Gå til innhold

Serigstad vs TKS rundballekutter


Gjest

Anbefalte innlegg

Hei.

Trenger en rundballekutter som er driftssikker med minst mulig driftsstans. Tenkte og fylle den med en tanco rundballedeler, Går dette fint med tanke på fastkjøring?

Hva ville dere valgt av TKS eller Serigstad? Har hørt att Serigstad kutter bedre, men større kjangs for fastkjøring.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vi hadde Serigstad før men gikk over til TKS og det har vært som en drøm. Med Serigstad så hadde vi havari mange ganger for vinteren (håndterte dårlig tæla rundball), TKS har vi bare skiftet noen kulelager som man må regne med etter så lang tid bruk siden 2004 og 600 rundballer i året. Mulig Serigstad har forbedret seg kraftig men kan så absolut andbefale TKS.
Lenke til kommentar
Del på andre sider

har du ikkje kutting, så vil eg anbefale tks. har sjøl serigstad fra 2010, og har ikkje hatt no problemer utanom med eit parti rundballer som var presset uten kutting.

det som skjer er at det går heilt fint mens bunten er stor og rund, men når det blir igjen den stjærneforma kjærnen som blir lett, så blir den med knivene på nederste trommel, og kjiler seg fast mellom øvre og nedre trommel, og det er et helvete å få laust at! (hadde ikkje kvasse kniver da) veit ikkje åssen det vil gå med bunt som er kløyvd, men langt, seigt gras vil nok sætte seg mellom trommlene. hadde sikkert gått bedre med nye kniver...

men med kuttepresse, så er serigstad raskere enn tks på å ha gjennom ein ball.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Løs masse er vel ingen problem men om det er to frosne biter tror jeg det er bedre å la være å kløyve rundballen muligens. har aldri kløvd rundball har hatt rundballer fra presser med 12 til 23 kniver og halmbunter uten kutting, bunnbelte har justerbar hastighet og tror derfor det er liten hensikt å kløve runballen i to. Har merket meg at om jeg legger rundball i når det er igjen litt mye kan runballen få stor fart bakover og har hørt om tilfeller der luka bak blir ødelagt. Personlig ville jeg ikke kløvd rundballen.
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Pussig at noen har så dårlig erfaring med Serigstad. Under den ekstreme frostvinteren 2010 i Troms fikk vi virkelig se hvordan kutterne taklet frossent fôr. Opplevde Serigstad RBK 1202 og TKS K1 i to fjøs ca 2 kilometer unna hverandre, samme rundballer, like frosne. Vi holdt på å drepe TKSen. Løsninga ble tilslutt å tine ballene ved å varme opp en garasje (noe som kom tydelig fram på strømforbruket), og dessuten legge ballen i kutteren og la den stå inne i fjøset til neste fôring.

RBKen havarerte ikke, gikk uansett. Men når ballene var skikkelig steinharde klarte ikke knivene å høvle av noe særlig, så da måtte man hjelpe til med å snu ballen slik at kutteren fikk noe å jobbe med. Om RBK i dag er annerledes, skal være usagt. Den aktuelle kutteren er 1992-modell. Har ikke opplevd at graset kveiler seg på tromlene. Det kan derimot rundballenett eller -tråd (for dem som bruker det) gjøre.

 

Nå sies det at TKS K2 skal være bedre til å ta frossent fôr.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest strilen_1

det att eg vil kutte ballen er fordi tanco`en er så god til og få av plasten med\;) tenkte kansje det var en fordel da ballen ikke vil rulle? Har ikkje behov for hurtighet, heller kutting. samtidig så jeg ikke vil ha fastkjøring:) Vanskelig valg, men hjelper mye med brukererfaringene deres

!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har ikke erfaring med TKS, men Serigstad 2012 mod. Den kutter alt som det skulle vært smør, så lenge knivene er kvasse!

Rundballer uten kutting av sen førsteslått går fint, frosne fuktige baller, helsæd, oppdelte tørre baller.

Jeg bruker 2-3 baller per dag, skulle jeg kjørt gjennom det dobbelte eller mer er jeg i tvil om serigstad er tingen, den krever kvasse kniver, og jeg sliper de ganske ofte for å få kutta foret skikkeli. Også er den litt i minste laget for store baller, da det detter ned rester bakom kutteren.

Men etter det jeg har hørt av andre, ville jeg ikke bytta den i en TKS.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er antakelig ikke noen spesielt god idè å kløyve ballen først. Nettopp fordi ballen SKAL rulle, da fungerer kutteren best. Når det ligger en halv ball mot trommelen risikerer man at knivene graver seg inn i fôret og lager et hakk slik at den bare blir liggende. Da må man ta ballen ut og snu den selv, slik at kutteren får tak i den. Har opplevd det selv, særlig når ballene er frosne. Mangelfull rulling kan også være et problem hvis ballene er ovale, noe som lett kan forekomme hvis graset er vått, og ballene lagres liggende på jordet (jada, veit at man skal fortørke, men det er fordundre meg ikke så enkelt bestandig).
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei!

Kan ikkje sei noko om TKS, men her er mine erfaringar med Serigstad:

 

Vi har en serigstad 1202 som er ca 12 år gammal. (kjøpt brukt)

Maskina er veldig fin, og driftsikker så lenge bunnbeltet blir holdt stramt nok. Har sett litt på den nye flexifeed, og det er en del forbedringer som eg vil tru er fine. blant anna dører utanpå reimane i staden for dei store lause sidedeksla på 1202, samt inspeksjonshol på sida for å kontrollere stramminga på bunnbeltet. Trur også den har litt breiare kammer. Har hatt situasjonar med sammentrykte ballar som nesten ble for breie for kammeret.. Vi brukar den både til rundballar og silohiv og begge deler fungerer heilt fint.

Køyrer vår 1202 faktisk på 25A sikring noko som går heilt fint så lenge en er påpasseleg med å reversere bunnbeltet så hovedtrommelen roterer fritt ved oppstart.

 

Uansett så er det effektive maskiner, og runballedeler vil eg tru er en unødvendig ekstrakostnad. runballespyd fungerer heilt fint! :)

 

mvh Sigve

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 måned senere...
Gjest Perska_1

Følger opp denne tråden.

Har en gammel Serigstad RB1202. Hva er forskjellen mellom den og den nye modellen fra Serigstad?

 

Hva er forskjell mellom TKS K1 og K2?

 

Mine erfaringer med 1202:

 

Hvis rundballene er passe våt og ukutta funker den utmerket

Hvis rundballene er frosset og runde fungerer de utmerket

Hvis rundballene er våte og ovale går ballen ikke rundt og kiler seg

Hvis rundballene er ukutta og tørre (nærmest høy) kiler høyet seg fast under fingrene på øverste trommel og er et helvete å få løs

Hvis rundballene er oppkutta og ikke frosset, ryr de fra hverandre og gjør at ballen ikke går rundt og kiler seg.

Hvis jeg putter en lang firkantball kiler den seg

 

 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

×
×
  • Opprett ny...