Du er her

Anonyms bilde
Gjest
melke kua bakfra???

Er det nokon der ute som har noko kjennskap til ein melkestall der ein melkar kua bakfra? Meiner å ha sett bilde av dette ein gong, men hugsar ikkje kva stallen heiter. Er interessert i allt kring dette tema; erfaringar, rykter og sanningar.

Gaute_1s bilde
Gaute_1
Logget av
Innmeldt: 23.09.2008
Re: melke kua bakfra???

Noen som har peiling på hva som er mest effektivt med 1*8 paralell kontra 2*3 tandem? Tenker da på total melketid i grava...

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: melke kua bakfra???

Kommer ann på opplegget rundt melkinga, om du vil ha dødtid til å gjøre andre ting eller om du melker når du melker og vil bli ferdig med det.

Raskest melking er helt klart 2*3 tandem da du har kontinuerlig mating inn og ut av kuer og har noe å gjøre hele tiden.

kjellp_1s bilde
kjellp_1
Logget av
Innmeldt: 23.03.2009
Re: melke kua bakfra???

har en 2*3 tandem. Brukt den i 3 mnd\'\'\'\'ar no. Dyreflyten er byrja å bli ok, og då greier eg å melke ca 500 kg melk i timen. Dette tilsvarar ca 33-36 kyr i timen. (Alt etter om det er morgen- eller kveldsstellet)

I følge reklamen til Delaval, skulle det vere ein kapasitet på 40 - 50 kyr i timen. So enten so jobbar eg for seint, eller so melkar Delavalkyrne lite pr melking.

Men ellers godt fornøgd med tandemstall. kjøpte tandemstall pga godt tilbod kontra kjøp av robot. Det vil også vere betydeleg mindre vedlikehalds/drifts-kostnader på stall vs robot.

Gaute_1s bilde
Gaute_1
Logget av
Innmeldt: 23.09.2008
Re: melke kua bakfra???

oki! Har vært å målt og en 2*3 går ikke inn i lengden da jeg ska bygge om og ikke bygge nytt. Men kan få plass til en 2*2+1 tandem.

Noen ulemper med en plass på tvers?

Jeg syns tandem fungerer bedre da man kan begynne på ny ku umiddelbart etter endt melking, istede for å vente på siste. Er planlagt med paralell i dag da den passer lettere inn i ombygginga og jeg tenker brukt stall og da er tandem lettere å få tak i. Men må jo få plass og:-)

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
melke kua bakfra???

Er det nokon der ute som har noko kjennskap til ein melkestall der ein melkar kua bakfra? Meiner å ha sett bilde av dette ein gong, men hugsar ikkje kva stallen heiter. Er interessert i allt kring dette tema\; erfaringar, rykter og sanningar.

Nøkland_1s bilde
Nøkland_1
Logget av
Innmeldt: 13.04.2009
Re: melke kua bakfra???

jeg tror stallen kalles paralellstall, og den er godt egna for mindre fjøs. så langt som jeg veit finnes den ikkje her i Norge, men den er utbredt i utlandet. eit rykte seie at det er lettere å molke kyra bakfrå, og det vil jeg tru, siden det ikkje kjeme noen bein i vegen når ein skal vaske og hekte på. stallen fungerer på samme måte som fiskebeinstall, bare at kyran står med mage mot mage. Den hadde vore interressant for de som bygger om de gamle båsfjøsa og har begrensa plass.

Magne_1s bilde
Magne_1
Logget av
Innmeldt: 23.09.2008
Re: melke kua bakfra???

Stallen heter \&quot\;Side by Side\&quot\;.
Finnes to typer, den ene med sideutgang mens den mest effektive har \&quot\;fast Exit\&quot\; hvor frontbøylen løfter seg opp sli at alle kuene kan gå ut samtidig. Enkelte f.eks Boumatic sin, svinger frontbøylen rundt og skyver de siste kuene ut av stallen, men Boumatic`en er DYR og egner seg best til større bestninger 200++

Mindre plass? Stallen er kortere ja, men trenger mer bredde.
Melket selv 120 kyr i en 2x8 Stangko på
omkring 1,5 time (+,-) i Danmark fast annen hver helg.
Har også melket i SAC sin, men begge er stort sett like. Nytt på begge er at man kan utløse melkesettet for påsetting med kneet.
Synes stallene fungerte veldig godt, især den korte gåavstand som gjør at man bli mer effektive.
Ulempen er hvis kyrne driter og at man kun ser bakenden av kua, (dårlig oversikt).
Personlig mener jeg at stallen er en god løsning, men man bør ha 50++ kuer får å kunne utnytte en slik stall. Ved normal norsk bestningstørrelse, er tandem el. fiskebeinstall et bedre alternativ.

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: melke kua bakfra???

Jeg har mjølka bakfra en gang, riktignok i mjølkekarusell, men kan ikke tenke meg at forskjellen på dette, og fast stall er så altfor stor.

Mitt personlige inntrykk er at for kuene sin del, er mjølking bakfra verre enn fra siden. Man står rett bak kua, med en skjerm for å skjerme for møkka, og dermed ser man bare beina til kua. Hun ser tilsvarende lite av deg, og samtlige kuer får en refleks i det man begynner å vaske. Bortimot halvparten sparket, eller sto urolige. I tillegg var det ikke alltid at kuene sto med beina i riktig posisjon for å sette på.

Men effektiviteten, som Magne sier er jo et pluss. Om det totale plassforbruket ikke blir mindre (syns dette høres merkelig ut), vil en slik mjølkestall virke mindre og mer kompakt. Hvis du feks har en tandemstall med 2x8, vil grava være bortimot 20 meter lang, mot rundt 8 i en parallellstall(?)

NOR_1s bilde
NOR_1
Logget av
Innmeldt: 04.07.2009
Re: melke kua bakfra???
Vegard_1s bilde
Vegard_1
Logget av
Innmeldt: 23.09.2008
Re: melke kua bakfra???

Parallellstall eller \&quot\;side by side\&quot\;, kjært barn har mange navn. Jeg veit i alle fall om en slik stall i Norge, er en forholdsvis liten en det da, en 1x4 med sideutgang. Tror brukeren er fornøyd med den.

Jeg er enig med både fordelene og ulempene som blir dratt fram her. Når det gjelder kontakt med dyra er jo tandemstallen suveren da, kua ser deg, og du ser hele kua. Kan gjøre mange viktige observasjoner da. Tandem er etter hva jeg erfarer mest aktuell opp til ca 40 kyr, etter det tar andre løsninger, som fiskebein og parallell over, evt. karusell for de helt store besetningene da.

Jeg tror det er relativt lite aktuelt med en 2x8 tandem Robert, blir alt for lange gåavstander, og alt for plasskrevende løsning. Den største tamdemstallen jeg har vært borti er en 2x4, og den var mer enn lang nok den. Skal man absolutt ha tandem, og har mange kuer, tror jeg man like gjerne kan gå for en 2x3+1 (ei ku \&quot\;på tvers\&quot\; foran eller bak), man har nesten samme kapasitet som en 2x4 og mindre gåavstand. Selv melker jeg i en 2x8 fiskebein, og er veldig overraska over hvor greit det går å melke aleine. Før jeg begynte med den trodde jeg 2x6 var mer enn nok for en mann, med det er helt ypperlig kuflyt og veldig arbeidseffektivt med 2x8. Man tar greit opp i mot 60 kuer på en time effektiv melking (klargjøring og vask foruten) i en slik stall - og det mener jeg er effektivt nok. Man skal da og ha tid til å observere og \&quot\;pleie kontakt\&quot\; med kua, som jo uansett melkestall-løsning er den helt store fordelen med å melke selv, i alle fall slik jeg ser det.

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: melke kua bakfra???

Me har ein 2*3 tandemstall, det er ein De Laval stall, den er fra 1990.
Den melker me 85 kyr i nå.
Bruker ca 2,5 time om morgonen, å ca 2 timer på kvelden.

Magne_1s bilde
Magne_1
Logget av
Innmeldt: 23.09.2008
Re: melke kua bakfra???

Må væl snart bli melkerobot på deg nå, Terje?

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: melke kua bakfra???

Tja.

Me må ha 2 roboter da.Me har ein kvote på 730 tonn, me er 2 stk som bytter på å melke, ei på morgon, han andre på kvelden.

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: melke kua bakfra???

Vegard: Joda, er klar over at 2x8 tandem er stort, men det var ment som et eksempel for å få fram poenget mitt...

Magne_1s bilde
Magne_1
Logget av
Innmeldt: 23.09.2008
Re: melke kua bakfra???

Terje: Er en \&quot\;dum\&quot\; størrelse du har på besetningen da en robot sansynligvis bli for lite, selv om DeLaval hevder at deres robot klarer over 80 kuer med Feed First, men ikke vet ikke helt jeg.
Kryss inn litt Dansk Holstein,
så du passerer 10t grensen i ytelse, så kan det bli robot :)

Vegard_1s bilde
Vegard_1
Logget av
Innmeldt: 23.09.2008
Re: melke kua bakfra???

Jeg har ikke hørt om en eneste robot som har fungert på mer enn 60 kyr jeg. Men er dansk holstein like dårlig som all annen holstein Magne?? I så fall ville jeg holdt meg langt unna...

Personlig syns jeg robot har blitt litt vel overfokusert i det siste. Jeg er klar over fordelene den KAN gi, men det er veldig få som utnytter de. Den er vel lite annet enn dyrekjøpt fritid for veldig mange... Og hvor mye tid sparer du egentlig? Du må jo likevel skrape båser og fore / fylle opp formagasin for forvogna. Og så har du en god del besetningsobservasjoner du må gjøre utenom når du har har robot, kontra å melke selv.

For mange tror jeg melking i en eller annen stall hadde vært bedre bruk av pengene, men det skal jeg egentlig ikke legge meg oppi da :) Jeg har i alle fall veldig sansen for å melke sjøl, og kommer nok til å gjøre det ei god stund framover.

Og Terje, jeg tipper du ville hatt omtrent den halve melketida i en 2x8 fiskebein, og den stallen betjener en mann greit aleine...

Magne_1s bilde
Magne_1
Logget av
Innmeldt: 23.09.2008
Re: melke kua bakfra???

Har arbeidet i to fjøs med ca 120 kuer hver i Danmark, pluss at jeg har besøkt et ti-talls gårder der nede.
Det jeg har blitt mest imponert over, var da jeg besøkte en hollender som i 2001, (mitt første besøk), hadde 150 melkekuer. Han melket dengang i en alene i 2x16 Germania fiskebein med Fast Exit 3 ganger i døgnet. (Hele melkestallen var i rustfri stål og var en imponerende skue.) Ytelsen lå i overkant av 12.000 i snitt, og jeg kunne ikke se et eneste dyr som var magert. Da jeg besøkte han igjen i høst var besetningen økt til 650 kuer, og stadig var kuene like rene og i like godt hold. Hadde forresten sand i liggebåsene. Idag har han ansatt folk fra Litauen som tar seg av melkingen som tar 3.5-4 timer ad gangen 3 ganger i døgnet. :)
Når det gjelder fruktbarhet, har ikke jeg merket noen vesentlig forskjell fra NRF, men enkelte som ligger på 60+++ kg melk om dagen er vanskligere å få kalv i like tidlig i laktasjonen som ei NRF-ku.
Hjemme kan jeg heller ikke se noen forskjell i fruktbarhet, selv på de dyrene som er renraset Holstein. Men her gjelder det også at de som melker 50 kg om dagen, så venter vi litt med å iseminere dem.
En tendens i Danmark var at importokser fra USA lettere falt igjennom enn de danske oksene, med andre ord har jeg inntrykk av at Dansk Holstein er bedre enn Holstein fra USA. Kan kanskje komme av at danskene har nok et litt bedre avlssystem.

Selgeren til DeLaval hevder at de nye robotene deres klarer inntil 80 kyr,(forutsatt at fjøset er bygd opp med FeedFirst system), og kunne opllyse at DeLaval har større markedsandel i Nederland enn Lely.
Og klart går det ikke an å bruke den fritiden man får ved bruk av melkerobot til å sitte å drikke kaffe. :)
Har selv 2x3 Tandem og syns det er veldig trivelig å melke, men kunne vært greit å slippe de fastlagte tidene, især om sommeren når det er mer en nok arbeide ute på markene, samt søndags morgen, og evt. når man skal på fest om kvelden. Derfor er jeg ikke i tvil om at melkerobot er fremtiden.

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: melke kua bakfra???

Trur ikkje robot er så dyrt kontra avansert melkestall som mange trur.Det er dei som klare å produsera vel 700 tonn på ein robot,nåke som vel er ca maks kvote for samdrifter i norge.Dessuten er det robotar som håndtere fleire melke \&quot\;boksar\&quot\; på markedet.Ein melkestall for 60-70 kyr med automatikk koste vel godt 600 000. Og den treng mykje meir plass en ein robot. Når en då rekne kvadratmeter pris på nye bygg, Blir kostnaden med melkestall opp mot robot. Ein aen fordel med robot er at det blir melka ca 3 ganger til dagen.Ei robot samdrift her slakta 8 kyr, og etter nåken dagar produserte dei akkurat samme mengden melk.Dette var fordi dei låg på ca 2,5 melkingar pr. dag, mens etter dei slakta gjekk det opp til ca.3 melkingar pr. dag. Med prisen på arbeidskraft her i landet er robot uten tvil framtida.I alle fall for kvotar opp til 700 tonn.

Runes bilde
Rune
Logget av
Innmeldt: 23.09.2008
Re: melke kua bakfra???

Jeg har også stor tro på robot, men tror nok det er bedre økonomi i tradisjonell stall. Blir litt hvordan en regner på det.
Ved framtidlige krav om nøyaktig celletallsmålere, melkeprøver hver uke og diverse kan en kjøpe ett sett til robot, med stall kanskje 10 sett?
Roboten er ikke mye dyrere i innkjøp når en regner arealbehovet men den er mye dyrere i driftskostnader (service, strøm og varmtvann).
I tillegg trenger den større møkerkapasitet fordi mye av vaskevannet går dit.
Selv om du har en robot bør en bruke like mange timer i uka i fjøset, så en sparer ikke noe der.
Det en sparer på er større fleksibilitet, det gir seg ikke utslag på økonomien, men på trivselen til bonden. For meg gjør det ikke noe å jobbe i helgene, det er akkurat morgentidspunktet som er et problem. Hvor mange kurs/kveldsaktiviteter kan en melkebonde være med på? Alt dette går i fjøstida med mindre en har en robot.
Hvor lenge får en tak i en avløser som godtar å gå delt dag? Mye enklere med en robot, slipper delt dag og litt mer high tech jobb. Kort og godt mere interressant.
Jeg kommer aldri til å vurdere annet enn en robot ved en modernisering av fjøset mitt, selv om det betyr at inntekten min kommer til å gå ned.
Store gårder med billig øst europeisk arbeidskraft kan vel melke tradisjonelt enn så lenge, men det er ikke situasjonen for de fleste i Norge.