Gå til innhold

Mva plikt og trekke fra utgifter ved lav omsetting


Anbefalte innlegg

Hei
Jeg vurderer å ta over familiegården. Det har vært liten aktivitet der de siste årene og ting ligger brakk. Jeg ser ikke for meg at det er mulig å tjene veldig mye på gården de første årene. Jeg har ikke hastverk og ser på det som et langsiktig mål å få den opp å gå på en standard og omsetting som det kanskje går ann å leve av på slutten av min arbeidskarriere. 

For at ikke økonomien skal bli alt for dårlig i starten ønsker jeg snarest mulig å bli mva pliktig og kunne trekke fra utgiftene jeg har. Problemet er at jeg ikke ser store muligheter for å passere 50 000kr i omsetting med det første. Jeg har mulighet for å ta konsulent jobber innenfor annen bransje og på den måten komme meg over grensen. Vil det da vær gyldig for utleggene jeg har på gårdsdriften eller gjelder det kun for aktiviteten jeg har mot annen bransje?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Mht. mva.registeret må du over 50.000 i avgiftspliktig omsetning. Dette kan være omsetning også fra annen inntekt enn fra gården, men må altså være avgiftspliktig, dvs at enkelte tjenester faller utenfor. Det er mulig å søke om tilbakestående avgiftsoppgjør for omsetning før du når denne grensa, slik at du kan få igjen mva. også på dette

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 4 måneder senere...

Takker for svar. 

Et nytt spørsmål. Hvis jeg kjøper meg en ny dyr traktor vil den kun kunne avskrives mot inntekt fra gården eller vil den gå på min totale skatt som i hovedsak består av lønn som ikke er relatert til gårdsdrift?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Henger meg på litt her. Håper det er greit.. Er i en lignende situasjon:

- Hovedinntekt som vanlig lønnsmottaker.

-  Har drevet enkeltpersonforetak i flere år. Ikke jordbruk, men har bl.a fakturert en del timer som avløser. Evt. underskudd i enkeltpersonforetaket har gått til fradrag som "underskudd i annen næring".

Planlegger nå å starte jordbruksvirksomhet. I første omgang vil jeg ikke vere i posisjon til jordbruksfradrag, men på sikt er selvsagt planen at det blir såpass inntekt at en "får bruk for" jordbruksfradraget.

Det blir en del avskrivninger pga. kjøp av utstyr, kostnader ifm. kjøp av buskap etc. så jordbruksdriften vil i beste fall gå i balanse i starten, sannsynligvis noe underskudd første året. Tenker å bruke lav sats for avskrivning på traktor første året, og øke denne når inntekten øker.

Dersom "andre inntekter" overstiger 30 000 (omsetning) bør da regnskapet deles i to avdelinger, en for jordbruk og en for annet? Hva med utleie av meg selv som avløser? Kan dettte regnes som en del av jordbruksvirksomheten?

Evt. underskudd i jordbruksrelatert del av virksomheten i enkeltpersonforetaket kan ikke gå til fradrag som underskudd i næring, og vil altså ikke ha noen skattemessige konsekvenser ift. min hovedinntekt?

Setter stor pris på svar, link gjerne til kilder slik at jeg kan lese meg opp! 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg kan ikke svare deg på alt dette. Du må ikke avskrive driftsmidler før du går med et så stort overskudd at du ihvertfall får utløst minimussatsen for jordbruksfradrag, ca 70000.

Inntekter over 30.000 som ikke er jordbruk/hagebruk, dvs inntekter der du ikke bruker traktor etc. som brukes i eget jordbruk i minst 60% anses som annen næring og du får dermed ikke jordbruksfradrag for dette.

Anbefaler deg å lese skattebilaget som kommer i Bondebladet i februar 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har studert litt mer på det kveld, og begynner å få brukbar oversikt. Må holde tunga bent i munnen når en kombinerer jordbruk og annen næring. Det er litt mer å ta hensyn til enn jeg hadde tenkt på, men det handler bare om å sette seg inn i det. Vil følge regelverket til punkt og prikke. Rett skal vere rett!

Tenker å ta kontakt med servicekontoret. Takk for enda et godt tips! 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...