

Det sies at rekruteringen til landbruket må styrkes,  men det er jaggu ikke lett å komme inn i det..  Og usiker på hvor Tine vil og..Vil de reduser ned bruk kraftig, og la de som har stor produksjon få mere??

Det må også sies at jeg er i samtale med en som skal legge ned  driften,  og håper å få ta over kvote og dyr her.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg må si at helt til jeg leste den siste setningen din, så kjente jeg litt på at det der var dødfødt.
Det er vel ingen som tør påstå at det vil være enkelt, men det virker det som at du er inneforstått med.

 

Det er kommer til å være ekstremt kapitalkrevende å starte helt med blanke ark, selv om du får tak i besetning og kvote fra vedkommende du snakker med.
Nå kjenner jo ikke jeg økonomien din, så det må være opp til deg å avgjøre og det tipper jeg du har tenkt mye på.
Uansett, ville jeg ha alliert meg med noen gode tallknusere, som kunne sett litt på hva kalaset kommer til å koste deg, samt at du faktisk har litt igjen til salt i såret når alle har fått sitt.

 

Melkeproduksjon er vel den jevneste produksjonen, som du selv påvirker inntjeningen mye med, med å gjøre små grep. Det er ikke rakettforskning å få til en god bessetning, det tar litt tid, samt en god produksjon. Akkurat nå er jo ammeku veldig i vinden, med underskudd på kjøtt og gode tilskuddsordninger. Men man skal ikke satse alt for mye på at slike ordninger varer inn i solnedgangen. De siste årene viser jo at endringene kommer raskt og brutalt.

 

Jeg for min del, hadde nok vurdert å startet opp med ammeku og blitt flink på det, samtidig som jeg kunne fortsatt med mekanikerjobben, men det er helt klart ingen facit!

Uansett, kult at du vil satse, vi som lever av å selge bøyde rør og anna i-mek utstyr liker slike som deg!   :-D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det som kan være mulighet er å inngå samarbeid med den bonden som legger ned. Det vil begge spare på. Hvis han selger deg dyrene og kvoten vil han måtte betale mesteparten i skatt mens du må finne kapital til dette. Få noen eksperter til å se på dette, kanskje fiktiv samdrift, leieavtale eller lignende kan fungere. Ihvertfall betyr det i praksis at du får et lån fra tidligere bonde på dyr og kvote, så betaler du ned årlig. Da vil tidligere bonde slippe et voldsomt skattepress og du trenger ikke å låne penger til dette.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Anonym

Du bør få hjelp til å lage en driftsplan av noen som kan dette. Landbrukstjenesten, rådgivere etc. De vil nok ganske raskt se om det er realisme i det. Enhver finansieringsinstitusjon vil dessuten kreve dette for å overhodet lukte på prosjektet ditt.

Tror nok jeg ville satset på noe som er mindre kostnadskrevenede enn akkurat melk, om jeg skulle startet fra null. Det er blytungt å komme i gang økonomisk sett med driftsbygning, kjøp/leie av kvote etc. Kjøttproduksjon, kanskje med en mer hardfør rase som ikke krever så voldsomme fasiliteter vinterstid, er nok det enkleste. Ammeku er jo i vinden akkurat nå.

Vi gjorde forsåvidt dette selv for et par år siden, med sau på en gård det ikke har vært drift på et drøyt tiår. Vi var heldige og kunne bruke driftsbygning som den var og hadde traktor og det nødvendigste på gården fra før. Startet i det små med en liten og god besetning og bygger oss gradvis oppover. Nydyrking, ombygging/utbygging av driftsbygning etc. Privatøkonomien må tildels dra lasset når det kniper og det tar mye av fritiden når alt skal gjøres på siden av full jobb.

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Anonym

ja, har fått laget driftsplan, og Tine er godt inni det.      Men krevende å få tak i kvote.   Men har nå siste uken fått tak i en buskap til, samt kvote.  Så det er håp;P

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

×
×
  • Opprett ny...