Du er her

Anonyms bilde
Gjest
Småbrukerlaget

Hva er egentlig "vitsen" med småbrukarlaget, når de år etter år sier nei til oppgjøret - for så se bondelaget ruller over de/overser de og blir enige med staten, og så må småbrukarlaget godta det uansett?

Er organisasjonen så liten/har lite samfunnsmakt at de ikke er noen reell part i forhandlingene?

Anonyms bilde
stevekris_1
Gjest
Småbrukerlaget

Hva er egentlig \&quot\;vitsen\&quot\; med småbrukarlaget, når de år etter år sier nei til oppgjøret - for så se bondelaget ruller over de/overser de og blir enige med staten, og så må småbrukarlaget godta det uansett?

Er organisasjonen så liten/har lite samfunnsmakt at de ikke er noen reell part i forhandlingene?

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: Småbrukerlaget

Du må gjerne spørre om vitsen med Småbrukarlaget, men hva er vitsen med Bondelaget?
For tre år sia meldte jeg meg ut av Bondelaget pga at de nok en gang fikk halvparten av kravet og var rimelig fornøyd. Etter 30 års medlemsskap hvor \&quot\;lønna\&quot\; stort sett hvert år blei nedforhandla i forhold til andre grupper, fant jeg ut at en slik organisasjon trengte jeg ikke.
Småbrukerlaget oppnår lite, men de har vist at det går en grense og ingen kan stille de til ansvar for nedbyggning av landbruket .

Olas bilde
Ola
Logget av
Innmeldt: 23.09.2008
Re: Småbrukerlaget

Tja. Bondelaget og småbrukerlaget ber om 2,6 og sier at det er et snilt tilbud, får 1,4 og Bondelaget er fornøyd. Det er ein dårleg handel i mine auger.
Småbrukerlaget vil ikkje FORHANDLE før 1,7 er lagt på bordet. Men Bondelaget ha vel flest medlemmer og er forhandlingsledere og da blir det slik...

Anonyms bilde
stevekris_1
Gjest
Re: Småbrukerlaget

Merkelig opplegg. Kjenner ikke til historien bak organisasjonene, men når staten og bondelaget år etter år kjører sololøp (les bondelaget godtar smuler), og småbrukarlaget bare må finne seg i det, kan man jo spørre seg om småbrukarlaget har noen hensikt i forhandlingene i det hele tatt.

Sitter med en følelse av at staten spiller de to organisasjonene opp mot hverandre, et slags splitt og hersk spill med hensikt å svekke begge i grunn.

Anonyms bilde
svein.loeken
Gjest
Re: Småbrukerlaget

Jeg synes Småbrukarlaget spiller en viktig rolle. Hadde ikke de vært avtalepart, kunne staten sagt at hele landbruket godtar landbrukspolitikken. Staten ville nok svært gjerne hatt begge organisajoner med fram til en avtale. Jeg kan ikke skjønne at Bondelaget kunne akspetere en avtale på ca 1,4 mrd, når kravet var det dobbelte.

Runes bilde
Rune
Logget av
Innmeldt: 23.09.2008
Re: Småbrukerlaget

Tja, Stevekris... hva er vitsen med et bondelag som krever minimum 2,6 milliarder, men før forhandlingene starter sier de at de må ha minst 1,7 milliarder for å få et nulloppgjør og så skriver de under på 1,4 milliarder som plutselig er blitt et plussoppgjør?
Småbrukerlaget har ihvertfall baller nok til å si at dette er for dårlig til at norsk landbruk kan leve av dette, mens bondelaget tror på brekk sine tall og godtar at bonde etter bonde slutter eller går konkurs.
Hvem tror du sitter med mest respekt om ti år når norsk landbruk er borte? Vil det være småbrukerlaget som hele tiden sier klart fra om at dette er for dårlig til å kunne leve av og dermed ikke skriver under eller bondelaget som roper hurra for den økte papirinntekten samtidlig som bøndene smuldrer bort? Personlig tror jeg både bondelaget og staten får et veldig dårlig skussmål den dagen norsk landbruk er lagt ned og det ikke er mat å få importert. Men da er det nok for sent. Men hvis du vil være medlem av en organisasjon som setter deg ned i lønn hvert eneste år er det ditt valg.

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: Småbrukerlaget

1. Småbrukerlaget og Bondelaget er enige om å kreve 2,6 mrd.
2. Staten kommer etterhvert med et tilbud på 1,4 mrd.
3. Småbrukarlaget sier at det ikke er bra nok, og bryter forhandlingene.
4. Bondelaget mener det er bra nok, og skriver under avtalen.(Forstå det den som kan).

Med bakgrunn i disse opplysningene spør jeg: Hva skal vi med Bondelaget?

Hadde Bondelaget hatt et snev av ryggraden til Småbrukarlaget, hadde også de brutt forhandlingene.

Jeg synes resultatet ble alt for dårlig. Derfor kan jeg som medlem av Småbrukarlaget være stolt over å ikke ha skrevet under på en slik avtale.

Anonyms bilde
J.A.N_1
Gjest
Re: Småbrukerlaget

Jeg skjønner meg ikke på bondelaget, hoier og bærer seg at nå skal vi virkelig stå på for medlemene.
Som bondelagsmedlem ble jeg innformert om aksjoner ved et eventuelt brudd, men etter mitt vett er det å aksjonere etter at det er et brudd i forhandlingene bare tull. Når en aksjonerer er det jo for å oppnå noe, så derfor mener jeg at aksjoner skulle vært iverksatt når statens tilbud ble lagt fram, og da skulle vi holdt på til det lå ett akseptabelt utgangspunkt på bordet.
Har det først blitt et brudd er løpet kjørt.
På meg virker det som Bondelaget ikke tør å ta ei konflikt.

Anonyms bilde
Magne_1
Gjest
Re: Småbrukerlaget

Tja..
personlig mener jeg at småbrukerlaget er den største trusselen for norsk landbruk. Å leve i en drømmeverden hvor man tror at det skal være mulig å leve av \&quot\;hobbybruk\&quot\; er å rygge inn i fremtiden. Alle vet at det Skal bli færre bønder- kanskje skal vi ned på halvparten av det vi er i dag???
Bondelaget har til en viss grad akseptert det, men de burde arbeide mer for å omfordele støtten til de unge og de større brukene i Norge som faktisk etter arbeidsinnsats er de som tjener dårligst. For å gjøre det enkelt burde man fjerne støtten for de første antall dyr og første antall dekar. Da ble vi snart kvitt tilskuddryttere og de som skal være fremtidens bønder kan få et bedre grunnlag for å drive videre.
Heldigvis tyder alt på at det blir blått neste stortingsvalg- som sansynligvis vil være redningen for norsk landbruk.

Av og til kan sanheten være tung å svelge...

mvh magne

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: Småbrukerlaget

Magne. Det er mulig dine antagelser er riktig, men hvorfor snakker da alle parti om et landbruk over hele landet? Og hvorfor får ikke jeg direkte beskjed om å legge ned drifta?
De som har trodd på fagre løfter har investert og satt seg i gjeld som etter hvert kan vise seg å være for stor.
Tror du at dersom det bare var plass til deg i din kommune, og tilsvarende bruksstørrelser i andre kommuner, at din inntjening hadde blitt større?
Mi tru er at du nok fortsatt ville måtte \&quot\;gnage på labben\&quot\;

Runes bilde
Rune
Logget av
Innmeldt: 23.09.2008
Re: Småbrukerlaget

Magne, du har mye rett der, en blå regjering er faktisk det eneste som kan redde norsk landbruk nå.
Men, om bondelaget er noe bedre enn småbrukerlaget er jeg i tvil om. Husk at det er bondelaget som har skrevet under på hvert oppgjør som i stor grad har ført landbruket opp i den elendigheten vi er i nå. Bondelaget har jobbet for å spre tilskuddene mest mulig, og mest til det som ikke har noe med landbruk å gjøre og som ikke produserer mat. Det er bondelaget som er ansvarlig for at landbruksmidlene nå er spredt på hest, gårdsbarnehager, inn på tunet, turstier, oppussing av gamle stabbur, innlandsfiske og hjorteoppdrett. Dette er en strategi som har slått helt feil, økonomene sier jo også at det ikke nytter å tilføre landbruket mere penger fordi bonden fortsatt er like fattig, dette er jo selvforskyldt siden bondelaget sprer disse midlene til alt mulig rart som ikke har noe med det matproduserende landbruk å gjøre.
Hva har så bondelaget gjort for de store? Jo, de skrev villig under på nye bredderegler for redskap, noe som ville ført til ekstra utgifter i hundretusenkronersklassen for mange bønder hvis dette gikk gjennom. De ignorerte totalt jobben som ble gjort av lastebileierforbundet for nye sertifikatregler, noe som førte til at poden på gården må vente til han er 18 og må bruke 130.000 på å kjøre opp til trailersertifikat for å få lov til å bruke gårdens 50 kilometertraktor.
Tror den eneste muligheten for landbruket nå er hvis en blå regjering setter seg ned alene og definerer jordbruket på nytt. Da må støtten gå kun på produksjon og alt som ikke har med matproduksjon å gjøre må ut fra landbruksavtalen. Hest, gårdsbarnehage, turstier og inn på tunet er fine greier, men de hører nok til under helt andre budsjett enn landbruksavtalen.
Vi trenger også en ny organisasjon som jobber for bønder, der medlemmene faktisk er bønder. Minst 75% av medlemsmassen til bondelaget har absolutt ingenting med jordbruk å gjøre, de er bare medlemmer på grunn av rabattavtaler.

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: Småbrukerlaget

Kan noen forøvrig begripe hvorfor det ikke går noen debatter i kommentarfeltene på bondebladet.no

Anonyms bilde
Magne_1
Gjest
Re: Småbrukerlaget

Jeg er veldig enig i det du skriver Rune.
Jeg regner ikke med og vil heller ikke være eneste som driver i min kommune, og selvsagt vil nok ikke inntekten min gå vesentlig opp. Sansynligvis ville arbeidsdagen bli enda mer stressende.. men jeg vil være bonde og er villig til å gi slipp på de goder det ville være med å ha en vanlig jobb i byen. Kanskje er jeg dum, men slik er det.

Den store fordelen med en høyre-regjering er at vi umiddelbart får beskjed om hva vi har å forholde oss til i fremtiden og vi unngår den seigpining av Alle bruk som skjer i dag.

Er også misfornøyd med oppgjøret, men det er da Mye bedre med litt enn ingenting!!!

SSs bilde
SS
Logget av
Innmeldt: 12.01.2011
Re: Småbrukerlaget

Magne, Eg er ikkje heilt enig med det du seier om småbrukerlaget, eg er selv medlem i Norsk BONDE og Småbrukerlaget og det er ikkje akkurat hobby bønder der. vil du kalle ein som har 140 vinter fora sauer for hobbybonde? eller ein med 160 tonn i kvote for hobby bonde?, det håper eg ikkje at du vil. Er dei hobbybønder fordi dei ikkje har areal og utvide på?, eller økonomi til det? Norsk Bonde og Småbrukerlag er for alle!

Eg syntes det var rett av Bonde og Småbrukerlaget og bryte forhandlingene. som sagt, både bondelaget og NBS var jo enige om at dei måtte ha 1,7 for å få eit null oppgjør.

Er enig med Rune at midlene kunne vært bedre fordelt med å ta vekk tilskudd til oppusing av stabbur, gårdsbarnehager osv osv

Og foresten, Gratulera med dagen folkens!!

Anonyms bilde
Magne_1
Gjest
Re: Småbrukerlaget

SS:
140 vinterfora sau...
Ja jeg mener det er urealistisk at man skal kunne leve av det.
160 t i kvote- pr i dag ok- om 5 år for lite.

Samdrift med 4 deltakere- 400-500 t i kvote- 1.5 bruker- kanskje 2 om sommeren.

Og ja- vet at det også er større gårdsbruk som er medlem i Bonde og Småbrukerlaget.
Er også klar over at dette vil føre til at det i enkelte distrikt ikke vil være noen bønder igjen- men er det vår plikt at turistene skal se levende bygder og flott kulturlanskap??

Og som et av verdens rikeste land tror jeg at det aldri vil bli noen matkrise i Norge.

SSs bilde
SS
Logget av
Innmeldt: 12.01.2011
Re: Småbrukerlaget

Magne\; mener du at visst du ikkje er bonde på heiltid så er du hobby bonde?
For å vinkle spørsmålet på ein anna måte: er du hobbybonde visst du har ein anna jobb ved siden av, uansett om du er tømrer, sitter i kassa på Rimi eller kjører gravemaskin i ditt eget firma?

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: Småbrukerlaget

Det er ikke hobby med 140 sau.....men en kan heller ikke regne med å leve av det. 30-40 sau derimot, eller 8-10 ammekyr er hobby.....og det bør en ikke få tilskot for å drive med. Tenk hvor stor andel av overføringene som faktisk går inn i den kategorien. Det er per i dag alt for lukrativt å ha noen få ammekyr, noen få sauer, og drive arealet sitt ekstensivt selv, og få tilskot for det. Gjengangeren er at disse har solgt kvota, funnet seg jobb utanfor landbruket, og har litt hobbygardsdrift på si. Nå er det snart på tide å støtte heltidsbonden. Og det kan være alt fra en bonde med 200 tonn eller 500 tonn i kvote, alt etter hvor i landet han bor....

Anonyms bilde
6470_1
Gjest
Re: Småbrukerlaget

Tror Rune,SS og Magne er inne på noe veldig vesentlig når de sier att man må få vekk støtten til det som ikke har noe med landbruk å gjøre,eller rettere sagt:De må få støtten fra andre potter enn landbruksstøtten. Når så man sist en lærer få støtte fra undervisningsdepartementet får og drive ett sauebruk f.eks?

Bonden_1s bilde
Bonden_1
Logget av
Innmeldt: 23.09.2008
Re: Småbrukerlaget

Statens tilbud: 17000,- Forhandlingsresultat: 25000,- Differansen som Bondelaget greide å fremforhandle er vel akkurat nok til å betale årets medlemsskap i Bondelaget, altså ingenting igjen til bonden. Verden vil bedras. La tankene gå og ha en strålende dag :-)

Anonyms bilde
OAA_1
Gjest
Re: Småbrukerlaget

Eg trur og mykje av problemet ligg i tanken om at \&quot\;alle skal med\&quot\;. I BL sitt krav sto det at antal utøverar i næringa må opretthaldast. Det er ikkje realistisk. Nokon må og skal slutte, slik er det. BL og sikkert småbrukerlaget og har ført den same politikken og strategien i alle år. Men det lukkast ikkje, utviklinga går i motsett retning.
Eit tankeekspriment er om korleis hadde situasjonen i norsk landbruk i dag vore dersom BL for ti år sidan hadde sagt at me skal skal bli så effektive og gode at me skal ha ein effektivisering på 7% i året dei neste ti år, betre enn dei fleste andre næringar. Kva staus hadde me hatt dersom ein då hadde lukkast i det? Kva oppslutning og støtte kunne ein fått?
Norsk landbruk må ha større tru på seg sjølv, ikkje berre sitja i offerrolla og klaga.

Det er eit tankekors at minstekravet til å søke om produksjonstilskudd er ei omsetning på 20000 kr.

Anonyms bilde
Nils_Petter_1
Gjest
Re: Småbrukerlaget

Jeg synes det er ganske historieløst å mene at bondeorganisasjonene ikke har noe for seg.
Om det var rett å takke ja til 1,4 miliard, eller å bryte å få 1.0 miliard, kan jo diskuteres.
Men, tenk hvordan landbrukspolitikken hadde sett ut uten organisasjoner som bedriver politisk press. Vi hadde antagentig ikke hatt noe landbruksopgjør i det heletatt, fri import fa utlandet, og et dødt distriktsnorge (les svensk landsbygd)
Det viktigste arbeidet fåregår ikke på forhandlingsrommet, der er alt forhåndsbestemt, men hver eneste dag i alle fora der bønder treffer politikere og folk med makt.

Anonyms bilde
camaro_1
Gjest
Re: Småbrukerlaget

Mener dere at en som driver allsidig feks. med 120 sau + 20 melkekuer + 10 ammekuer + 400 dekar korn ikke skal ha \&quot\;livets rett\&quot\;?
Men hvis en spesialiserer seg, feks. kvote på 500 tonn eller mer da er det greit?
Sau og storfe er beitedyr og gode landskapspleiere. Når melkekubesetningene blir for store så går færre dyr på beiter.

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: Småbrukerlaget

camaro: det er det vel ingen som har hevdet? Selvsagt skal en kunne ha variert produskjon....det er viktig og vanligt, spesielt på vestlandet...

Anonyms bilde
spelarjakob_1
Gjest
Re: Småbrukerlaget

Synest at Bondelaget har gjort eit dårleg arbeid for Bøndene sin økonomi gjennom mange år.
I andre saker også for den saks skuld.
Det er derfor eg har meldt meg ut.
Eg trur Bøndene må sjå seg om etter andre måtar å organisere seg på.
Slik det har gått gjennom mange år, kan det ikkje fortsette.
Eg trur også at vi skal vere litt forsiktige med å sortere i store og små.
Vi er ikkje fleire enn at vi treng dei som er.
All erfaring viser at det ikkje vert likare om vi skvisar og sorterar kvarandre.
I Norge er vi små alle saman.

Runes bilde
Rune
Logget av
Innmeldt: 23.09.2008
Re: Småbrukerlaget

Jeg synes vi skal ha store og små, men alle sammen skal tenke produksjon av mat.
Jeg synes derimot at hest, villsau, innleie av slått mens eieren bor i Spania, inn på tunet, gårdsbarnehager, innlandsfiske, turstier, oppussing av gamle stabbur, hjort, lama osv skal ut av jordbruksavtalen.
I fjor vår var det en tøff situasjon for oss her i nord. Veldig mye overvintringsskade og sen vår ga utfordringer. Jeg satte inn alt av ressurser og pløyde opp 75% av arealet mitt. Dette kostet mye tid og mye kostnader, men det gjorde at jeg berget meg med for. På grunn av denne jobben jeg gjorde fikk jeg ikke en krone i erstatning. Sauebøndene her med 80-150 vinterfora sau dro som vanlig på ferie på forsommeren. De plukket fram plogen i august og pløyde en liten firkant slik at myndighetene så at de gjorde noe. Som takk for innsatsen fikk de nesten ikke noe for men fikk store erstatninger for å kjøpe for. Altså, jeg brukte mye penger på forproduksjonen og fikk ingen hjelp, mens de gjorde ingenting for å få for og fikk samtidlig en stor belønning fra staten. Er det slik vi vil ha det?
Tilskuddene må vris fra areal, beite, kulturlandskap og dyretilskudd og over til tilskudd pr kilo kjøtt, pr kilo melk og pr kilo for. Det bør ikke lønne seg å ha masse areal der det nesten ikke produseres noe og det må lønne seg å ha vanlig sau som produserer kjøtt kontra villsau bak fjøset som ikke produserer noe som helst. Hest skjønner jeg ikke med beste evne hva har med landbruk å gjøre. Hesten produserer ikke noe som helst, kanskje kan den være et godt tiltak for ungjenter i en vanskelig situasjon men det skal ligge under helsebudsjettet.

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: Småbrukerlaget

Hvorfor ikke nekte å levere kjøtt, melk, korn og grønnsaker før dere får igjen det dere trenger for å dekke kostnadene og samtidig få igjen nok til å berge driften videre? Nortura og Tine vil i starten mest sannsynlig ikke gå med på det - men hvordan skal de overleve hvis de store aktørene (bedriftene) innen landbruket ikke leverer?!

På skolen fikk vi se at prisen på olje blir forhandlet i mange timer før det blir levert - hvorfor kan ikke prisene i landbruket gjøres på samme måte? Bensin- og dieselprisene endres fra dag til dag - hvorfor ikke samme måte for melken?

Mange matpriser i butikkene endres fordi dieselprisen til transportselskapene blir dyrere - bruker ikke traktorer diesel når de kjører på jordet?

Det er snakk om å endre landbruket til litt mer moderne tid, ikke at det skal beskyttes fra politikkere som skal ruge på oljepengene.

Anonyms bilde
Nils_Petter_1
Gjest
Re: Småbrukerlaget

Til Spelarjakob.
Vet ikke om det er bondelagets poletikk eller gjenomslagskraft du er misfornøyd med, men å melde seg ut gir jo organisasjonene enda mindre gjennomslagskraft, og om det er politikken som er feil, må du jo engasjere deg for å påvirke.
Ellers enig med deg i at vi må stå sammla.
Til Rune, enig, alt for mye tulletilskud som blir belasta jordbruket. Vi må hente inntjeninga vår i fjøset og på jorda, ikke i postkassa.
Til Fiosofen, les målprissystemet.

Bonden_1s bilde
Bonden_1
Logget av
Innmeldt: 23.09.2008
Re: Småbrukerlaget

Rune : Dette er det beste og mest fornuftige innlegget jeg har lest her inne til dags dato. Helt enig med deg..

SSs bilde
SS
Logget av
Innmeldt: 12.01.2011
Re: Småbrukerlaget

Støtter Bonden i det, bra skrevet Rune!

Anonyms bilde
OAA_1
Gjest
Re: Småbrukerlaget

Slik eg har lært det så er det svært lite rom for å auke tilskudd på produserte liter eller kg. Det er fordi det går inn som produksjonsdrivande tilskudd i WTO samanheng, og det har Noreg forplikta seg til ikkje å gjera. Det er og grunnen til at me har ein del snodige tilskuddsordningar. Så lenge dei ikkje er produksjonsdrivande er det heilt i orden. Det er ikkje noko begrensing på dei totale overføringane, dei må bare kome \&quot\;rett\&quot\; plass.

Når det gjekld kritikken av Bondelaget sitt arbeid for bonden sin økonomi, at ein må organisera seg på andre måtar, så stiller sg spørsmålet om korleis?
Skal ein prøve å byggje opp ein heilt ny organisasjon som på eit eller anna vis skal få forhandlingsrett med staten på lik linje som BL og NBS?

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: Småbrukerlaget

Ja, en ny organisasjon. Heltidsbondelaget, for eks.
En organisasjon, gjerne høyrevridd, som kan gjøre en innsats for oss som driver profft, leverer produkter i store mengder og som i mange tilfeller sitter både med 10 og 20 mill. I gjeld, og knappt klarer holde hodet over vannet. En organisajon som kan arbeide hardt og målrettet for å skape levelige vilkår for oss driver stort og ikke minst produksjonsmessig godt, som driver med noe vi kan, og tross alt elsker å gjøre. Dette var ihverfall dråpen i begeret for min del når det gjelder NBL!

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: Småbrukerlaget

Til 135: Med høyrevridd da tenker du en organisasjon som jobber for å tilnærme seg de kapitalistiske grunnideene? Mindre statlig styring, nedbygging av tollbarierer, fjerning av samvirket, bedre vilkår for private aktører, vekk med statlige overføringer, ikke bruke landbruket som politisk virkemiddel for å sikre boseting i hele norge etc. etc....

Anonyms bilde
Jahn_Birger_1
Gjest
Re: Småbrukerlaget

Hvem skal da avgjøre hvem som driver \&quot\;stort\&quot\; og \&quot\;godt\&quot\; ??
En trenger vel ikke å dra så veldig langt for å se at 90 % av alle oss bønder som driver mat/planteproduksjon her i Norge blir som småbrukere å regne uansett.

Anonyms bilde
6470_1
Gjest
Re: Småbrukerlaget

Jeg vil anta att noen sentralt i Bondelaget og Bonde og Småbrukerlaget er innom debatt sidene her,derfor vil jeg komme med en oppfordring: Jeg tror det hadde vært vel annvente penger og annsette en veltalende pressetalsmann med litt tyngde.Det er gjennom media man vinner sympati og troverdighet,og jeg vil gå så langt som å si att når jeg hører og ser representantene for bondeorganisasjonene opp mot disse handelsmennene,redaktører for økonomiske tidsskrift og lite objektive journalister,blir jeg rett og slett flau. Etter 30.sekunder har landbrukets representanter havnet i forsvarspossisjon mens motstanderen bare fyrer på.
Det er faktisk lov til anngripe andre veien å. Pressestøtten,overføringer til Hurtigruten og sygerør fra andre næringer i landbrukspotten burde være hard nok skyts for en person som kan å time dette inn i en debatt uten og framstå som useriøs.

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: Småbrukerlaget

Til Solus: Ja.

Til Jahn Birger:
Vi har allerede et system som vet hvor stort vi driver, dyre og arealtelling.
Problemet her er jo tak på mengde, je får ikke en krone over ku nr 40.Hvorfor ikke det?
Her burde vi hatt en mengdegrense, justert for typografi og lokale forhold(som idag, distriktstilskudsoner.)Alt over grensa går inn under landbruksdepartementet, alt under går inn under kultur og sosialpottene.

Og med det samme vi snakker om tak, hvorfor en grense på 750 t på melk? Det burde i det minste vert modernisert til å passe i et driftsoplegg med 2 roboter.

Anonyms bilde
spelarjakob_1
Gjest
Re: Småbrukerlaget

Eg vil ikkje sei at eg er misfornøgd med Bondelaget. Trur oppgitt er meir dekkande.
Har vore medlem ein mannsalder, så det er ikkje det at eg ikkje har prøvd.
Det er to ting eg vil peike på: På engelsk har dei eit uttrykk: nemleg \&quot\;sitting Duck \&quot\;. Det synest eg er ein dekkande beskrivelse.
Så er det desse meir eller mindre unødvendige organisasjonane / institusjonane, som bøndene slit med å fø på.
Prøv å få inn ein kritisk merknad i Bondebladet , same kor rettkomen den er, om nokon av desse. Då får Du vete kva sensur er.
Det har skjedd ei utruleg sentralisering i dei tunge bondeorganisasjonane i seinare år. No sist omorganisering på arbeidsgivarsida. Med Bondebladet som heiagjeng.
Trur nok at bonden etterkvart lyt ned på knea , dersom han vil ha tildelt smular i dette selskapet her. Alle kjenner uttrykket : \&quot\; Lønn som en industriarbeider\&quot\;. Har av om til lurt på om det burde gå troll i ord, og eit særforbund innen LO, kunne tale mi sak på ein måte som gjorde at eg årvisst ikkje fekk dårlegare økonomi.

Anonyms bilde
Bullseye_1
Gjest
Re: Småbrukerlaget

...Har aldri noensinne vurdért å melde meg inn i bondelaget. Som flere har nevnt\; kreve 2.6, si offentlig at de egentlig er fornøyde på langt mindre (1.7), og så ta i hånda på 1.4. Det er jo helt utrolig komisk!

-Magne:
Jeg kjenner, som alle her, selvfølgelig mange andre bønder også. Flere av dem,er faktisk det jeg vil karakterisere som skamfulle, over hvor små forhold vi har her i landet. De ser helst at antallet aktive gårder/bønder halveres, så raskt som mulig selvsagt, slik at de kan stå med litt rettere rygg når de forteller hvor mye jord de driver, eller hvor mange tonn de leverer. Du slår meg som en sånn type.
Forslaget ditt om at tilskuddene først burde slå inn for samtlige dyr over en viss besetningsstørrelse vil aksellerere gjengroinga av Norge.
Jeg håper aldri vi får et sånt system.

-135:
Det er jo kun ditt eget ansvar, om du enten har hørt på veilederne (villederne), eller helt på egenhånd, har kommet fram til at du skal sette deg i stor gjeld, som det senere viser seg at egentlig var i meste laget.
Hvor i allverden kommer det fra, at det kun er de store som driver proft?? Du kan jo drive helt i toppen for det om du har en liten besetning, eller lite areal! Ingen kan noe for om inngangen til landbruksnæringa kun var foreldregården på 100mål jord, og 70 tonn i kvote eller 90 søyer. Interessen, og den faglige og praktiske kunnskapen kan selvsagt være der for det. Håpløs tankegang du serverer.
Det virker hvertfall på meg som om den økonomiske profesjonalismen ikke helt er tilstede, om man først ETTER at driften er igang, merker at man sliter med å holde hodet over vann.

Som generelle betraktninger vil jeg si at mitt syn er at det ville være bedre om en større del av inntekten kom fra det vi faktisk produserer, enn som idag, hvor halvparten eller mer, er tilskudd.
Alle land i Europa subsidierer landbruket, og sånn vil det nok alltid være, når ingen vil betale nok for maten.
En løsning, eller et grep i riktig retning, kan være foredling på gårdene. Vi ser at det spirer på den fronten, sakte men sikkert.
...på både store og små gårder forøvrig.

Anonyms bilde
Bache_G_1
Gjest
Re: Småbrukerlaget

Rune: Er enig med deg i at matproduksjon må prioriteres, og at vi skal ha både store og små enheter. Men jeg lurer på hvordan den rettferdige erstatninga skal fordeles, skal staten sende ut en byråkrat til hver bonde i hele landet som går i hæla på´n for å dokumentere alt eller?

Ellers mener jeg at det blir dumt å henge ut enkelte som hobbybønder, jeg kan ikke se at man må produsere store kvanta av noe for å være proff, det må da være sluttproduktet som teller, eller for si det litt annerledes, er elitemelk fra en besetning på 6 kyr dårligere enn elitemelk fra en besetning på 100kyr?

Runes bilde
Rune
Logget av
Innmeldt: 23.09.2008
Re: Småbrukerlaget

Bache G\; poenget mitt er at vi ikke skal ha alle disse spesialtilskuddene, disse tilskuddene skal vris om til betaling for produkt. Det skal lønne seg å holde jorda i god hevd og få en god avling. Jeg påstår at vi ikke trenger de bøndene som har en pløyesyklus på 30 år og som beslaglegger store areal som de skvetter litt kunstgjødsel på og legger ugraset i rundball. Nå er det de som er vinnerne i systemet fordi de har et stort areal. Jeg synes det heller bør prioriteres alle de flinke bøndene som driver godt og holder jorden sin i hevd og får en god avling.

Anonyms bilde
Nils_Petter_1
Gjest
Re: Småbrukerlaget

Ser det er mange i debatten her som er misfornøyd men bondeorganisasjonene forde avstanden melom krav og avtale er for stor.
Da er mitt spørsmål: når den politiske virkligheten er at vi ikke har sjanse til å oppnå mer 1,4 milarder, bør da kravet reduseres til et nivå som samsvarer det som er oppnåelig, eller bør vi stille krav utifra hva som er nødvendig?
Spørsmåll 2: Om alle melder seg ut fra organisasjonene, hvem skal da snakke vår sak? byfolk i Oslo?

Til slutt en komuntar, det mest uproffe i norsk landbruk er den økonomiske sansen til en samdrifter som har overinvestert!

Anonyms bilde
je_1
Gjest
Re: Småbrukerlaget

Liten eller stor, ung eller gamal, ekstensiv eller intensiv! Det er ikkje mogleg å sittje her på forumet å meine kven som skal ha livets rett, eller kven som er dei som bidrar mest. Eg er også skuffa over at bondelaget berre nikkar og seier jahaja, men eg har vel eigentleg alltid vore meir forundra over at dei verkeleg trur at dei skal få gjennomslag for krava sine. Realiteten er at me kjem til å bli færre, og at me må verta større. Ser ikkje poenget i at det gardsbruket som har ein fjos til 100 i kvote som no er utslitt, skal byggje ein ny til 100 i kvote, når det gang på gang er bønder i dette landet, som mot alle odds, klaskar til med å produsera det mangedobble i nye fjosar. Ja, det kostar, men kva skal dei gjera. For 40 år sia var det ikkje behov for oljearbeiderar eller IT ansvarlege. Det offentleg har mange fleire ansatte no, og ungar med lærevanskar krev 1 årsverk pr barn no. Alt dette krev at landbruket må rasjonalisera for å kunne opprethalde produksjonen. Det er rett og slett ikkje folk nok! Blir jo ikkje betre av at born som har vakse opp på gardar langs norskekysten er dei mest attraktive arbeidstakarane i næringar med verdiskaping! Veit ikkje kven som er dei mest verdsette på austsida av fjellet, men papirflytting treng kansje andre kvalifikasjonar enn evna til å jobbe!
Klart at me treng betaling for jobben, men den som i fullt alvor trur at me nokon gang vil få eit løft, han lever i ein draumeverden. Realiteten er at prisane kjem aldri til å gå opp, og at ved kvart generasjonskifte eller kvar ny stor investering vil dei fleste auke produksjonen eller legge ned.
Det må ei stor krise til i verda før folk vil vakne. Eg vonar denne store krisa ikkje kjem i mi tid, og så lenge denne krisa ikkje kjem, så går dette nokolunde bra.
Men ja, me treng eit bondelag. Men det må vera ein viss realisme i krava!

Liksombondes bilde
Liksombonde
Logget av
Innmeldt: 25.08.2010
Re: Småbrukerlaget

Som navnet tilsier er jeg en av dem som ikke har livets rett...
Men er det ikke bra at jeg driver de få målene jeg har? Statslønning må jeg virklig studere kontoen for og finne.
Jeg lever av Nordsjøjob, brøytekontrakt og annlegsdrift.
I fjor betalte jeg mer enn 20 ganger mer i skatt enn jeg fikk i statslønning...
Mener dere som \&quot\;lever\&quot\; av denne statsstøtten at jeg grisker meg fordi jeg tar ut det jeg har krav på for og drive de få målene jeg har med eng?

Anonyms bilde
stevekris_1
Gjest
Re: Småbrukerlaget

Mye interessante meninger om dette ja. Og registrerer i ulike media både stor misnøye og skjønner at det også er politisk hestehandel inne i bildet - altså er det viktig(ere) for Bondelaget å \&quot\;skjerme\&quot\; senterpartiet og den rødgrønne regjeringen (fremfor egne medlemmer?) Og det er svært synd fordi det burde handlet om bøndene, norsk mat og landbruk - og ikke å berge et parti.

--

\&quot\;Dersom Bondelaget også hadde brutt forhandlingene, kunne det i ytterste konsekvens ført til en regjeringskrise - Jeg håper de som ønsket at Bondelaget skulle bryte, har tenkt gjennom følgene av et brudd. Hvis de som er misfornøyde ønsker seg en annen sammensetning av regjeringen, kan det jo være rett, sier han.
-Bjarne Undheim\&quot\;

http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/rogaland/1.7635335

--

Men tilbake til mitt opprinnelige spørsmål - hva er vitsen med småbrukarlaget? Det er selvsagt \&quot\;satt på spissen\&quot\; (og vel så det),
og som riktig påpekt av flere, -så kan man stille spørsmålet motsatt vei jmf. Bondelaget.

Denne artikkelen om saken, i nest siste avsnitt er kanskje
litt av problemstillingen:
http://www.aftenposten.no/okonomi/innland/article4123095.ece

\&quot\;Selv om Småbrukarlaget har brutt forhandlingene, vil deres medlemmer og uorganiserte bønder få akkurat det samme som Bondelaget forhandler fram for sine medlemmer.
? Vi respekterer det valg Småbrukarlaget gjør. Vi mener på vår side at dagene med uformelle møter har gitt oss tilstrekkelige avklaringer til å gå inn i forhandlinger om en eventuell ny avtale, sa leder Nils T. Bjørke i Norges Bondelag før enigheten var et faktum.\&quot\;

Altså kjører Bondelaget over Småbrukarlaget, som da må godta betingelsene. Selv om de er dypt uenige tydeligvis.

Det som fremstår som noe \&quot\;merkelig\&quot\; for meg, er da at hvis Småbrukarlaget kun har innstillende makt (det vil si de får si sin mening men heller ikke mer, og må finne seg i hva Bondelaget ønsker), og at Staten anser Bondelaget som eneste forhandlingspart -burde ikke da alle bønder samle seg om en organisasjon for å stå sterkere? Eller som har vært nevnt endel, samle seg i en ny sterk organisasjon/parti (forslag på Vestlandet så jeg?) Bondelaget for eksempel (og skifte ut forhandlingslederen/gruppen muligens?) Eller er det for store ulikheter, slik at man ikke kan kalle bønder for bønder. Noen er store, noen er mindre og noen er små - og man blir ikke enige \&quot\;internt\&quot\;?

Jeg tror kanskje at det er noe av kjernen i problemet og hvorfor Bondestanden - stor som liten, år etter år, blir en litt (unnskyld uttrykket) salderingspost i storsamfunnets budsjett. Kanskje er vi nordmenn (og bøndene) for naive og snille og står der med \&quot\;lua i hånda\&quot\; i møte med et stadig mer profesjonellt og kynisk storsamfunn - herunder regnet våre profesjonelle politikere/regjering, som stiller med både bukken, havresekken og melkemaskina :-)

Muligens er det på tide, for en samlet yrkesgruppe å legge
handling bak ordene og synliggjøre konsekvensene? Dessverre er vi nordmenn verdensmestere i å være snille - ikke bare bøndene.

Det hjelper heller ikke, som en nevner i tråden, at Bondeorganisasjonene etter min mening har et alvorlig kommunikasjonsproblem. Jeg har arbeidet med fagfeltet kommunikasjon i 15 år nå på høyt nivå med store bedrifter og organisasjoner over hele landet, og det slår aldri feil - representanten fra Bondelaget eller hva det er, faller dessverre fullstendig igjennom med sine argumenter i møte med media, informasjonsrådgivere og andre. Dessverre er verden blitt slik, at denne delen av \&quot\;spillet\&quot\; MÅ kunne spilles etter gjeldende spilleregler. Resultatet for \&quot\;folk flest\&quot\; er at det eneste de hører, er syt syt syt. Også godtar de (bøndene) det likevel. I det store og hele fremstår Bonderepresentantene man ser og hører som noen man vet man kan herse med. Det lyser \&quot\;på defensiven\&quot\; dessverre.

Her har Bondeorganisasjonene en stoooooort lerret å bleke, i å komme seg opp på like høyt nivå som sine \&quot\;motspillere\&quot\; - som har den fordel av å ha til sin disposisjon en arme av informasjonsrådgivere (Stoltenberg har vel 15 eller noe sånt, og REMA har nok enda flere og bedre).

Når det er sagt, så har jeg personlig stor tro på det norske landbruket. Jeg er en av de som mener at det er vår fordømte plikt å være selvforsynt med mat. All historie viser at en nasjon som legger sin skjebne i å få mat av andre, før eller siden faller for eget grep. Og for å sikre det, trenger vi kvantumsprodusentene som fyller hyllene på Rema.

Men jeg mener også at maten skal være av høy, trygg, norsk kvalitet. At den skal være kortreist, lokal og dermed miljøvennlig. Og til det trenger vi faunanen av små og mellomstore produsenter, de lokale leverandørene. Jeg tror i likhet med Mesterkokk Eyvind Hellstrøm, at det er mye uuthentet kvalitetspotensiale og kvalitetstenkning i det norske landbruket. Og at folk er villigere til å betale mer, dersom kvaliteten synliggjøres og tilgjengeliggjøres.

Altså trenger Norge BONDEN, etter min mening. Stor som liten.

Kortreist mat er forøvrig et ord som brukes mye i fine taler og forsamlinger. Dessverre er dette også et område som er svært problematisk i virkeligheten, all den tid den produsenten av den kortreiste maten (for å ta ett eksempel) møter en vegg av byråkrati, regler og tilsyn som i praksis umuliggjør den kortreiste maten. Jeg har møtt mange bønder som har lagt ned mer eller mindre direkte på grunn av Mattilsynet for eksempel - ikke på grunn av de har gjort noe \&quot\;forferdelig\&quot\; eller uhygienisk/farlig men for eksempel på grunn av et eller annet fjernt EU-pålegg ( til tross for at folket har sagt entydig NEI til EU, men det ignoreres gjennom EØS) om å bygge et ekstrabygg til flere hundre tusen, noe som knekker både pågangsmot og en allerede presset økonomi.

For å ta et komplett idiotisk eksempel fra fiskeribransjen: Går du på Rema i Hammerfest, får du fisk i plastikkpakke som er sendt til Kina, foredlet og sendt tilbake. Går du på Havna, har de ikke lov å selge deg...

Jeg tror mange av bøndene i vårt langstrakte land, som jeg oppfatter som meget dyktige entreprenører, kunne ha tatt ut langt mer av egen produsert verdi for eksempel lokalt hadde de fått lov. Her jeg bor, for eksempel har vi et vertshus. Et tradisjonsrikt mathus, som er en suksess. I tillegg til å servere de vanlige kjøpte råvårene fra Gilde&amp\;Co, har de bygd og satset på mat på menyen fra lokale produsenter til stor suksess. Folk vil ha det, og folk betaler gladelig litt mer. Så hva er problemet med denne historien? Mitt inntrykk er at leverandørene av denne kortreiste råvaren (maten) dessverre sitter igjen med mindre enn de kunnet, takket være at råvarene må innom en laaang kjede av parter - fra mattilsyn, slakteri (langt vekk) og alskens regler - og mye kunne vært forenklet kraftig.

Det bør ikke være nødvendig, å kjøre \&quot\;40 sauer 30 mil\&quot\; for å slakte de, kontrollere de, partere de, plast- og vakumpakke - for så å kjøre det tilbake til samme område og så åpne plastikken og lage mat av de? I mellomleddene her, går mye verdi tapt for bonden som producent all den tid han/henne er den som må finne seg i å tape mest.

Jeg tror avslutningsvis, at skal lantbruket nå frem og snu utviklingen i Norge så må bøndene aller først starte med samle seg - stå sterkere og tydeligere som en bransje i likhet med andre bransjer.
Være aktive og sørge for nye folk i sin ene fagorganisasjon som arbeider FOR faggruppen og ikke alt mulig annet. Det finnes for eksempel mange typer industriarbeidere som jobber i forskjellige skala med forskjellige ting, uten at de fremstår som fragmentert og todelt ovenfor motpart. Uenigheten som sikkert er der også tar de internt. Utad og ovenfor motpart, står de samlet.

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: Småbrukerlaget

Desverre vil ikke et eget bondeparti kunne samle mange % ved et evt valg. Jorbruket står vel for rundt 2,5 % av sysselsettingen i landet og da blir det ikke mange representantene på stortinget. Kanskje en som må brøyte, vaske, kokke og samtidig selge maten?
Bare å stikke fingern i jorda - Norsk landbruk vil bli mindre og mindre og sysselsette færre og færre. Andre næringer vil vinne fremfor landbruket, inntil det skjer en radikal endring fra Staten sin side.