Gå til innhold

Diagnose


Gjest

Anbefalte innlegg

Har en "sykdom" i besetningen jeg ikke har sett før.

11 av kyrne har vært rammet siden sommeren, den siste i går.

Felles er at de er i 2-5 laktasjon, inntreffer på laktasjonsdag mellom ca 50-120.

 

Hendelseforløp:

Spiser bare 30-40% av tilgjengelig kraftfor i 3-4 dager.

Etterfulgt av en dag med 0-10% inntak av tilgj. kraftfor.

Redusert grovforopptak.

Vekttap mellom 50-80 kg.

Melkemengde redusert til under 10 liter/døgn.

 

Etter denne ene dagen med så å si nullinntak og ytelse går problemet over.

Kraftfor-, grovforinntak og ytelse peker oppover igjen.

100% kraftforinntak i løpet av 5 dager, nå er også vekten normal.

Melkeytelsen er mer eller mindre normal etter 10-15 dager.

 

Kyrne er undersøkt av flere dyrleger, ingen som kan si hva det er.

Foringsrådgiver vet ikke.

 

Jeg søker forebyggende behandling/foring. Noen som har hatt lignende symptomer som vet hva dette er ?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nei, møkka er normal.

 

Det er en mulighet, men logikken skulle tilsi at flere dyr hadde virusutbrudd samtidig om det finnes denne type smitte hos meg..

Så langt har bare en enkelt ku vært syk av gangen.

 

Hva gjorde dere for å få bukt med viruset?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har opplevd det samme de siste to vintrene. I fjor var kyrne i båsfjøset, og da var det minst en kvige som fikk redusert melkemengden resten av vinteren.

 

I år flyttet kyrne inn i ny robotavdeling. 2 kviger og en ku har hatt &quot\;sykdommen&quot\; i vinter. Vi har registrert at noen av kyrne har hatt feber helt opp mot 41-42 grader i korte perioder under sykdomsforløpet. Temperaturen har variert veldig mye gjennom døgnet under sykdommen. Også andre kyr har i samme periode hatt feber i korte perioder uten at det har gått ut over fòropptak og ytelse.

 

I vinter har kyrne spist kraftforet både i roboten og kraftforautomaten, mens grovforopptaket har vært lavt under sykdommen. Etter noen dager har kyrne begynt å spise normalt med grovfòr, og da har ytelsen økt raskt de neste dagene. Den siste kvigen med sykdommen fikk redusert melkemengden fra 40 kg til 21 kg. Er nå frisk og melker ca. 36 kg på den femte dagen etter bunnen på 21 kg.

 

Konklusjonen fra veterinærene er at dette trolig er et virus. Neppe veldig alvorlig, da kyrne stort sett kommer tilbake til normal produksjon i løpet av noen dager.

 

Vi har vel egentlig slått oss til ro med at dette er det lite å gjøre noe med så lenge det trolig er et &quot\;ukjent&quot\; virus.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Mye kr.for trapper du opp til? Hvor mye om dagen? Hvordan er holdet på kyrne når de kalver? hva forer du sinkyrne med? Hvordan er avføringa før de slutter å spise kr.for?

Er ingen ekspert, bare over snittet interessert i kyr :-)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Merkelege greier. Kan det vere at grovforet har for dårleg næringsinnhald slik at kyrne blir lite robuste og mottakelege for magevondt?

 

Har sjølv hatt problem med enkeltkyr som har hatt ein syklus med å ete godt med kraftfor, så tydelegvis ikkje tole kraftforet skikkeleg, ete dårlegare nokre dagar og kanskje slutte heilt og meir eller mindre reboote seg sjølv og kome i gong igjen før det heile gjentek seg så snart mjølkemengda og kraftorinntaket er på topp igjen.

 

Det eg har gjort då er å dele opp kraftformengda i fleire tildelingar per dag, slik at magen toler det betre. I tillegg sper eg på med tørrhøy, salt, kanskje ei bøtte med varmt vatn, kva som helst som kan få opp interessa for mat.

 

Etter at eg begynte med slike tiltak har eg ikkje hatt problem med slike kyr igjen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takker for respons, beroligende at dette ikke bare skjer hos meg.

Skulle gjerne hatt noe forebyggende likevel, men er det tilfelle at grunnen er virus må det kanskje bare gå sin gang.

 

-Ketose er avvist av dyrlege

-Vinterdysenteri er jeg ikke kjent med. Regner med dyrlege er oppmerksom på dette. Hva er symptomene?

 

olek: Starter på 4 kg, trapper opp 0,25 kg/dag. Går etter aut.ytelsetabell etter 20 dager. Maks 15 kg kraftfor pr 50 liter melk, ligger litt høyt nå, 28% i snitt.

Avføring er tilsynelatende normal.

Har Holstein, så velger bevisst å fore kvigene så de er ekstra godt i hold før kalving. Samme med sinkyr, heller for feite enn for tynne. Får samme for som melkerne:

 

.gmail: Alt er mulig, men har blandet etter samme oppskrift i snart 10 år, så rart utbruddet ikke kom før nå..

Blander 1,2 og 3 slått i fullforvogna, likt hver dag. Blander i halm og salt etter behov.

Det er et godt tiltak å dele opp kraftformengda som du sier, men det blir allerede gjordt. Maks tildeling er 2 kg/besøk, overskrides noe ved en viss melkemengde.

Enig, det er merkelige greier..

 

 

 

 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kan det være sur vom da? Gir du vanlig kr.for før kalving? Jeg har god erfaring med byggrøpp, 3 kg. Lite protein mye stivelse. Har i all hovedsak jersey, ser for meg de er mer lik holstein på holdet enn NRF, her er alle så du kan se ribbeina, mager i følge noen, men har aldri hatt melkefeber, svært sjelden tegn på ketose og ellers frisk og raske. Bruker konsekvent mineralboluser på sinkyr og drektige kviger, magnesiumtilskudd før kalving. Jeg tror det er sinkuforingen din som er roten til det hele, som med mye annet. Bruker du foringsrådgiver? Vet ikke hvor du holder til, men ikke alle som skjønner det er forskjell på NRF og melkeraser, så jeg bruker en dansk rådgiving som driver mye i norge og er svært fornøyd. Ei ku er ei ku om den står i flate danmark eller i ei steinrøys mellom fjellene i norge.
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kan ikke utelukke det, men litt rart jeg ikke har vært rammet tidligere år da..

Nei, jeg gir ikke kraftfor i det hele tatt før kalving. Gir kun mineraler i sinperioden, ingen form for kraftfor.

 

Kan godt være at sinkuforingen spiller inn, men trodde kanskje utslaget ville komme tidligere i laktasjonen da, eller kanskje gitt utslag som melkefeber? ..

Har ikke hatt tilfeller på denne &quot\;sykdommen&quot\; før ca to mnd. ut i laktasjonen.

 

Bruker foringsrådgiver fra FK. Har hatt dansk rådgiver tidligere, ikke helt fornøyd med oppfølgingen den gang. Ja, det er himmelvide forskjeller på å fore opp Holstein kontra NRF.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Anonym

Javisst. Understreker at dette er kun av egen erfaring, ikke noe vitenskapelig som ligger bak.

Når NRF kyrne fikk fri tilgang på grovfor hos meg følte jeg de ble litt for feite i sinperioden, de forble også for feite i påfølgende laktasjon.

Etter overgang til Holstein har jeg sett det gjelder å få både kviger og sinkyr så feite som mulig for å få fint hold på de lenger ut i laktasjonen. Ser at dersom de har &quot\;normalt&quot\; hold ved kalving, taper de seg etter noen uker, og blir litt undervektige. De har da vanskelig for å hente seg inn til normalt hold igjen før neste sinperiode. Vektmålingene hos meg bekrefter dette.

Har gjordt noen forsøk for meg selv ang. kraftfor til sinkyr de siste ukene før kalving. Ser at kalvene har lett for å bli for store, med påfølgende kalvingsvansker. Gjelder begge raser.

Gir derfor ikke kraftfor til sinkyrne. Dette er også bare basert på min egen erfaring..

 

Spennende dersom du har andre erfaringer som virker.

Gir du også fri tilgang på grovfor?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

×
×
  • Opprett ny...