Du er her

Anonyms bilde
Gjest
Min bedre halvdel vil overta familiegården...

Hei,

Vi er et par i slutten av 20-årene.... vi er ikke gift eller har felles barn, men begge deler ordnes vel om ikke så altfor lenge :-)

Madammen er ikke odelsjente, men pga eldre søsken ikke ønsker å overta gården så har det vær noe snakk om hun skal overta eller ikke.

Problemet mitt er at jeg vet altfor lite om mye som har med gårdsdrift, spesielt lover og regler. Jeg har betydelig egenkapital og hun har nesten ingenting. Jeg har god lønn, det har forsåvidt hun også i våre nåværende jobber.

Jeg er interessert i å være med å overta gården, men vil ikke være femte hjulet på vogna... Jeg ønsker å hoppe i det med begge beina og virkelig satse...

Hvis vi skal overta gården må det bygges bolig nr. 2. I tillegg er det stort behov for investeringer i andre bygninger.

1. Hvilke rettigheter har jeg hvis jeg sputter inn millionbeløp ved overtakelse / + millioner av min inntekt til investering i bygninger hvis det en dag blir slutt?

Larss bilde
Lars
Logget av
Innmeldt: 27.09.2008
Re: Min bedre halvdel vil overta familiegården...

Enkleste er å gifte seg, da har du automatisk rettigheter

Anonyms bilde
6170Turbo_1
Gjest
Re: Min bedre halvdel vil overta familiegården...

Absolutt dei beste vilkåra viss/når de blir gift. Ellers må de skriva ein samboerkontrakt som dekker alle dei økonomiske forholda, men eg foretrekker at de gifter dere da :o)

Gratulerer og lykke til som gardbrukere.

HansA_1s bilde
HansA_1
Logget av
Innmeldt: 07.03.2013
Re: Min bedre halvdel vil overta familiegården...

Om dere velger å kjøpe gård blir dere næringsdrivende.
Da MÅ dere ta økonomi på alvor og ta de ubehagelige samtalene om. &quot\;hva er mitt, hva er ditt, hva skjer om jeg dør, hva skjer om du dør, hva skjer om ditt og datt&quot\;.

Og en annen ting. Når man kjøper gård av familie/i familie så har den lei tendes til å gå fra &quot\;min&quot\; til &quot\;vår&quot\;. Så du/dere bør også ha pratet om dette (Dette er noe som &quot\;går over&quot\; av seg selv, men allikevel et potensielt uromoment).

Selv er jeg samboer og har handlet familiegård.

Vår nåværende løsning er sånn ca slik:
Jeg har lånt en masse penger og kjøpt gård.
Vi kjører 3 økonomier. Mine penger, dine penger og våre penger (husholdning).
Jeg handler det meste som sitter fast mens min samboer handler ting som ikke sitter fast :D

Hun betaler nå en lav husleie beregnet fra halve boligens verdi, men får da ikke være med verdistigningen på hele bruket.
Samtidig har hun et stående tilbud på å kjøpe seg inn på den opprinnelige taksten (uten åsetefradrag).

Kort oppsummert: Prat om alt, få det ned på papir. Hva enn vedlikehodsbudsjettet er, beregn det dobbelte.

redigert: Søsken må fraskrive seg odel (kan føre på forkjøpsrett ved salg), så de ikke finner på å ombestemme seg på en eller annen 3-års etterregnskapsregel.

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: Min bedre halvdel vil overta familiegården...

Ikke bygg bolig nr 2 !!!

Det fordyrer noe jævlig når neste generasjon skal overta.

Og det gjør at én av ungene må overta alt, mens den/de andre ikke får overta noe.

Hvis du har vettuge svigers så sørg for at det er de som bygger nytt hus. Enten på en utskilt tomt, eller i nærmeste tettsted.

Anonyms bilde
KarlP_1
Gjest
Re: Min bedre halvdel vil overta familiegården...

Takk for fine gode svar,

Gifte seg OK, da blir jo all &quot\;verdiskapning&quot\; felles, men verdiøkning på landbrukseiendom er jo basert på takst.. så den blir liten, om jeg i det hele tatt har noe krav her? :)

Jeg er flink med økonomi... sånn noenlunde iallefall... Tenker gjensidig testament der alt går til andre parten.....

Men det er jo viktig at jeg overtar gården hvis hun dør hvis jeg f.eks. legger inn 4 millioner cash i gården (har hatt utrolig hell på boligmarkedet...) Ellers skal jo hun få alt av verdier fra meg hvis jeg dør, selvfølgelig...

1. Hvis søsken fraskriver seg odel, kan jeg da kjøpe meg inn i gården?

2. Et alternativ er at jeg blir eiendomsbaron i nærmeste storby... og ellers hjelper til på gården, men ikke økonomisk. Da må hun/vi i såfall leie hus til oss eller svigers... (3 økonomier)

3. Et annet alternativ er at det er mye udyrkbar mark rundt gården så da går det kanskje ann å bygge hus der men skille i fra gården slik at det kan holdes utenfor? Det er også plenty av gamle rønner til salgs rundt gården, men disse må totalrenoveres og vel, jeg hadde på en måte drømt om å bygge nytt da, ikke bruke all min &quot\;fritid&quot\; til å pusse opp en bolig i overskuelig fremtid.:-)

Alternativ 3 er på en måte også 3 økonomier, fordelen er jo at jeg kan investere mer i gården hvis kommunen godtar det, men problemet er jo en evt. odel fra begge oss i forhold til flere barn, da kan plutselig noen arvinger kreve det som er &quot\;fraskilt&quot\;.... og da har vi på en måte ikke bygget opp gården for neste generasjon...

Vi har bare vært i sammen i 3 år... og jeg brent meg i tidligere forhold selv om man går og tror at alt er fryd og gammen... kan av og til ting komme som lyn fra klar himmel... eller at forholdet bare blir dårligere over tid. Derfor må jeg jo tenke at jeg ikke legger sjela i noe uten å ha noen rettigheter.

Skulle vi skille oss, så skal hun selvfølgelig får gården, men jeg har jo ikke noe ønske om å sitte tomhendt tilbake....

Angående siste svar om ikke å bygge bolig nr. 2, så takker jeg for det, men vet ikke helt hvor reellt det er. Jeg tenker at vi kan bygge bolig nr. 2, og så kjøpe 1-3 leiligheter i nærmeste by, og så kan vi jo trikse litt med lån når vi en gang om 30-40 år skal pensjonere oss? Mye kan være endret av lover og regler til da.... skal nok sørge for at arvingene skal få det noenlunde rettferdig...

En annen ting er at det kan være greit å ha ekspertisen til han svigerfar i nærheten, mtp. kunnskap om drifta osv.

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: Min bedre halvdel vil overta familiegården...

&quot\;Angående siste svar om ikke å bygge bolig nr. 2, så takker jeg for det, men vet ikke helt hvor reellt det er. Jeg tenker at vi kan bygge bolig nr. 2, og så kjøpe 1-3 leiligheter i nærmeste by, og så kan vi jo trikse litt med lån når vi en gang om 30-40 år skal pensjonere oss? Mye kan være endret av lover og regler til da.... skal nok sørge for at arvingene skal få det noenlunde rettferdig...&quot\;

Jeg kjenner folk som har tenkt det samme som deg. Men det var da. Nå angrer de bittert. Så tenk deg godt om. Det koster svært lite å skille ut en tomt til kårbolig i passe avstand fra tunet (langt nok unna til at det kan selges til fremmede senere). Og neste generasjonsskifte blir mye enklere. Mye.

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: Min bedre halvdel vil overta familiegården...

Det stemmer ikke nødvendigvis at bolig nr to fordyrer gården når neste generasjon skal overta. Hvis det foreligger en tinglyst kåravtale på bolig nr to. Så er den i praksis ikke verdt noe ved salg til neste generasjon.
Foreldrene mine bygde kårbolig like før jeg kjøpte gården fra dem. De flyttet inn i den nye boligen og vi tinglyste kåravtale. Boligen som kostet to mill. å bygge, ble verdivurdert til i overkant av 100.000,- når jeg kjøpte gården to mnd etter boligen var ferdigstilt. Bakdelen med dette, er at banken ikke kan bruke kårboligen som sikkerhet til lånet, selv om den tekniske verdien på bygget pr definisjon er to mill.