desperado_1s bilde
desperado_1
Logget av
Innmeldt: 23.09.2008
rotorlampe

korti er det lovleg å bruke rotorlampen egentlig ?
e det låv å bruke den når eg kjører med henger og llass ??

desperado_1s bilde
desperado_1
Logget av
Innmeldt: 23.09.2008
rotorlampe

korti er det lovleg å bruke rotorlampen egentlig ?
e det låv å bruke den når eg kjører med henger og llass ??

Runes bilde
Rune
Logget av
Innmeldt: 23.09.2008
Re: rotorlampe

Dette er skrevet om i andre tråder.
NEI, du har ikke lov til å bruke rotorlampe når du kjører med henger og lass. Kort sagt kan du bruke den når du har redskap med bredde over 2,55 meter og hvis du må oppfører deg unormalt på/langs offentlig vei\; det vil si at du tipper et lass grus i en sving i forbindelse med veiarbeid eller freser snøkanter langs offentlig vei. Husk at lampen er der for å varsle medtraffikanter om fare, hvis den brukes unødig vil folk slutte å bry seg om rotorlampen og det er vel der vi er i dag.
Husk at det ikke er tøft med rotorlampe, den skal bare varsle andre om at det foregår noe spesielt langs veien. Og en traktor med henger er nok ikke så spesiell?! Igjen, du er ikke tøff med rotorlampe og du har ikke bedre traktor enn nabogutten fordi du har rotorlampe!

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: rotorlampe

Rune\; du har da lov og bruke rotorlampe om du kjører henger med lass! kommer jo an på lasset det! også vil jeg gjerne få si deg at det er litt pinelig og lese om hvem du mener er tøff eller ikke :) Det går an og begrense seg...

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: rotorlampe

Rotorlampe SKAL brukes hvis noe stikker 1m eller mer framfor, 2m eller mer bak og 15cm eller mer på siden av traktoren. Dette gjelder frontlaster, graver og/eller tvillinghjul. Ikke tilhenger, bortsett fra hvis den er over 2,55m.

Idefox_1s bilde
Idefox_1
Logget av
Innmeldt: 23.09.2008
Re: rotorlampe

Hans: Jeg syntes innlegget til Rune var på sin plass! Vi har samme problemet her, stort sett med bønder, som bruker blinker til ALL kjøring på vei....

Vegard_1s bilde
Vegard_1
Logget av
Innmeldt: 23.09.2008
Re: rotorlampe

Det er egentlig ikke rart at det blir litt krasj når vi i landbruket møter trassige folk fra Biltilsynet - for vi har jo akkurat like sprikende oppfatning og synsende tilnærming til reglene vi :) Jeg aner ikke hva som er rett eller ikke, så jeg skal ikke prøve meg på noe regeltolkning, men jeg tror min egen praksis ligger noe i nærheta av det Arild beskriver...

Idefox_1s bilde
Idefox_1
Logget av
Innmeldt: 23.09.2008
Re: rotorlampe

Jo, men en tilhenger eller traktor i kombinasjon med tilhenger har ikke lov til å være mere enn 2.55 med unntak om du kjører med 1stk udelbart gods på tilhengeren, og da skal du bruke blinker. Du har ikke lov til å kjøre f.eks. rundballer og ha en bredde på 2.60. Og så lenge du ikke har lov, skal du heller ikke bruke blinker.

Men dette står alt om i en annen tråd, så vi trenger ikke dvele mere med det.

Runes bilde
Rune
Logget av
Innmeldt: 23.09.2008
Re: rotorlampe

Var kanskje litt hard, men tror det trengs. Det er ikke tøft å bruke rotorblink, basta!
Jeg synes ikke vi skal henge oss alt for mye opp i de fysiske reglene, men prøv å tenk selv. Driver du med noe som du ønsker at andre trafikanter skal være klar over? Vil du at de skal senke farten og eventuelt stoppe når de ser rotorlampen? Er det da rett å bruke rotorlampen med tom traktor med laster eller med en vanlig henger? Ønsker du virkelig at andre trafikanter skal stoppe opp når du kommer med traktor og henger?
Disse tankene bør være i hodet når en har rotorlampe.
Det er situasjoner der det er rett å bruke rotorlampe selv om du er under 255 med henger. Har en tunell med bredde på under 4,5 meter med sving jeg kjører gjennom. Der bruker jeg rotorblinken selv med tom traktor, men kun gjennom tunellen. Er avhengig av en møteplass i tunellen og da er det greit å varsle synes jeg.
Men å kjøre på vanlig bred vei med traktor og henger med rotorblink synes jeg ikke er greit. Tenk over, hvilken fare skal du varsle? Hvorfor ønsker du at bilene skal stoppe opp? For det er nemlig det en ønsker når en bruker rotorblink.
Det skulle også vært en rotorlampe inne i traktoren slik at en ikke glemmer å slå den av, det er et problem at vi glemmer å slå den av.

Kjører en del bred last med gravemaskin. Bredde på 3,20-3,40. Bruker selvfølgelig følgebil med skilt og rotorblink. Ser at de fleste ikke bryr seg om dette, de fortsetter bare i vanlig tempo.
På plasser der det ikke er mulig å møtes f.eks i tuneller må jeg faktisk blinke kraftig med lysene i tillegg til å vifte med armene ut av vinduet på følgebilen for å få folk til å reagere. Noen ganger må jeg ut av bilen og fysisk stoppe trafikken. Tungtransporten tar mer hensyn, men det er også en del som ikke bryr seg.
Dette er mye grunnet folk som bruker rotorblink i situasjoner der det ikke er nødvendig. Kjøre hele slåtta med traktor og rotorblink fordi en har laster på....

km_1s bilde
km_1
Logget av
Innmeldt: 23.09.2008
Re: rotorlampe

Enig med Rune.Det trengs å vera litt hard. Det burde vurdert å gi bøter til folk som kjøre unødig med blinkar. Det er ikkje få ganger eg har vært ute for farlige situasjonar pga. bilistar med null respekt for rotorlampe....

Idefox_1s bilde
Idefox_1
Logget av
Innmeldt: 23.09.2008
Re: rotorlampe

Jeg kan også legge til at yrkessjåfører, alså tungtransportsjåføerer (taxi osv bryr seg like lite som alltid) er normalt veldig flinke til å stoppe opp. De ser ting som skjer 100-200 m foran seg og har øynene med seg (finnes selvsagt unntak).

Rett i nærheten her har vi en bro jeg må over for å kjøre ut store deler av gjødsla. Dette er riksvei der det normalt ikke er problem å kjøre med breie redskap. Men gjødselvogna er ca. 3,10, mens broa er ca. 5.50 full bredde (broa ble smalnet med ca. 40cm på grunn av nye autovern på innsiden av de gamle!!), to lastebiler går om begge tar det helt med ro. Der har jeg opplevd flere ganger at det har vært veldig nærme at jeg har dratt vogna opp på nasen på bilen, for det er det som hadde skjedd med store 38\&quot\; hjul.

Bilistene tenker seg ikke om, kjører 60+ hele tida, helt til de kommer til fronten på vogna og ser at her er det noe som er bredt, og da hiver bilen akurat klar for hjulet. En dag kommer det til å smelle, og jeg vet hvem som kommer til å bli utsjelt da. Det er meg som kommer i 20km/t med traktoren over, ikke bilisten i 60 som ikke bryr seg om blinkerene, og ikke har øynene åpne. Poenget var at lastebilene er for det første somregel klar over bredden på broa, men de tar hensyn til rotorlys og stopper opp før broa, om ikke jeg gjør det da. Lurer egentlig på hvem som får skylda den dagen jeg moser en bil oppå der.....

Svein_1s bilde
Svein_1
Logget av
Innmeldt: 23.09.2008
Re: rotorlampe

Hei, er som flere sier at rotorlamper ikke skal brukes unødvendig, kjører sjøl snøkjøring i Oslo og bruker rotorlampe minst mulig, folk viser null respekt for deg om du har på eller ikke, men bruker rotor når jeg kjøre på større trafikkerte veger der trafikken går i høyere hastighet enn meg for vise at jeg er her, og de kan legge seg ut så jeg slepper kø og kaos.. Men rotorlamper skal ikke brukes mer enn nødvendig dette er min erfaring.

Jo_1s bilde
Jo_1
Logget av
Innmeldt: 01.10.2008
Re: rotorlampe

Virker som at oss som er vant med å kjøre med bred redskap er dem som har lært best åssen ein skal oppsøre seg i trafikken med privatbil også. For oss ser at det blir for trangt,og stopper opp i tide. Driver litt privat brøyting,og må brøyte litt over riksvegen her,men er heilt sjokkert over hvor lite hensyn bilistane tar. Dei bremsar ikkje ned iheiletatt,bryr seg ikkje om roterende lampe.

Hadde ein hendelse på ei bru,eg hadde slåmaskin bak traktoren,var nesten over brua kommet,da var det ein bilist som kom imot,presterte å kjøre inn på brua,han måtte da sjå at det ikkje var mulig å møtes,men han prøvde,eg var så langt utpå kanten,at slåmaskina skrapte rekkverket,og vart full stopp. Det resulterte i at bilen imot måtte rygge av brua,køen som vart bak meg måtte rygge,for eg måtte rygge at for å få styrt slåmaskina klar av rekkverket. Bryr seg ikkje my om varsellys nei.

kvegards bilde
kvegard
Logget av
Innmeldt: 23.09.2008
Re: rotorlampe

Synes bruk av rotorlampe egentlig er en enkel tommelfingerregel. Den skal brukes når du føler at hindrer andre eller frakter noe folk bør være ops på.Det jeg mener er hindrer andre er gjenstander som er for bred eller for lang. Men man må passe på å ikke bruke den unødig. Det er bare tull. Men når jeg kjører brøyting er lampen på.

Men det er mange som ikke har respekt. Det gjelder tungtransport og vanlige biler. Jeg kjører mye på smale veier med kombipresse og slåmaskin. En lastebil var bortig slåmaskin en gang, da jeg sto i ro. Han kunne ikke stoppe på møteplassen 100 meter før.

Derfor bør det være en streng tommelfinger regel. Man bruker ikke rotorlape om man kjører en dumperheger med pokk i. Sånn er det bare. Men hvis du står midt i veien og tipper ut pokken kan det være greit å ha lampen på.

Kort til slutt. Bruk den når du hindrer andre eller når du vil opplyse andre at du frakter noe som er for bredt eller er for langt

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: rotorlampe

Landbruksredskap opptil bredde opptil 3,5 meter kjøres uten varsellys. Større bredde krever følgebil. Sjekk EU-regler.
Andre kjøretøy skal bruke varsellys ved bredde over 2,6m.
Så du skal ikke bruke den fordi om du har lass på hengeren.

Bjarne_1s bilde
Bjarne_1
Logget av
Innmeldt: 23.09.2008
Re: rotorlampe

Å kjøre single trator med rotorblinken på, og kjørelysene av er vel en klassiker, er flere som utøver slik praksis i bygda mi.
\&quot\;AL\&quot\;:Slik jeg tolker det er Traktor et kjøretøy, ikke et landbruksredskap. Da skal vel traktor med påmontert redskap over 2.55m bruke blinken?

km_1s bilde
km_1
Logget av
Innmeldt: 23.09.2008
Re: rotorlampe

Støtte Bjarne i den. Traktor er registreringspliktig kjøretøy.

Jo_1s bilde
Jo_1
Logget av
Innmeldt: 01.10.2008
Re: rotorlampe

Ser nå ut som dei fleste som deltar her er enige om når roterende skal brukes. Er ingen her som har påstått at det skal brukes blinklampe når du kjøyrer eit lass med masse på hengeren.

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: rotorlampe

Lite spørsmål her: Deutzen som me har er 1,9m brei. Og når eg køyrer med McHale pakkaren bakfor så er den 2,35. Til nå har eg køyrd med rotorlampen på. Det skulle eg eigentleg ikkje gjere altså? Og heller ikkje med møkavogna som er 2,5m?

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: rotorlampe

kan nok misoppfattes litt, slik jeg skrev forrige innlegg, for jeg er nok av den typen som helst kjører uten lampe, men synes bare Rune gikk litt hardt ut!!

valtra_1s bilde
valtra_1
Logget av
Innmeldt: 23.09.2008
Re: rotorlampe

Gisle, du skal ikke bruke lampa når du er under 2,7 m. Er ikke tøft å bruke Rotorlampe, og kommer du med liten redskap med lampa på ser folk bare dumt på deg og lurer på om du er heilt idiot (ikke ment til Gisle).

MFgutn_1s bilde
MFgutn_1
Logget av
Innmeldt: 06.04.2009
Re: rotorlampe

har fått litt intrykk av at folk reagerer bedre på blitz en på rotor, oppplevde ein suituasjon i sommar, med ein gravermaskin baktpå ei tralle, bredd rundt 270, bilen bak bynda og tuta og skulle forbi rett før ein sving, men jekk heldegvis bra..

Agrostar_1s bilde
Agrostar_1
Logget av
Innmeldt: 23.09.2008
Re: rotorlampe

Ja eg las det at det ikkje var meint til meg, men eg trur ikkje folk ser på meg som idiot når eg kjem med pakkaren. Traktor ifra 74 som er lang og smal, med den svære pakkaren bakfor. Folk lurar vel heller på om me ikkje har meire peng til å ha bedre traktor framfor...

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: rotorlampe

Man skal (kan) bruke gult varsellys om man er bredere enn 2,55 m. hvis man er til hinder for annen trafikk, ved feks lasting ved veg. jeg gidder ikke bruke varsellys lenger. det er ingen som respekterer det lenger fordi noen ...... bruker det alltid selv om de bare kjører med en liten fres eller henger. så det er ingen som respeketerer det lenger.

valtra_1s bilde
valtra_1
Logget av
Innmeldt: 23.09.2008
Re: rotorlampe

Problemet er når vi kommer med VIRKELIG bred last så er det ingen som bryr seg. La nesten skjerebordet på treskeren på panseret på en bil for tre år siden, ingen god følese. Klarte heldigvis å stoppe begge to, bilen kunne stoppet 30 m før men brydde seg ikke om hvor bred jeg var. Bruker som regel følgebil, men ikke altid den heller blir respektert. Så slutt med å tullekjøre med lampa på!

Idefox_1s bilde
Idefox_1
Logget av
Innmeldt: 23.09.2008
Re: rotorlampe

Valtra: 2.7???
Gisle: Nei du skal IKKE bruke lampa når du er under 2.55. Like ens når jeg kjører med steinbjørnen på 2.6 så pleier jeg somregel ikke å bruke rotorlampa.

valtra_1s bilde
valtra_1
Logget av
Innmeldt: 23.09.2008
Re: rotorlampe

TG er marginer på begge sider, så du er ikke bred før ca 2,7m.

Agrostar_1s bilde
Agrostar_1
Logget av
Innmeldt: 23.09.2008
Re: rotorlampe

Eg får sei som eine sjefen min sa eingong: Det er ikkje \&quot\;lov\&quot\; å ha redskap på 2,6m bakom ein traktor på 2,5m. Men å ha redskap på 2,55 bakom ein gammal 135 som er 1,5 er lov. Sjå for deg det i mørket, sa han.

Markus_S_1s bilde
Markus_S_1
Logget av
Innmeldt: 23.09.2008
Re: rotorlampe

Når man er ute med traktor og fres,i sterk vind med minimal sikt.
Det er da jeg virkelig føler at varsellampa kommer til sin rett.Folk på landevegen tar stort sett hensyn, og med varsellampe,gir man dem tidligere mulighet å bremse opp.Så med transport av redskap,her må man tenke selv i hver situasjon.Kanskje er vegen smal og svingete,så ikke bare tenk 2,55 m bredde på redskap,men sunn fornuft.

valtra_1s bilde
valtra_1
Logget av
Innmeldt: 23.09.2008
Re: rotorlampe

Gisle. Om det er et problen så monter lys på redskapen, der er vi ikke flinke!!!

Agrostar_1s bilde
Agrostar_1
Logget av
Innmeldt: 23.09.2008
Re: rotorlampe

Eg sa ikkje at det var eit problem. Eg sa kun at han og meinte at regelverket er heilt idiotisk. Det meste av reglar er laga for å vere på papiret. Ikkje ute i praksis.

Jo_1s bilde
Jo_1
Logget av
Innmeldt: 01.10.2008
Re: rotorlampe

Ein annan ting som er irriterande,er at det er noen som skal kjøyre med alt som finns av arbeidslys på,når dei kjøyrer etter vegen.
Møter ofte traktorar i mørket,som sler hovedlysa ned på blend,mens det fortsatt lyser 6 til 8 arb.lys framover,som blendar meir enn fulltlysa hadde gjort.

valtra_1s bilde
valtra_1
Logget av
Innmeldt: 23.09.2008
Re: rotorlampe

Reglene er ikke så gale. Tenk om du ikke fikk lov å ha redskap som var bredere en traktoren. Det som er galt er at redskapen kan være 3,5 m mens traktoren bare får være 2,55m