Anonyms bilde
Gjest
gjeld

har en gård m ca 150 tonn i kvote. forer frem okser. ca 200 mål korn og 300 med eng. hvor mye gjeld kan en slik produksjon forsvare utn at jeg trenger ha søvnløse netter?:)

Anonyms bilde
harry_1
Gjest
gjeld

har en gård m ca 150 tonn i kvote. forer frem okser. ca 200 mål korn og 300 med eng. hvor mye gjeld kan en slik produksjon forsvare utn at jeg trenger ha søvnløse netter?:)

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: gjeld

dersom du, som du sier driver den gården du refererer til, er jeg skremt over hvor liten kunnskap du har om din egen økonomi og det økonomiske potensialet i drifta......

Anonyms bilde
Ola_Mjølkebonde_1
Gjest
Re: gjeld

Jeg anbefaler regnskapskontor til slike spørsmål framfor nettfora

Anonyms bilde
6330_1
Gjest
Re: gjeld

Begge 2 svarene her synes jeg er talentløse, mottoet bør være at det finnes ikke dumme spørsmål, bare dumme svar.

Hva skal man med diskusjonsforum hvis det ikke er lov og diskutere ting, ikke alle som er \&quot\;verdensmestre\&quot\;

Jeg hadde slitt med søvnen hvis gjelden bikket 2 millioner...

Vet ikke hvor mye penger det er i korn etter denne fuktige sommeren...

Anonyms bilde
Peter_Raugland_1
Gjest
Re: gjeld

Nå kan ikke jeg noe om melk, eller økonomi for den saks skyld. Men spørsmålet ditt er et type \&quot\;hvor lang er en snor\&quot\; spørsmål, altså det mangler noen premisser.

Jeg syntes du først burde si noe om hvor mye du har brukt, evt har tenkt til å bruke på \&quot\;produksjonen\&quot\;. Deretter burde du si noe om \&quot\;exit strategien\&quot\; din, altså når skal du ha en ROI (Retur av kapital på investeringen) på pengene du allerede har brukt. (f.eks. selge gården på markedet, eller til familie.) Du burde også si noe om de \&quot\;myke\&quot\; verdiene\; hvorfor driver du med melk og okser? Hvor lenge har du lyst til å drive med melk og okser? Ønsker du en alternativ drift? Etc. Kanskje burde du også si noe om hvor mye gjeld du har nå? Og hvilket bygg på gården du har gjelden på? F.eks.: Om du akurat har kjøpt en gård og mesteparten av kapitalen har gått til å kjøpe et nyoppusset våningshus, mens fjøset er nedslitt og trenger oppgraderinger... Da har du på en måte lagt din kapital i noe som ikke genererer inntekter, pengene genererer du jo i fjøset evt i entreprenør drift. Til slutt burde du si noe om hvordan \&quot\;markedet\&quot\; i bygda ser ut. Hvem gjør hva, hva kan du konkurere på mtp entreprenør tjenester.

Om du lever av melk og okser, og du har maskiner som lager korn og gress så er det en evt investering i denne sektoren du en dag vil få penger tilbake fra.

Jeg ville f.eks. være mer redd for 1.000.000 brukt til oppussing av våningshus, enn 2.000.000 brukt på maskiner/fjøs. Men jeg ville dog være veldig redd om jeg hadde en gjeld på 2.000.000 og et dekkningsbidrag på + / - 0. Som en tommelfinger regel burde du vel tenke at de pengene du bruker på gården skal du ha tilbake med større fortjeneste enn om du hadde de i banken på høyrente konto. Husk at du invisterer i deg selv, på lik linje med investorer som invisterer i firmaer.

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: gjeld

ingen problem å ha ei gjeld på 2 mill på kun huset. Det er mindre en folk flest og i tilleg har du ikkje utgifter med å komme deg på jobb. 2 mill utenom er og overkommelig på en gard som dette. sjå berre på finn ka en gård går for på det frie markede. du treng tross alt en plass å bu utenom løa, viss ein ikkje vill forbli ungkar resten av livet...

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: gjeld

Jeg er enig i at en profesjonell aktør er den beste til å hjelpe deg (regnskapskontoret, Norsk Landbruksrådgivning, banken?), men det er da vettuge folk på forumet også. Men som enkelte skriver, det mangler en del opplysninger.
Hva skal du låne til?
Hvor mye lån har du fra før?
Hvordan er driftsappparatet?
Forbedringspotensiale?
Har du samboer/kone som jobber utenom og \&quot\;pøser\&quot\; penger inn i drifta?
Behov for framtidige, store investeringer?
Hvordan har driftsresultatet vært de siste åra?

Dette dreier seg om inntekter og kostnader (faste og variable). Det beste er nok å få laget et driftsregnskap. Har du drevet en stund vet du vel en del selv også om hva som tåles?