Gå til innhold

Inntekt på utleie av jord


Anbefalte innlegg

Hei,

Sikkert en rimelig dumt spørsmål, men vi er ferske i gamet så here goes:

Har tatt over familiegården på odel, og får da også inntektene på utleie av jorda. Men hvordan funker det egentlig, kan denne inntekta brukes til "vanlige" utgifter som mat/strøm/forsikringer, eller må det kun brukes på gården? Gårdsdrifta er vel et AS så vidt jeg forstår.

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gården er mest sannsynlig et enkeltmannsforetak (enk), og jordleieinntekter brukes til hva du vil. Det kan være lurt å knytte til seg en regnskapsfører da du som eier av næringseiendom må levere næringsoppgave i tillegg til vanlig selvangivelse. De fleste områder i landet har nok et regnskapskontor i nærheten med kompetanse på landbruk.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 år senere...

Ett jorbruk är automatiskt ett enkeltmannsforetak, men kan så klart ombildas till AS när du känner att du får mer inkomst. I Sverige fungerar det så att du får dra av mva för allt du köper in till jordbruket, men jag vet ärligt talat inte hur det fungerar i Norge eftersom man endast ansöker om mva om man har intäkt på mer än 50 000 kr. Kan någon vara snäll och svara på detta så skulle jag bli glad. Tack!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Mva på jordleie er frivillig.

Dvs har du ikke et foretak, og ikke ønsker å vara mva-registrert, sender du enkelt å greit regning på jordleie, der du bruker 0 mva.

For leietaker er dette godt nok i regnskapet. Eller du kan helt enkelt lage ei leieavtale, der du spesifiserer kontonr, forfallsfrist og beløp. Da skal avtalen vara god nok som bilag.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

×
×
  • Opprett ny...