Gå til innhold

Ta over gard utan utdanning (men med plan om etterutdanning)


alliha

Anbefalte innlegg

Litt usikker på om dette var rett kategori å spør om slikt om, men eg har ønske og mulighet til å ta over garden hima men har ikkje utdanninga til det. Planen er å gjere det gradvis over mange år, då det nok er ei stund til far gir seg. Men eg kjenner meg allikevel usikker på om det kjem til å gå greit med slik "heimeskule" over nokre år, pluss ei faktisk utdanning som agronom etter kvart då eg ikkje har vore involvert i drifta på mange år. Eg veitt at mange bondar hima har erfaring frå omtrent alle åra dei har vore på jorda, og merkar at eg ikkje har kompetansen dei stille med til å drive eit godt bruk.

Bør eg sikte på ei veldig nedskalert drift (som nok blir aktuelt uansett, då dette er langt uti distriket og melkedrift ikkje er forsvarleg lenger), eller har eg fortsatt noko å stille med?

 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Personlige egenskaper, ståpå-vilje og guts er ikke noe en får av teoretisk utdanning. Så lenge en kjenner at bondeyrket er en livsstil man trives med, er det meste mulig. Men hvis det føles bare som "prakk" og en kjenner på at man heller ville ha gjort andre ting på kveldene enn å gå rundt å stelle med dyr, kjøre traktor eller male låveveggen, så kan en ikke kompensere for den manglende interessen med utdanning. 

Tror nesten du bare må "kjenne litt" på det, og i starten har du vel forrige generasjon med deg som veiledning? 

Samtidig må du heller ikke være redd for å stille spørsmålstegn ved driftsmåten til forrige generasjon, og søke bedre og mer effektive løsninger. Ofte ser en at bønder som har "gått i det" i 30-40 år har grodd litt fast ved enkelte driftsmåter der ting gjøres litt for tungvint fordi "det er sånn det må gjøres".

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tok over gården hjemme i fjor sommer. Er utdannet elektriker/tekniker, men har jo vært gårdsgutt endel år, så vet omtrent hva det går i.

Det har allikevel vært en bratt læringskurve og mye nytt å lære det siste året. Det er jo mer rundt drift av gård enn det man er med på når man hjelper til med slått og stell av dyr. Ikke minst er det et ganske omfattende regelverk som man må sette seg inn i og mye man ikke har tenkt på hvis man ikke har vært veldig aktiv i den daglige drifta.

Og så er det jo noe med det å oppdage at den driftsmåten forrige generasjon har drevet på siden 70-tallet kanskje ikke er helt oppdatert.

Vi tok over omtrent på dagen så det ble ikke mye tid til forberedelser. Hadde vi skulle gjort det igjen ville jeg nok ha hyrt inn en rådgiver for å få råd om hva man burde satse videre på og hva som må fornyes fra dagens drift. 

Selv om det jobbes døgnet rundt og vi har små barn synes jeg arbeidet er veldig kjekt og har ikke lengtet tilbake til annen jobb ett sekund.

Har du pågangsmot og endel praktisk erfaring burde det gå fint.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...