Du er her

Kobelcos bilde
Kobelco
Logget av
Innmeldt: 18.05.2017
Nydyrking av myr

Har et myrstykke på ca 25 mål, som jeg har planer om å dyrke. Det ble gravd en dyp grøft i rundt stykket for en 5, 6 år siden med godt fall ned mot en bekk.       Vises godt at den har gått ihop litt med årene men har fortsatt vert veldig bløtt midt inne på myra. Etter  lengre kuldeperiode å med litt snø før jul, kom jeg meg utpå å fikk tatt litt målinger av dybde og samtidig dratt opp noen kanaler med en 30 meters mellomrom ut i grøfta. Myra va ca 2 m et lite område midt inne på myra mens i ytterkanter var den ca 0,5 - 1 m. Bare leire under. Renner godt ut av kanalene nå, så tydelig at leira har fungert fungert som høye terskler i ut imot grøft.Så er spm hva man skal gjøre videre. Sikkert greit å vente en stund til før man gjør noe mer. Er det beste å snu myra etterhvert å få blandet i leire? , å prøve å få profilert den?

FOSUs bilde
FOSU
Logget av
Innmeldt: 03.02.2020
Hei Kobelco

Hei Kobelco

Vi har prøvd å få nydyrke jord som betaling for leie av jord. Vi kjøpte inn sikteverk og utstyr da vi trodde det var greit prosjekt som ikke kunne få avslag. Lang historie kort, området er kategorisert som spesielt viktig natur og avslag kom i retur. I forbindelse med søknad dukket det opp spørsmål om vi skulle berøre myr (noe vi ikke skulle), fikk alikevel formaning om hvor ille det var med myr – så vår erfaring er at myr ikke må nevnes med ord i sammenheng med nydyrking. Nydyrking av myr kom til å resultere "verdens undergang" på grunn av klimagasser. Poenget her er, grav hurtig og få det gjort før noen ser deg :-)

Med vennlig hilsen

FOSU AS

Fosens bilde
Fosen
Logget av
Innmeldt: 15.08.2019
Har du fått denne dyrkinga

Har du fått denne dyrkinga godkjent? Hvis ikke ville jeg ikke ha starta opp. Du vil trolig da ikke få produksjonstilskudd.

Hvis du snur myra, er det behov for drenering tror du?

Kobelcos bilde
Kobelco
Logget av
Innmeldt: 18.05.2017
Ja det er godkjent for

Ja det er godkjent for dyrking. Så spm er om man skal grave om å la den stå en stund før man drenerer,  lr grøfte systematisk samtidig som man snur den

Jon Bondes bilde
Jon Bonde
Logget av
Innmeldt: 17.04.2017
Profilering

Av det jeg har sett av nydyrking på myr er det egentlig den profilerte myra med åpne  kanaler som ser desidert mest drivbar ut. Så får en eventuelt vurdere å legge igjen kanalene og grave om myra når den har fått "satt seg" litt. Greit å være litt taktisk å tenke slåmaskinbredde når en legger opp kanaler og profiler, så det går opp mest mulig. Med god planlegging er jo egentlig ikke de åpne kanalene SÅ utfordrende for arrondering. Har en del godkjent areal jeg holder og suller med jeg også (170 mål, men bare mindre deler er myr). Ser at den minst omdanna myra er utfordrende og lurer på å gjøre det på samme måte der. Har brukt bulldoser på resten, og grøfta kun det som er helt nødvendig. Men har "litt" igjen da, fått godkjent 23 mål...