Gå til innhold

Delpro i båsfjøs.


Gjest

Anbefalte innlegg

Skal skifte ut gammelt melkeutstyr og vurderer DeLaval sin delpro utgave for båsfjøs.

Er det noen som har erfaring med dette? Det er en meget dyr investering og jeg ønsker å bli 100% fornøyd med utstyret om det blir aktuelt.

Takker for innspill.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Anonym

Skal skifte ut gammelt melkeutstyr og vurderer DeLaval sin delpro utgave for båsfjøs.

Er det noen som har erfaring med dette? Det er en meget dyr investering og jeg ønsker å bli 100% fornøyd med utstyret om det blir aktuelt.

Takker for innspill.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 4 uker senere...
Gjest ketile_1

Hei PA.

 

Det fins som du sikkert har erfart mange muligheter for mekanisering og forenkling av arbeidet med melking i båsfjøs, og leverandørene er mange.

 

Det som utvilsomt er bra med DelPro, er at du kan få lettet arbeidet med registrering av daglige melkemengder. En naturlig konsekvens av at utstyret er blitt mer avansert, er naturlig nok at det blir mer kostbart.

 

Vi i A-K maskiner forhandler melkeutstyr fra GEA (WestfaliaSurge), og benytter anledningen til å fortelle litt om våre melkemaskiner for båsfjøs. Vår mestselgende melkemaskin heter DemaTron50T, og er utstyrt med visning av melkemengde, melkestrøm, melketid. Indikasjon av lav melkestrøm (melkingen nærmer seg slutten), og visuelt og lydsignal for å markere at melkingen er avsluttet. Lyssignalene er plassert slik at det er enkelt å se dem fra alle sider at maskinen og du slipper gå bort til det aktuelle dyret for å kontrollere melkestatus. I tillegg kan du stille inn maskinen til å pipe når melkingen er ferdig, noe som kan spare deg for en del ekstra gange.

 

Maskinens kanskje største fordel er imidlertid StimoPuls forstimuleringsteknologien, som sammen med en fjernstarterknapp ved melkeorganet gjør at du kan vaske, prøvemelke og direkte sette på melkeorganet ? uten å måtte reise deg opp. StimoPulsen tar seg så av forstimulering ? på samme måte hver gang. Ved forstimulering lukkes spenegummien over spenen, samtidig som pulsatoren pulserer med 200 pulser per minutt, med lavt vakuum. Resultatet er en utmerket forberedelse av juret til rask utmelking, og du slipper først å vaske av en rekke med kyr, for så å gå tilbake til samme dyr for å sette på melkeorganet.

 

Selve avtaksmotoren på denne maskinen er elektrisk. Dette gjør at selve melkemaskinen er mindre enn vakuumdrevne varianter. I tillegg vil maskinen justere styrken på trekket i avtakssnoren sammen med vakuumnivå ? noe som gir et skånsomt og riktig avtak, da avtaket starter mykt, for å gradvis bli sterkere når vakuum og pulsering er stengt helt av.

 

Våre QuadrFix kraner kan sammenlignes med DeLaval sitt pistolgrep, hvor både strøm og vakuum kobles til melkeledning i èn bevegelse, noe som sparer nakke og skuldre.

 

En annen ting som letter melkearbeidet i mange båsfjøs, er skinnebane. Dette sammen med fjernstarter og automatisk avtak er kanskje det tiltaket som sparer mest av helsa. Ingen tunge løft, en kneling for hver ku, og lydsignal for markering av melkeslutt. Vår skinnebane har vogner med pendling, rotering og lås på hver melkeplass for en mest mulig fleksibel og enkel hverdag for melkeren.

 

En siste ting verdt å nevne, er vårt nye melkeorgan IQ-cluster. Dette melkeorganet arbeider med automatisk vakuumskift, slik at påsettsrutinene ikke lenger utgjør en like stor rolle. Grepet om melkeorganet flyttes fra sentralen og over til spenekoppene, samtidig som faren for luftinnslipp og innsug av skitt bra båsen forsvinner. IQ har fire separate kammer, hvor melk fra en kjertel kun har mulighet for tilbakeslag til den spenen den kommer fra.

 

Ta gjerne kontakt dersom du vil ha mer informasjon om hva vi kan skaffe av melkeutstyr :)

 

Ketil Edvardsen

ketil.edvardsen@a-k.no

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 år senere...

Hei,

jeg skal til å montere delpro nå, lurer på åssen melkeslange jeg burde velge, lettvekt, silikon eller standard?

Ved bruk av lettvektslange henger vel organet bedre på kua?

 

Takker for tips!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...

Hei Rune!

Milkmaster eller delpro blir jo det samme.

Men jeg ble overrasket over at du ikke kan låse fast maskin under melkinga, er det pga bogbøyla? Har du maskinstoppen for langt fram i båsen?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 10 måneder senere...
Gjest knubern_1
Kan man legge skinnebanen som går inn mot båsen hellende nedover? Altså slik at den ikke låses men alltid henger i enden mot forbrettet, men kan dras tilbake om kua står unaturlig langt bak. Men om kua flytter seg fremover igjen så vil organholderen rulle inn mot forbrettet igjen? Funker dette?
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 uker senere...

Monterte delpro med skinnebane i fjor høst. Jeg låser fast melkemaskina i skinnabana ved kua, har ingen problemer med det.Snella går ut om kua rygger. Maskina sitter godt selv om kua beveger seg, med mindre spenene er altfor små. Men da detter den av lell, og man må uansett passe på til den har sugd seg skikkelig fast.

 

Bogbøyle fungerer dårlig, det er lett for at hele bøyla blir med når maskina dras inn, iallefall de bøylene vi har. da blir det bråk og skremte kuer.

 

Alt i alt kjempefornøyd med delpro! Ikke minst pga godkjent melkemåling og fettprøveuttak. No more tru-test!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Skal sette inn delpro i vinter. har tro på anlegget men detaljene er nk viktige.

 

Ola: hvilken avstand har du fra båsfronten og bak til melkeledningen? Vi har langbås og låser ikke kyrne ved melking, hvis melkeledninga blir montert for langt fram vil det vel bli trasig hvis kua går for langt bak? og hvis den blir montert for langt bak blir maskinene hengende der du skal sitte ved vask og påsett?

 

Bruker du gummibøyle til å henge over melkeledninga istedefor bogbøyle, eller henger slangene fritt?

 

Anbefalinger ang harmony/harmony pluss?

 

Noen erfaringer med bruk av doble kraner/organer? Slipper så mye gåavstand og frem og tilbake?

=)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

&quot\;gummibøyle&quot\; til å henge over melkerøyr i stedet for bogbøyle vil jeg anbefale. Spesielt om du skal ha skinnebane, fordi du da ikke har anledning til å henge maskinen helt inntil kua. Dobbeltkrane er genialt! Men koster litt ekstra, og ser ikke poenget om du ikke skal ha partall og minst 6 maskiner. Lest om en svensk jente som melka aleine med 8 organ og dobbeltkran......(blir nok lite tid til vasking av spener da).Ellers ville jeg hengt melkerøyren så langt bak som går, mens du enda har god plass til å sitte på &quot\;normal&quot\; plass og vaske av.
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Husker ikke avstanden, men skal sjekke det. Det er montert av delaval-montør så de har sikkert en standard avstand. Vi har og langbås uten å låse kyrne. Men de får kraftfor rett før melking og ny silo under melking så de står ofte med hodet gjennom hekken.

 

Slangene er såpass lange at det er ikke noe problem om kyrne går helt bak, tror du skal ha lange krybbeband før det er noen sak. Slangene henger fritt uten noe slags oppheng, og det er heller ikke noe problem. De henger såvidt i lufta (altså ikke ned i gulvet).

 

Nå er det vel forskjell på fjøs og innredning, men jeg kan ikke skjønne flere av utfordringene som nevnes her.

 

Når det gjelder nytt eller brukt melkeanlegg så vil jeg absolutt anbefale nytt. Jeg er litt overraska over at mange kjøper nye, store traktorer til 7-800 tusen, men på melkeanlegg til 250 tusen skal de spare noen titusener på å kjøpe brukt.

 

Husk at på melkebruk er det via melkeanlegget at inntektene kommer. Det er melkeanlegget som MÅ gå to ganger daglig, til faste tider ofte 365 dager i året. Kjøper man brukt må man gjerne skifte slitedeler, pakninger, bend og annet. Og kanskje ha en montør innom, eller bruke timesvis selv for å demontere, frakte og montere opp noe man aldri har montert før. Da er ikke prisdifferansen til et nytt ferdig montert anlegg veldig stort i de fleste tilfeller.

 

Harmony eller harmony pluss ville jeg gått for plus, for å få størst mulig sentral. Det er viktig på raske kyr, og med mer fokus på melkehastighet i avlen pga robotmelking så vil andelen raske kyr gå opp framover.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hva med treveiskranen? ser at mange nye anlegg fra delaval ikke har denne løsningen. Har de da en annen lukkemekanisme når vasking pågår? Og hvis det er en åpne/lukkemekanisme får en vel ikke skyldt gjennom den siste stussen før sluttenheten? Erfaringer?
Lenke til kommentar
Del på andre sider

I stedet for treveiskran er det en spjeldventil som lekker så det er ikke noe problem å få vasket siste stussen før sluttenheten.
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 uker senere...

En som sa at milkmaster og delpro var det samme, det stemmer nok ikke helt. Delpro Mu450 er vel den som er mest lik milkmaster, men delpro mu480 er det stor forskjell på. blant annet godkjent melkemåling, (ingen andre merker har det), enklere fettprøveutak og du kan blant annet koble det opp i system sammen med forvogn, og det er faktisk det samme dataprogrammet som er i roboten:-)

Er også servicemann i DeLaval

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

×
×
  • Opprett ny...