Du er her

Sanhanfres bilde
Sanhanfre
Logget av
Innmeldt: 07.12.2020
Starte som potetbonde

Hei. Skal starte med potetdyrking. Har tilsammen 80 mål å dyrke på. Har dere noen gode råd i forbindelse med oppstart? Hvilken potetsort som gir best avling? Tips til lagring? Hvilken potetopptaker som er best egnet? Bør potetbladene fjernes før opptak? Osv. har mange spørsmål og få svar😏

Henkes bilde
Henke
Logget av
Innmeldt: 13.01.2016
$

Først må jeg være han kjipe som skriver at dette er kapitalkrevende hvis du skal automatisere høsting.

Når det er sagt;

Sort bør du bestemme etter du vet hva den skal brukes til. Skal det være en matpotet? Er det i et tidligområde, eller blir det en alminnelig sen matpotet med høsting i September eller der omkring?

Du har 80 mål å dyrke på. Med et 4-årig vekstskifte kan du dyrke 20 daa/år. Da tenker jeg det er Underhaug sin Faun eller Superfaun som er oppnåelig mtp pris. Store slepte høstere blir stive i pris.

Potetbladene bør fjernes før opptak, særlig hvis poteten skal lagres. Da blir den mer skallfast. Bedre skall hindrer skader ved opptak og håndtering.
Dette igjen gjør sitt til at den lagrer bedre.

Lagring må skje frostfritt. Har du tilgang på en potetkjeller i en låve kan denne fungere.
Jeg tenker at fasilitetene du sitter på i form av bygningsmasse, maskinger og redskap i tillegg til pengebunken legger lista for hvordan du angriper dette.

 

Lykke til.

Sanhanfres bilde
Sanhanfre
Logget av
Innmeldt: 07.12.2020
Hei og takk for svar fra dere

Hei og takk for svar fra dere begge. Jeg bor midt i landet. Har bestilt potetsort Nansen. Den skal visstnok gi god avling og den skal høstes ganske sent. Når det gjelder utstyr tenkte jeg å kjøpe en 1990 Mod. Grimme 650. Traktor leier jeg. Resten av utstyr har jeg. Har også en garasje på 100 kvadrat som må isoleres osv. starter med ca 2 dekar til neste år. Bruker dere forhøster til fjerning av potetbladene? Er det helt nødvendig å bare dyrke hvert fjerde år på samme jordstykke?

Larss bilde
Lars
Logget av
Innmeldt: 27.09.2008
Få deg ei leveringsavtale,

Få deg ei leveringsavtale, slik at du har salg på poteta. Finn en godt brukt slepehøster. UN 2100, grimme 70-20/75-20, wuhlmaus 1033

Sanhanfres bilde
Sanhanfre
Logget av
Innmeldt: 07.12.2020
Hei. Jeg begynner med en

Hei. Jeg begynner med en grimme 650. Har en uformell leveringsavtale på ca 6 tonn til å begynne med.

Sanhanfres bilde
Sanhanfre
Logget av
Innmeldt: 07.12.2020
Glemte å nevne at dette blir

Glemte å nevne at dette blir en bijobb slik at dette blir i starten bare en forhåpentligvis lønnsom hobby🙂

Henkes bilde
Henke
Logget av
Innmeldt: 13.01.2016
$

Ombygde forhøstere har slått av riset på tusenvis av mål med poteter, så det bør gå bra.

Vekstskifte er litt omstridt, all den tid mange produsenter gjerne vil dyrke mer pr år enn tilgjengelig jord tilsier. 
Det er selvfølgelig mulig å korte inn, eller til og med klare seg uten vekstskifte, men du må regne med en viss opphoping av sjukdommer i jorda.

Hvis dette er økologisk, eller tilnærmet økologisk tror jeg det viktigste av alt er å slå av riset så snart du ser antydning til tørråte.