Du er her

Anonyms bilde
Gjest
Høymolle - Sprøyte?

Kjøpte meg en gård i fjor med mye høymolle på 2 av jordene. Må jeg sprøyte dette før jeg pløyer/freser eller er det nok og bare pløye/frese? Vil høymollen bare komme opp igjen hvis jeg ikke sprøyter ?

batmal60s bilde
batmal60
Logget av
Innmeldt: 14.11.2011
Re: Høymolle - Sprøyte?

Hei! Du bør sprøyte både før og etter du pløyer/freser. Fresing på et stykke med høymole uten sprøyting blir en katastrofe... \;-)
Jeg ville sprøyta med Roundup før pløying, og deretter tatt en runde med Starane XL året etter. Starane tar knekken på de fleste brysomme ugras i enga, bl.a. høymole,løvetann,marikåpe soleie osv.. Den tar vel også kløveren om jeg ikke husker feil.

Anonyms bilde
Alex_1
Gjest
Re: Høymolle - Sprøyte?

Takker for kjapt og godt svar. Regnet egentlig med det, men ville bare ha det bekreftet:)

Anonyms bilde
Beitebruker_1
Gjest
Re: Høymolle - Sprøyte?

Roundup er litt svak mot høymole, så det kan vere lurt å velge høyeste anbefalte dose, eventuelt blande i et middel til mot høymole.

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: Høymolle - Sprøyte?

Bruk Ally, tar høymolen. Men då bør du ta d tidleg, helst når dar er 3 -4 blad på høymolen..

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: Høymolle - Sprøyte?

Husk at brun høymole ikke dør av sprøyting. Den må slåes, og så kan den sprøytes når den har fått grønne blader igjen. Har frøene blitt brune , er det lurt å fjerne dem fra jordet hvis mulig.

Runes bilde
Rune
Logget av
Innmeldt: 23.09.2008
Re: Høymolle - Sprøyte?

Jeg ville ikke sprøytet i første omgang.
Jeg ville pløyd og lagt opp jordene på tradisjonell måte. Det vil si at du pløyer, slådder, harver, sår og tromler åkeren. Så inn med dekkvekst, f.eks kombinasjon av bygg/frøblanding.
Rotorharven/fresen foreslår jeg at du sender på jernverket hvis du da ikke har en gulrotåker du ønsker å bruke den på. Den har ihvertfall ingenting i åkeren å gjøre.

Hvis du da får problemer med høymole så sprøyter du med Ally 50ST. Den virker helt fint på høymole, den er billig og den stiller forholdshvis snille krav i forhold til sprøytetidspunkt.

Husk at det allerede ligger en frøbank i jorden. Disse frøene kan overleve i over 80 år i jorden. Uansett hva du sprøyter med tar du ikke livet av disse frøene så de bare ligger der og venter på de rette forholdene før de blomstrer opp.

Nøkkelen i bekjempelse av høymole er god, gammeldags pløying og opplegging av jorder hvert 4-6 år og så kanskje en omgang med Ally hvert 10 år.
Men første steg på veier er å kvitte seg med fresen...

gmail_1s bilde
gmail_1
Logget av
Innmeldt: 23.01.2011
Re: Høymolle - Sprøyte?

Eg ville nok brakka først, men elles er eg einig med Rune.

Ein annan ting er at det er vel verd å punktsprøyte på seinare tidspunkt.
Gå rundt med ei handsprøyte/pumpekanne med sprøytemiddel og kverk ei og ei høymole når dei dukkar opp.
Høyrest ut som mykje arbeid, men om ein tek det fortløpande er det ikkje meir enn nokre få timar per år.

batmal60s bilde
batmal60
Logget av
Innmeldt: 14.11.2011
Re: Høymolle - Sprøyte?

For oss som ikke driver økologisk er vel egentlig høymola lett match nå når vi har fått billige og effektive midler som Starane og Ally. Ikke kjør fresen til skraphandleren!! Rune er jo så utrolig forbanna på horisontalfresen, men her i distriktet med jorder som er vanskelig å pløye, er det akkurat fresen vi bruker .Raskt effektivt og billig \;-) På mange jorder får vi ikke pløyd djupt nok for høymola uansett . Ugras null problem om du sprøyter.

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: Høymolle - Sprøyte?

Enten gjør jeg noe galt, eller så ser du Rune litt lettvindt på bekjempelse av høymole. Jeg driver en del jorder som alltid har vært pløyd, aldri sett en horisontalfres, og med noen drivere før meg som kanskje har et litt forskjønnet bilde av det å ikke sprøyte. Jeg pløyer hvert 5. år, og sprøyter med roundup først. etter spiring sprøytes 0,1 tablett express+50 ml mcpa. Da tar jeg først de gamle høymolene, og så de nye. Alikevel må jeg som regel ha en eller to turer med sprøyta i mellom hver snuing

Runes bilde
Rune
Logget av
Innmeldt: 23.09.2008
Re: Høymolle - Sprøyte?

Os, problemet med høymole er at frøene ligger lenge i jorden. Skal du bli kvitt høymole må du fortsette slik i omtrent 80 år. Da må du også passe på at du ikke tilfører nye frø, f.eks som kommer med redskap som ikke er vasket.
Jeg har aldri brukt roundrup men sprøyter med Ally 50st. Den er effektiv mot høymola og den er billig. Jeg sprøytet mesteparten av arealet mitt i fjor og trodde jeg skulle være kvitt problemet for en stund. Men i år var det nesten like mye høymole. Det som skjedde var at jeg drepte den høymolen som var men så gjorde våren/sommerens vær det slik at det spirte masse nye høymoler. Dette så jeg også sammenlignet med andre stykker der det ikke var sprøytet, der var det i år en skog av høymole, både gamle planter og nye. Så jeg måtte sprøyte på nytt i år. Jeg har også tappet av noe av sprøytevæsken som jeg har i en Biltema ryggsprøyte som jeg går og tar enkelplanter med. Tror jeg skal komme i mål med denne bekjempelsen, men jeg innser at en må sprøyte ett og annet år.

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: Høymolle - Sprøyte?

Kor lang tid tar det før ein ser noko virkning av Ally 50? Sprøyta for 3 veker sidan, men ser ikkje noko som har daua. men graset har fått ein liten knekk. Sprøyta noko 1.oktober i fjor. såg ikkje noko virkning då heller, men når våren kom var det ikkje noko høymoll som kom opp.

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: Høymolle - Sprøyte?

Når du skal sprøyte høymole med ryggsprøyte, er det ein fordel at det er enten spredd husdyrgjødsel eller handelsgjødsel før du legg ut på tur. Då har du teigar som avgrensar kor breitt du skal gå. Er det stor spreiebreidde, går du i siksak. Er det ei høymole her og ei der, bør du ikkje ha noko meir enn 10 liter i sprøyta ved start. Er det ikkje meis på sprøyta, bør du polstre reimane og nede på ryggen for å unngå punktbelasting og gnag.

Ein ringleiar sa for nokre år sidan at høymolkampen er treårig. Første året forsvinn den store høymola. Neste år tek du den småhøymola som har stått i ly for den store året før. Siste året tek du den som har spira opp i dei opne flekkane som blir når den store og dekkande høymola har forsvunne.

Det er ein stor fordel å ta knekken på eksisterande høymol før fornying. Rotugras har næring på lager til å komme igjen neste år.

Anonyms bilde
Perska_1
Gjest
Re: Høymolle - Sprøyte?

TIl jje:
Hvis du bruker alley vil den stoppe i veksten, gulne og bare svinne hen etterhvert. Tar lang tid i forhold tll en del andre midler.