Gå til innhold

Effekt av fullfor?


Gjest

Anbefalte innlegg

Hei!

vurderer fullformikser med tanke på øke grovforopptak og redusere kraftforkostnader ved å blande flere mikser og er billigere kraftfor i en grunnmiks. Miksen skal brukes til melkekyr. For å forsvare arbeid og investering i slik utstyr må jeg ha en effekt av "miksing" i økt liter melk og tilvekst. Samt muligens andre effekter. Det er vanskelig å finne noe erfaringer eller forskningsrapporter på dette fra inn og utland. Er det noen der ute som har gått over fra tradisjonell norm foring til blandaforing med grunnmiks og ekstra kraftfortildeling i robot/stasjoner som kan si noe om effektene? Er også interessert i erfaringer med mikser. Tenker vertikal mikser på grunn av bruk av mye rundball. Tenker da stor vogn og blande annen hver dag eller mindre stasjonær mikser og blande hver dag. Kan noen si noe om dieselforbruk og hva dere gjør når dere mikser rent praktisk hadde det vært interessant! Oppskrift på en knallgod grunnmiks er heller ikke forakte, men det er vel ofte slikt folk vil holde for seg selv ? Mvh Einar.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nå må det jo sies at jeg er bittelitt farget av å drive å pushe GAE miksere, blandt mye anna.

Men om jeg prøver å se bort fra det, så er all praktisk erfaring, at det gir god effekt med å gå over til fullfôr.
Den enkleste utgaven av fullfôr, er jo rett og slett å blande flere typer rundballer. Da oppnår du en homogen masse og et godt kutteresultat. Effekten av det er betydelig mindre fôrspill og bedre fôropptak, i forhold til om du legger inn hele rundballer eller kjører det igjennom en kutter.
Nå er jo ikke en blander en mirakelmaskin, så den lager desverre ikke gull av myr.

Med tanke på mer melk i tanken og tilvekst, så må du jo regne på totalen, hva koster grovffôret ditt, kontra det å øke på med kraftfôr. Uansett, så vil jo ikke kyr og okser trives veldig godt på kun kraftfôr, så da må det uansett noe grovfôr til. Min personlige mening er at man vil ha god nytte av en mikser av noe slag, bare i det å kunne mikse rundballer, om man samtidig tilsetter, salter, mineraler, volumfôr og kraftfôr, så er jo det en bonus.

Jeg mener at stasjonære blandere er vegen og gå, men som alltid er det ikke to streker under et slikt svar. Det er jo mange spørsmål som melder seg, hvor mye strøm har du, har du kjørbart forbrett eller ikke. Kan du klare deg med en traktor, eller må du binde opp to traktorer under blanding osv.

Uansett, tettheten av blandere begynner å bli frisk i kongeriket Norge og det er sikkert noen i nærheten du kan høste erfaringer fra. Både med tanke på traktormontert utstyr eller stasjonært utstyr. Samt forskjellige typer distrubusjonsutstyr.

Om du ønsker informasjo om GEA sine produkter, er det bare å sende avgårde en epost, så skal vi ordne det for deg.

 

post@rlteknikk.no

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har ikke fullfor selv, men har flere kolleger i området her som går for det. Litt forskjellig konsept, alt fra bare å blande forskjellige grovforkvaliteter, til gjennomført fullfor. Felles for alle de jeg kjenner er at de er veldig fornøyd, sier de i hvertfall.... Tror vel den beste gevisten du har med mixer er å få blanda rundballer for å få så homogent grovfor som mulig. Spesielt om årets avling ble både det ene og det andre, eller du har tilgang på ulike avfallsprodukter fra industri, f. eks brød du vil lure inn i rasjonen. En mix vil da gi roligere dyr, og mindre stress i forbindelse med fôring. Har du ambisjoner om å blande en god fullfôrmix er det veldig krevende, og krever massevis av foranalyser, innkjøp av allverdens typer kraftfor, melasse, halm  osv.  Du må ha full kontroll på det du blander, ellers lager du noe helt annet enn det du tror, og da er vel hele vitsen borte? Har selv  en serigstad exact-feeder og takutlegger/bandforing. Forer automatisk hver 2. time, og "blander" fôret ved å legge i rundballer annenhver/tredjehver på matebordet.  Jobben med fôrhåndtering utenom transport, tar  ca 10 min hver dag, og består i å fylle på med baller på matebordet. Med godt grovfôr fungerer dette helt glimrende. Har selv litt  lyst på mikser, men har for min del konkludert med at det kun vil gi meg større kostnader både til investering og drift, samt  mer arbeid pr dag. Det kan også oppstå en del utfordringer med kutrafikken i robotfjøs med fullfôr. En av fullfôrgutta pleir å si" hvis du ikke er interessert i fôring skal du ikke ha fullformikser"  Siden jeg ikke er nevneverdig interessert i arbeidsoppgaven "fôring" men bare er opptatt av å gi kyrne mine så mye som mulig av det beste fôret jeg kan skaffe, med minst mulig arbeid, er valget for meg  lett! ;-)  Mulighetene for økt ytelse kan vel være der, men om du fokuserer på å dyrke/høste topp grovfôr til melkekyrne tror jeg gevinsten er minimal. Jeg holder meg i hvertfall helt i landstoppen på ytelse helt uten mikser.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

hei!

takk for svar og nyttige erfaringer! Det blir et spørsmål om det lønner seg og bruke tid, penger og energi i å blande miks kontra å bruke tiden inn som ekstra innsats på dyra og spesielt på enga ja. Samtidig så er det ikke mye som skal til for at det skal lønne seg å blande fullfor, finner likevel svært lite forsøk eller rapporter på fullfor/blandaforing kontra tradisjonell normforing der metodene blir satt opp mot hverandre. Det handler kanskje like mye om å ha en god strategi på foring og om mål for grovforproduksjon, men så er det om kombinasjonen med fullfor og tillegsforing kan gi det lille ekstra. Finnes det noen gode artikler, referanser eller forsøk på dette i Norden som er verdt å ra med seg?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ikke at jeg har peiling, og ikke erfaring heller, men jeg prøver meg ut på tynn is likevel. Hvis du har løsdrift så har du sannsynligvis en stor binge med alle melkende kyr i. Hvis det ikke er samme foret på hele forbrettet ved den bingen så vil de lavest rangerte kyrne være nødt til å nøye seg med det dårligste foret. I teorien skal du kunne løfte de dårligste/lavest rangerte dyrene med fullfor, forutsatt at det er løsdrift. I fjøset hos meg, der jeg forer med minilaster, ser jeg at halve forbrettet er sleika rent, mens den andre halvdelen nesten ikke rørt hvis jeg forer med to forskjellige rundballer på en foring, og at de lavest rangerte dyra må ta til takke med det som blir igjen. 

En annen ting er jo kvaliteten på maskinene, en vanlig forutlegger kan vel ikke måle seg med en vertikalmixer, vil jeg tro. Dette utstyret skal tross alt fungere hver dag også. I lengden blir det kankje ikke så kostbart med mixer kontra forutlegger.

Interessant når Batmal 60 skriver om brukere med fullfor:"de er veldig fornøyd, sier de i hvertfall...."  detter sier alle rundt her som har melkerobot også. Og John Deere traktor, McHale presse, Rapid såmaskin osv.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kjenner ikke til noen gode, vitenskapelige artikler vedr. temaet nei. Det er vel selgere av div. utstyr som råder grunnen!  Du må nok ut på bygdene for å snakke med bønder og se ulike løsninger i drift. Det er jo riktig det meste av det du sier Martinius. Det er jo som jeg nevnte når du er nødt til å fore med veldiig ulik kvalitet du virkelig kan ha en effekt av mikser.Så kan man kverulere litt å påstå at om de svakeste dyra får i seg bedre fôr i en miks, så vil de sterkeste selvfølgelig da få dårligere mat og dermed ete mindre. Vinningen går opp i spinningen! Du får nok roligere dyr og mindre stress, men totalt ikke noe større fôropptak.  Med mitt opplegg er nok hyppig, og dermed automatisk utforing en forutsetning, mens en miks kan utfores mye skjeldnere.  Har du bare perfekt grovfor blir det  jo ikke akkurat dårligere i en mikser, og vertikalmiksere er jo veldig enkle og driftssikre med lite vedlikeholdskostnader. Så finns det jo stadig   mange  30 år gamle rbk 1202 i daglig drift rundt om, så det er ikke noe dårlig konsept med en kutter heller! Ved valg av løsning må du i tillegg til driftssikkerhet vurdere:  Hva koster det? Hvor mye manuelt arbeid gir det? Må arbeidet utføres til faste tider? Og til slutt (hundre)tusenkronersspørsmålet: Hvilken gevinst/tap sitter jeg igjen med ved å velge det ene foran det andre?  Selvølgelig viktig å ta hensyn til hvilket fjøs du har og hvilke muligheter/begrensninger det i utgangspunktet gir.  Jeg kan bare vise til mine erfaringer i mitt eksisterende fjøs, og viser gjerne bort mitt anlegg:-)Hele poenget mitt er vel egentlig at vil du ha økt ytelse på kyrne dine må du tenke først og fremst på å dyrke godt grovfôr og ellers ha stålkontroll/kompetanse på foring og stell. Ingen avvik i rutiner og oppfølging. Hvis du føler opp dette kommer produksjonen uavhengig av fjøstype og fantastiske tekniske løsninger. Ingen quickfix i å investere  6-7-800.000 i mikseranlegg og fullfôr. :-) Mikseren  er vel som en datamskin, det er lett å la seg imponere av det som kommer ut av den, men man må huske at om man putter søppel inn, kommer det søppel ut ... ;-)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Leif Harbo

Hei. Har masse erfaring og tanker om dette.. men gidder ikkje skrive det er.. litt omfattende.. velkommen til ein prat. 95031724.

Vi driver enkelt og effektivt med 200 storfe. Eg selger ingen produkter, men kjenner meg veldig igjen i tankerekka di. Har brukt ffvogn i 7 år, blander 3g og veke.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei, er ganske ny med fullfor sjølv, og ikkje alltid like lett å sile blant alle meinangane der ute.

Batmal 60 og Martinus 2.0 har mange gode poeng.

Eg vil sei at korleis fjosen din er, samt kva du ønsker å oppnå er det du må sjå på først. OG godt grovfor er aller aller viktigast.

 

Fordeler med fullfor er et jevnt for på forbrettet hele tiden, med like muligheter for alle til stort for opptak.

Ved å blande inn k.for vil man gjøre PH i vom mer stabil. I tillegg vil dette øke smakligheten og dermend øke grovforopptak.

I norge er det vanlig med K.for i robot og gjerne k.for automater i tillegg. Er dette nødvendig? Eg har ikkje k.for automat. Desse kostar jo 160 + tank/skruar.

Eg synes selgerane til lely og delaval er litt sånn ja takk begge deler ( dei reknar ca 2 automatar på 400 tonn kvote) Kuttar ein ut desse er det 350-400k spart + at man vinn 2 liggebåser.

Diskusjonen om fleire foringar i døgnet eller ikkje? Det viktigaste er vel at man alltid har for av god kvalitet på forbrettet, og ikkje lar kyrna ete tomt, men rensker og forer på ny.

Men eg kan godt innrømme at me likar foring, og skal ikkje komma utenom det. Forprøvar av kver slått høyrer med.

Mi meining er at fullfor tar tid, men med rett foring produsere kyrne greit, med lite problem.

Me blandar kver dag, annankver til gjeldkyr. Eg er nok redd at hvis me tar med utforing, blanding, så brukar me nok 1 time per blanding, dvs 1,5 time dagen(gjeldku annanhver dag)

Livet kommer ikkje med fasit!

Fordeler med traktor og vogn kontra fast er jo muligheten til bytte o.l

Du har sikkert forstått det allerede, men me har svarte og kvite kyr og grønn blandar.

Hvis du legg ut mailen din, kan du få kontakt info

E

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

takker for mange tilbakemeldinger! Vi har en utfordring med en siste slått som mangler struktur og ser muligheter i å blande inn denne med mer struktur for med en blander samt å blande inn ca 30 % av kraftfôret i en blanding. Hører fra en del at de har vogner som har gått lenge, billig og bra med relativt lite diesel forbruk på traktor. Stasjonære blandere er det mest av i Norge, men de koster mest i innkjøp og installasjon. En vogn gir muligheter for å kjøre ut å hente rundball, mens et stasjonær mikser gir flere muligheter for automatisering.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Synes E har noen gode poeng her, men hvor i alle dager får du det fra at en kraftfôrautomat koster 160 000 + tank og skruer???
Den selgeren som klarer å selge en kraftforstasjon for den prisen burde jo blir kåret til årets selger.

Men nok om det, nå som Keenan har kommet etter med vertikalblandere, så er det jo litt enklere å selge slike her på berget også!

Uansett, jeg tenker at du må prøve å definere behovet ditt ut fra de resursene du har på gården og så søke råd og erfaringer der du kan få disse. Det finnes ingen faciter her, men mange som har masse erfaringer å komme med!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Mulig jeg er sterkt farget av å ha vokst opp med en regnskapsfører til far. Men jeg ville nok hatt det svart på hvitt, eller rødt på hvitt i verste fall, om det er lønnsomt å binde mye kapital i slik utstyr.

Jeg tror det har mer å bety hva man putter opp i en fôringsmaskin, enn hva slags type maskin man bruker.

Jeg vet at i en av landets høystytende besetninger over 40 årskyr, blir det fôret med rundballer i en enkel TKS rundballekutter og kraftfôrstasjon.

Lave kostnader = penger i kassa. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har regna litt på hva som skal til for å betale utstyret og diesel/strøm og arbeid på en 45 årskyr. En må ha en effekt på ca 1,5 til 2 l/dag pr årsku på samme forbruk av formidler for at dette skal være så lønnsomt at det betaler ekstra arbeid med blanding osv. Har snakket med noen som ser tydelige effekter på okser med foring av miks av kraftfor og silo/rundball for og har økt tilvekst og redusert kraftforbruken. Spørsmålet er om en henter de 2 literne på melkekyrne... eller om en mer homogen kraftfor/silo blanding heller gir utgangspunkt for høyere kraftforbruk. Grovfôret er billig her og skulle gjerne fått produsert mer på det som basis! spørsmålet er jo egentlig om fullfor kan gi høyere foreffektivitet?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Viktig poeng det du har til slutt der - man må basere seg på de ressursene man har tilgjengelig. Dersom du har tilgang til billig og godt grovfôr så er du veldig heldig og har et godt utgangspunkt. 

Vet ikke om du har båsfjøs, melkestall eller robot? Men om du har robot, skal det være fullt mulig å klare over 10000 ekm pr ku med bare kraftfôr og rundballer. (NRF)

Man kjøper tross alt mange fôrenheter kraftfôr for de X antall tusen ekstra en fullfôrblander koster i innkjøp, drift, vedlikehold, arbeid etc.

Det er det man har igjen på bunnlinja som skal betale lønn og egenkapital som teller til syvende og sist.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Riktig! Vi har robot idag og nermer oss 10 000 i avdrått og er på leit etter om fullfor er veien for å ta det videre. Avlsfokus og fokus på graskvalitet er selvfølgelig viktig. Det jeg tror er at vi nermer oss en grense på kraftforbruk i forhold til vombelastning og at sånn sett fullfor kunne vært løsningen om vi skal øke avdrått videre. Men vi må bli mer foreffektive og bruke mer egenprodusert gras for at det skal være interessant.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Joda... Det er bare det at hvis du skal videre med avdråtten din og vil finne denne  økte avdråtten i fullfor må du nødvendigvis blande inn forskjellig lurium for å lage  et bedre fôr enn det grovforet du allerede har! Det blir jo da kraftfor og ulike konsentrater som jo også er kraftfor....   Fullfor er  genialt for å få ned kraftfôrprosenten ved å døpe om kraftforet i miksen til noe annet ;-)  Godt grovfor og to kraftforslag gir deg meget gode muligheter for optimal foring til en lavere pris og med mindre arbeid!  Produserer over 11.600 ekm for andre året på rad med kun rundball av gras og et kraftfôrslag. Både kyrne og bonden er fornøyd!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Artig å se at man lykkes med enkle metoder! :-) Jeg er ingen stor tilhenger av REMA 1000, men de har rett i at det enkle er ofte det beste.

Selv driver jeg i tradisjonelt båsfjøs og binger til kalver og ungdyr. Avdrått på rundt 8000 kg ekm. Aldri satset hardt på avdrått, da dette ikke har gitt mer penger i kassa mi. Målet bør alltid være å få ned kostnadene, men ikke slite seg ut på å ha det tungvint. Godt grovfôr og kraftfôr som passer produksjonen man driver, tror jeg er fornuftig. Maskinselgerne er ivrige og ofte dyktige, men det vi som styrer lommeboka.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er et poeng at det koster og kompensere godt grovfor med diverse lurium. Imponerende og få til 11600 på grovfor og et kraftforslag. Det er motiverende. Det viser at avl og grovfor nok er de viktigste forutsetningene og at en mikser kan gjøre nytte for seg om en kan nytte flere billige forslag. Rivere og miksere kan jo også bygges på bånd eller vogn foring for å fore ut fullfor eller gras automatisk flere ganger i døgnet. Er det noen som har noe forhold til om antall fôringer eller økt nyhetsverdi i fôringa gir økt avdrått eller andre fordeler ?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Som sagt er jeg på tynn is, og er selvfølgelig helt enig i at det aller viktigste er grovforkvaliteten. Det er nok kyrne her på gården også, siden de fant ut at de kunne melke mere da de fikk servert ballene fra i fjor.  Men, jeg ser nok på dette med mekanisering med litt andre øyne, siden jeg har jobbet som mekaniker. Ingen som stusser om du kjøper deg en ny traktor til en million, men kjøper du foringsutstyr til 700 000 så er man gal? Hva er det egentlig man bruker mest? Nå har man kanskje en traktor til 4-500 000 å bytte inn. så sånn sett er det sikkert mer fristende enn med ny forutlegger, for hvem vil egentlig betale noe som helst for en brukt forutlegger? Med med de besetningenstørrelsene som vi har i dag kan man ikke kjøpe en ordinær forutlegger å tro at den skal gå over 30 år! Man kan jo søke etter TKS her på forumet å se selv, det er ikke lystig lesning.  Må vel kalle dette for en avsporing, men at det blir billigere i lengden med forutlegger enn fullforblander er hvertfall ikke jeg så sikker på. Og det er mange dyre maskiner på en gård, hvorfor spare på akkurat foringsutstyr, som brukes hver dag?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest John-m gomo

jeg har 2 delaval mixere og båndforing, som forer 360 okser.Blander inn krossakorn kjøpt i runball, halm og 1.2.3. Slått rundballer...Jeg er overbevist om at dette ikke lønner seg.Hadde jeg bygget på nytt, så hadde jeg lagt pengene i ei enkel kraftforvogn og plansilo.Så hadde jeg kjørt inn snitta for med minilaster og toppa med vanlig kraftfor.Mixer er bra for å knuse rundballer, men slikt utstyr er for dyrt!Du kan heller bygge på fjøset for pengene, det gjir garantert mer cash i lomma!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

×
×
  • Opprett ny...