Du er her

Anonyms bilde
Gjest
Hoggst før eller etter overtakelse

Hei

Det ligger ann til at jeg skal ta over hjemgården etter min far på odel i løpet av noen år nå. På gården er det noe skog som er hogstmoden og skulle vært tatt snart. Så spørsmålet er lønner det seg for oss at min far tar ut skogen før jeg tar over eller bør den stå til etter jeg tar over?
Tenker da opp mot skatt, verdi ved overtagelse osv.

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: Hoggst før eller etter overtakelse

bære å høgg. trur ikke det har noe å si på verdien. høgg til du skjemmes

Anonyms bilde
hansor_1
Gjest
Re: Hoggst før eller etter overtakelse

Hold an! Det er en rett måte å gjøre dette på. Eller var i alle fall, på grunn av gjennomsnittsligningen i skogbruket. Nå er det visstnok endret, hvis du ser på slutten her: https://www.landkredittbank.no/verktoy/landbruksnyheter/q2_2014/revisor-...

Mulig noen andre vet noe om hvordan dette blir i praksis idag.

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: Hoggst før eller etter overtakelse

Det kan vell også være en faktor som går på kjøpssum av gården før og etter hogst og eventuelt skatt av denne?

Anonyms bilde
Blåtass_1
Gjest
Re: Hoggst før eller etter overtakelse

Snakk med regnskapsfører og gjerne skogbrukssjef om dette, det er mye penger å spare på å gjøre dette på rett måte. Det kan faktisk være gunstig å overta midt i et år og hogge samme høst, det regnes da som år null i gjennomsnittsligninga, og du drar ikke med deg denne inntekten over flere år. Dette kan også være en løsning for å komme seg inn i MVA-registeret dersom du ikke har andre inntekter fra gården.

Selv fikk jeg beskjed om å ikke hogge minst mulig de første fire, fem årene. Det aller beste skattemessig er faktisk å investere noe det første driftsåret (vei, planting, o.l.) og først begynne å hogge etter fire, fem år, men du må jo ha råd til det.

Kan kanskje også være en mulighet at faren din hogger før du overtar og setter av maks på skogfond, som du igjen kan overta og bruke til skogsinvesteringer. Men som sagt, snakk med fagfolk om dette, og gjerne med flere. Og for all del, ikke tenk at tidspunkt ikke har noe å bety, det kan skille sekssifra beløp mellom ulike måter.